Άρθρα

KinderDocs «Δεξιότητες και συνδέσεις: το ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική διαδικασία»

By  | 

Online Εργαστήριο KinderDocs

“Δεξιότητες και συνδέσεις: το ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική διαδικασία”

5, 12 & 19 Νοεμβρίου, 19.00

Τι ρόλο μπορεί να παίξει το δημιουργικό ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές παιδιά και νέους στην ανάπτυξη δεξιοτήτων; 

Στο νέο σεμινάριο του KinderDocs που θα πραγματοποιηθεί online σε τρεις συναντήσεις 5, 12, 19 Νοεμβρίου 2021, στις 19.00-21.00, θα ανακαλύψετε με την Ειρήνη Βοκοτοπούλου και τη Δήμητρα Κουζή τρόπους για την αξιοποίηση του δημιουργικού ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Πριν από κάθε συνάντηση, οι συμμετέχοντες θα έχουν παρακολουθήσει μια από τις ταινίες του KinderDocs και στο δίωρο εργαστήριο, με εισηγήτριες την κοινωνιολόγο Ειρήνη Βοκοτοπούλου και τη δημοσιογράφο/σκηνοθέτη Δήμητρα Κουζή (Καλημέρα κύριε Φώτη, Passage to Europe), θα συζητήσουν την έννοια και την αξία του ντοκιμαντέρ παρατήρησης, θα έρθουν σε επαφη με την κινηματογραφική γλώσσα και θα σχεδιάσουν παιχνίδια και δράσεις με το δημοσιογραφικό λόγο. Ακόμη, θα επεξεργαστούν σε ομάδες επιμέρους θέματα των ταινιών, όπως το προφίλ των πρωταγωνιστών, τα πρόσωπα που αφηγούνται, τους τρόπους που ο σκηνοθέτης επιλέγει να παρουσιάσει το θέμα του, την υποκειμενική ματιά του σκηνοθέτη και τη σχέση της με την πραγματικότητα που περιγράφει. Τέλος θα παίξουν ένα παιχνίδι συνδέσεων με άλλα είδη αφήγησης, με άλλους πολιτισμούς και με άλλες τέχνες, από τα εικαστικά μέχρι την μαγειρική!

Το σεμινάριο θα βασιστεί πάνω στο KinderDocs toolkit που έχει σχεδιαστεί για την τάξη και ειδικά για τις ταινίες από την συνεργάτιδα του KinderDocs Κοινωνιολόγο Ειρήνη Βοκοτοπούλου.

Οι ταινίες που του σεμιναρίου είναι πρεμιέρες για την Ελλάδα και αποτελούν μέρος του φεστιβάλ KinderDocs 2022.

-Raise the Bar, Guðjón Ragnarsson, Ισλανδία, Φινλανδία, 2021, 70’, Ηλικία: 11+

Θέματα: αθλητισμός, ισότητα, οικογένεια, εφηβεία- ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μια ομάδα μπάσκετ που αποτελείται από οκτάχρονες και η προσπάθεια τους με σύμμαχο τον καθόλου συμβατικό προπονητή τους να παίξουν ενάντια σε αντίστοιχης ηλικίας αγόρια. Κάτι καθόλου αποδεκτό από την ομοσπονδία τους στην σημερινή Ισλανδία.

-My Family is a circus, Nina Landau, Βέλγιο, 2020, 16’, Ηλικία: 11+ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Θέματα: οικογένεια, παραστατικές τέχνες, οι καλλιτέχνες του τσίρκου, στόχοι, όνειρα

Η Ρόμι θα περάσει έξι μήνες στη Γαλλία όχι για διακοπές αλλά δουλεύοντας, καθώς εκεί θα βρίσκεται σε περιοδεία η οικογενειακή επιχείρηση των γονιών της, που είναι ένα τσίρκο. Αποχαιρετώντας τους συμμαθητές της και κάνοντας μάθημα online έως το τέλος της σχολικής χρονιάς, τους μιλάει για τη ζωή της ως καλλιτέχνης του τσίρκου και τα μεγάλα όνειρά της.

-Jano & Shiro, Els van Driel, Ολλανδία, 2020, 30’, Ηλικία 12+ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δύο αδέρφια μετά από ένα ατέλειωτο ταξίδι με τα πόδια φτάνουν από την Συρία μέσω των Βαλκανίων στην Ολλανδία. Εκεί ο ένας πάει σχολείο μαθαίνει Ολλανδικά και ενσωματώνεται ως ανήλικος πρόσφυγας και ο άλλος (ο αδερφός του) επειδή είναι ήδη 18 περιμένει για την διαδικασία ασύλου βολοδέρνοντας σε μια Ολλανδική δομή.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πρόσβαση για τις τρεις ταινίες από το νέο πρόγραμμα του KinderDocs καθώς και υλικό, φύλλα εργασίας, τις μαγνητοσκοπημένες τις συναντήσεις για εμβάθυνση και βεβαιώσεις συμμετοχής. Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

KinderDocs.com

E: info@kinderdocs.com

T: +30 2107219909


Το KinderDocs είναι ένα οικοσύστημα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης με μέσο το ντοκιμαντέρ που φέρνει τους νέους σε επαφή με την μαγεία του κινηματογράφου και καλλιεργεί σε αυτούς κινηματογραφική παιδεία, κριτική σκέψη, αλληλεπίδραση, δημιουργική έμπνευση, διάλογο, και ευαισθητοποιεί γύρω από κοινωνικά θέματα. Μέσω του φεστιβάλ το KinderDocs εκθέτει μικρούς και μεγάλους σε ταινίες στις οποίες διαδραματίζονται ζωές, βιώματα, και ιστορίες από την οπτική γωνία των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα επιμορφώνει εκπαιδευτικούς με εργαλεία για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ντοκιμαντέρ ως μέσω εκπαίδευσης στις δικές τους τάξης.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds