ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το Γαλλικό Ινστιτούτο τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

By  | 

Στις 24 Ιανουαρίου 2022 συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ημέρα που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας για πάντα στραμμένους τους προβολείς στην πολυβραβευμένη διαδρομή του στην Έβδομη Τέχνη. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, που έδωσε το όνομα του Έλληνα σκηνοθέτη στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Αuditorium Theo Angelopoulos), διοργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά – αφιέρωμα με ελεύθερη είσοδο στο μεγάλο δημιουργό, μέσα από μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Για τον μεγάλο δημιουργό θα μιλήσουν, η συνθέτις Ελένη Καραΐνδρου, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας των βιβλίων «Θόδωρος Αγγελόπουλος, με γυμνή φωνή» (Εκδόσεις Πατάκη) και «Théo Angelopoulos, le temps suspendu » (εκδόσεις Actes Sud). Οι κορυφαίοι σολίστ Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο), και Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), θα ερμηνεύσουν μουσικά θέματα της Ελένης Καραΐνδρου για ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μια εξαιρετική επιλογή ντοκουμέντων και να ακούσει ηχογραφημένες μαρτυρίες τόσο δικές του, όσο και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία, για τη μοναδική διαδρομή του Έλληνα σκηνοθέτη που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σηματοδότησε με τις ταινίες του την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, τιμήθηκε στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς. Ο «ποιητής των εικόνων» που υμνήθηκε από πολύ μεγάλους σκηνοθέτες παγκοσμίως, έκανε σπουδές, δίδαξε και έζησε και στη Γαλλία και τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τη γαλλική Δημοκρατία.

Ήταν συχνός επισκέπτης του Γαλλικού Ινστιτούτου, σε εκδηλώσεις του οποίου συμμετείχε και είχε ιδιαίτερη προτίμηση στον όμορφο κήπο και το «φιλόξενο και οικείο», όπως το χαρακτήριζε, καφέ του. Μια από τις ομιλίες του υπάρχει ψηφιοποιημένη στην ενότητα «Μεγάλες φωνές» στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου (Συνάντηση με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο) στις 28/01/1986: 

Πληροφορίες σχετικά με την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο:

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, στις 19.30′ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι πόρτες ανοίγουν από τις 18.00′. Πέρας προσέλευσης 19.00΄. Οι κρατήσεις θέσεων γίνονται μόνο διαδικτυακά, από την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, στις 16.00, στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου : ifg.gr

Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών, η είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο. Η χρήση μάσκας (FFP2) είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Η βραδιά θα διεξαχθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στο ifg.gr.

Πηγή: ogdoo.gr


Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds