ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Michiaki Takahashi: Ο άνθρωπος που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς Γιορτάζουμε τα 94 χρόνια από τη γέννηση του

By  | 

Σήμερα γιορτάζουμε τα 94 χρόνια από τη γέννησε του Δρ Μιχιάκι Τακαχάσι. Ποιος είναι, όμως, ο άνθρωπος αυτός;

Ο Μιχιάκι Τακαχάσι ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς. Το εμβόλιο του έχει από τότε χορηγηθεί σε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ως αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων της μεταδοτικής ιογενούς νόσου και της μετάδοσής της.

Ο Μιχιάκι Τακαχάσι γεννήθηκε σαν σήμερα το 1928 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Πήρε το πτυχίο της ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα και εντάχθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μικροβιακών Νόσων του Πανεπιστημίου της Οσάκα το 1959. Μετά από μελέτη για τους ιούς της ιλαράς και πολιομυελίτιδας, ο Μιχιάκι Τακαχάσι κέρδισε μια ερευνητική υποτροφία το 1963 στο Κολέγιο Μπέιλορ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο γιος του εμφάνισε μια σοβαρή κρίση ανεμοβλογιάς, με αποτέλεσμα να στρέψει το ενδιαφέρον του προς την καταπολέμηση της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας.

Ο ίδιος επέστρεψε στην Ιαπωνία το 1965 και άρχισε να καλλιεργεί ζωντανούς αλλά εξασθενημένους ιούς της ανεμοβλογιάς σε ζωικό και ανθρώπινο ιστό. Μετά από μόλις πέντε χρόνια ανάπτυξης, ήταν έτοιμος για κλινικές δοκιμές. Το 1974, ο Μιχιάκι Τακαχάσι είχε αναπτύξει το πρώτο εμβόλιο που στοχεύει τον ιό της ανεμευλογιάς. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε αυστηρό έλεγχο με ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό. Το 1986, το Ίδρυμα Ερευνών για Μικροβιακές Ασθένειες του Πανεπιστημίου της Οσάκα ξεκίνησε την κυκλοφορία του στην Ιαπωνία ως το μοναδικό εμβόλιο ανεμοβλογιάς που εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το εμβόλιο που σώζει ζωές χρησιμοποιήθηκε σύντομα σε περισσότερες από 80 χώρες. Το 1994, ο ίδιος διορίστηκε διευθυντής της Ομάδας Μελέτης Μικροβιακών Ασθενειών του Πανεπιστημίου της Οσάκα, μια θέση που κράτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Χάρη στις καινοτομίες του, εκατομμύρια περιπτώσεις ανεμοβλογιάς αποτρέπονται κάθε χρόνο.

πηγή:https://www.pontosnews.gr/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds