ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ

Μηχανισμός πρόληψης και αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων – Η επόμενη μέρα.

By  | 


Αγαπητές συνδημότισσες και συνδημότες,

Αγαπητοί κάτοικοι του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης,

Είναι γεγονός πως το τελευταίο χρονικό διάστημα ολόκληρη η χώρα επλήγη από έντονα καιρικά φαινόμενα με κύρια χαρακτηριστικά τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τις πολικές θερμοκρασίες.

Αν και υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση και συνεχείς προειδοποίήσεις από τις κρατικές αρχές για τα εν λόγω επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, εντούτοις παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και της καθημερινότητας των πολιτών.

Αναφορικά με το δήμο μας, δεν θα επικεντρωθώ στις όποιες παραλείψεις και λανθασμένους χειρισμούς έγιναν από τη Δημοτική αρχή. Θα τονίσω όμως ότι μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε και βελτιωνόμαστε.

Ερμηνεύοντας περαιτέρω τις παραπάνω διαπιστώσεις και στα πλαίσια εποικοδομητικής συνεισφοράς στο δήμο που ανήκω, παραθέτω ενδεικτικά κάποιες προτάσεις/ιδέες ώστε να αποτραπούν μελλοντικά ανάλογες καταστάσεις.

  1. Συλλογή πληροφοριών από Δήμους που έχουν παραστάσεις και εμπειρίες από τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως Δήμοι της Βορείου Ελλάδας . Λαμβάνοντας λοιπόν και αποδελτιώνοντας αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να εκπονηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο το οποίο εάν εφαρμοστεί θα ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρουν αυτά τα καιρικά φαινόμενα.
  2. Να θεσμοθετηθεί ή σε διαφορετική περίπτωση να οριστεί άτυπα μία Επιτροπή Κρίσεων η οποία θα αναλάβει δράση πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
  3. Να ενημερωθούν οι δημότες για την ύπαρξη ενός τηλεφωνικού αριθμού στον οποίον μπορούν να απευθύνονται για να αιτηθούν κάθε μορφή βοήθειας.
  4. Να δημιουργηθεί προληπτικά ένα αποθεματικό ξηρού φορτίου έτσι ώστε να μοιραστεί σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν είτε οικονομικά προβλήματα, ή υπάρχει ανάμεσα τους μέλος με προβλήματα υγείας ή και τέλος σε μονογονεϊκές οικογένειες καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν προτεραιότητα στη χορήγηση της ανάλογης βοήθειας και υποστήριξης. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει την προγενέστερη καταγραφή τους με πλήρη στοιχεία ώστε να πραγματοποιηθεί ο έγκαιρος εντοπισμός τους.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε μία πρόταση ως πιθανή λύση, η οποία αρχίζει να ευδοκιμεί παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται για την καινοτομία της. Αυτή δεν είναι άλλη από τη Γεωθερμία.

Άγγελος Γρηγορούδης

ΝΕΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Η Γεωθερμία είναι μία εναλλακτική μορφή ενέργειας που εντάσσεται στην κατηγορία των ανανεώσιμων πηγών, η οποία συμβάλει ταυτόχρονα και στην αποπαγοποίηση. Ωστόσο την παρούσα χρονική στιγμή λόγω της πολυπλοκότητας του αντικειμένου απαιτεί βαθύτερη εξέταση για την πιθανή εφαρμογή της αρχικά και κατ΄ελάχιστον σε σημαντικές κτιριακές υποδομές του δήμου μας. 

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds