Άρθρα

Είσαι δυνατή, είσαι γυναίκα, μπορείς!

By  | 

Για όλες τις γυναίκες που νιώθουν το…βάρος να είναι κάποιες φορές ασήκωτο! Όταν μοιράζεται, μειώνεται. Όταν παραμένει, πολλαπλασιάζεται. Όλες μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης, μορφωτικού επιπέδου, κουβαλάμε τα «βάρη» από την δική μας οικογένεια, άλλα ψυχικά, άλλα σωματικά. Σε αυτά στην πορεία προστίθενται τα…προσωπικά, οικογενειακά και επαγγελματικά βάρη. Κάποια ελαφρώνουν στην πορεία, κάποια βαραίνουν περισσότερο. Η ισορροπία αλλάζει στην στιγμή. Η γυναίκα προσπαθεί πάντα να ισορροπήσει, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτό που πρέπει να «φύγει» πρώτο από πάνω της αν και μπορεί να μην είναι απαραιτήτως το πιο βαρύ αλλά το πιο σημαντικό για εκείνη ώστε να το ξεφορτωθεί γρήγορα.

Έχει μάθει να μην ζητάει βοήθεια, γιατί είναι δυνατή, έτσι όμως ξεχνούν την φύση της. «Μπορείς! Δεν σε φοβάμαι!» Το ακούει από όλους. Και της δίνουν κι άλλες ευθύνες! «Θα τα καταφέρεις! Είσαι άξια!»Αυτά ηχούν συνέχεια στα αυτιά της. Περιμένουν τα πάντα από αυτήν, της φορτώνουν κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα…Κι αυτή ξεχνάει πως πρέπει να κρατήσει και κάτι για εκείνη. Ένα μικρο κενό μια ανάπαυλα. Μέσα της παραμένει ευαίσθητη, κι ας δείχνει δυνατή, ατρόμητη, αδίστακτη, ικανή για όλα! Έπαψε να μιλάει γιατί κατάλαβε ότι οι άλλοι δεν την ακούνε ή ακούνε αυτό που τους νοιάζει. Τα υπόλοιπα τα προσπερνούν. Της απαντούν με ναι και όχι γιατί ξέρουν πως δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μαζί της. Ο λόγος της βροντές και αστραπές! Δεν ζητάει, μόνο δίνει. Δεν απαιτεί ούτε επαιτεί. Φωνάζει αλλά δεν ακούγεται γιατί έμαθε να φωνάζει μόνο μέσα της. Είναι η δυνατή! Και θα είναι πάντα, όπως μόνο κάθε γυναίκα ξέρει. Μόνο που όταν ήταν μικρή, στα παραμύθια δεν της είπαν ποτέ πόσο δύσκολο ήταν να είσαι «πριγκίπισσα», πόσο βαριά θα ήταν η κορώνα στο κεφάλι της. Γιατί που και που, ακόμη και για να την βάζει ή να την βγάζει, χρειάζονται άλλα δυο χέρια να της την ισιώνουν στο κεφάλι της ή να της το χαϊδεύουν. Γιατί όταν όλα μοιράζονται γίνονται ευκολότερα. Απλά μαθηματικά! Όχι πολύπλοκες πράξεις. Αν και οι γυναίκες, ναι είμαστε πολύπλοκες!

ΑΜ

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds