Δήμος Κηφισιάς

Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ: Συνέντευξη με τη συγγραφέα Εύη Ξυραφά

By  | 

Είμαστε ό,τι είμαστε. Είμαστε ό,τι θα θέλαμε να γίνουμε;  Αν όχι… αυτές είναι οι 10 βασικές δεξιότητες που θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε.

Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ: Για να γίνω ό,τι μπορώ να είμαι

Η Εύη Ξυραφά, στο πρώτο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, με τίτλο «Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής», μοιράζεται με το ευρύ κοινό τα εργαλεία που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή μας.

Οι 10 βασικές δεξιότητες ζωής, μας είναι απαραίτητες προσωπικά και επαγγελματικά και αν τις κατέχουμε, μας οδηγούν με σιγουριά στην ευτυχία και την επιτυχία. Τα καλά νέα είναι ότι και οι δέκα είναι επίκτητες δεξιότητες και μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε σε οποιαδήποτε ηλικία, αρκεί να το πάρουμε ΑΠΟΦΑΣΗ.

Η Εύη Ξυραφά προσφέρει μέσα από το βιβλίο της τη μεθοδολογία, αλλά και τα κρυφά μυστικά που θα μας βοηθήσουν στην πορεία της ζωής μας. Η ίδια συστήνει στους αναγνώστες του flowmagazine.gr  το βιβλίο της, με τα δικά της λόγια.

Τι συμβολίζει ο τίτλος;

Ένα ταξίδι από το θέλω στο μπορώ, είτε ο στόχος μας είναι προσωπικός είτε επαγγελματικός.

Ποιός είναι ο σκοπός του βιβλίου:

Το βιβλίο εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο τις 10 βασικές δεξιότητες ζωής, που χρειαζόμαστε όλοι προσωπικά και επαγγελματικά. Τα 10 βασικά life skills είναι μια δομή ικανοτήτων που συνθέτουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα ανθρώπου, ικανού να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Αυτές τις δεξιότητες μπορεί να τις καλλιεργήσει όποιος θέλει, αρκεί να το αποφασίσει. Αυτός είναι και ο σκοπός του βιβλίου.

Μετά από 7 χρόνια εμπειρία στη διεξαγωγή σεμιναρίων για τις βασικές δεξιότητες ζωής, ένιωσα ότι ήρθε η στιγμή για το επόμενο βήμα. Ήρθε η ώρα να μοιραστώ όλη αυτή τη γνώση και εμπειρία με ένα ακόμα ευρύτερο κοινό, δημιουργώντας ένα βιβλίο που μπορεί να ταξιδέψει… στον κόσμο. Όλοι όσοι ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, αλλά δεν έχουν ιδέα πώς να την πετύχουν, θα βρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν σε αυτό το βιβλίο.

Πιστεύετε ότι έλειπε ένα τέτοιο βιβλίο από την αγορά; Ποιές ανάγκες ήρθε να καλύψει;

Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την πρωτοβάθμια μέχρι και την τριτοβάθμια, δεν μας παρέχουν βασικές γνώσεις για τη ζωή. Δεν μας εκπαιδεύουν σε δεξιότητες ζωής, με αποτέλεσμα να βγαίνουμε ανέτοιμοι… στη ζωή.

Να μην ξέρουμε:

  • Να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τους γύρω μας.
  • Να διεκδικούμε αυτά που θέλουμε.
  • Να διαπραγματευόμαστε.
  • Να διαχειριζόμαστε το χρόνο μας, ώστε να μην βιώνουμε άγχος.
  • Να κατανοούμε τα συναισθήματά μας και εντέλει… τον ίδιο μας τον εαυτό.

Αυτή ακριβώς την έλλειψη του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, ήρθε να καλύψει το συγκεκριμένο βιβλίο. Είναι ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης, με στόχο να κάνει τη γνώση για τις βασικές δεξιότητες ζωής προσιτή σε όλο τον κόσμο.

Θα ήταν ιδανικό βιβλίο διδασκαλίας σε σχολεία και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, εφόσον αποφασίσουν να προσθέσουν το «Ευ ζην», ως μάθημα διδασκαλίας.Aυτή η γνώση θα έπρεπε να είναι κτήμα όλων μας. Θα ήταν καλύτερη η ζωή όλων μας και της κοινωνίας ευρύτερα, αν όλοι διδασκόμασταν από μικρή ηλικία τις βασικές δεξιότητες ζωής.

Αυτός είναι ο στόχος του βιβλίου- να μεταδώσει τη γνώση για τις 10 βασικές δεξιότητες με ευχάριστο και χρηστικό τρόπο. Σαν να παίζεις ένα παζλ.

Ποιά είναι τα οφέλη των 10 βασικών δεξιοτήτων στη ζωή μας;

  • «Το να σκέφτεσαι θετικά είναι το όπλο για να αντιμετωπίζεις οποιαδήποτε αντιξοότητα της ζωής και να μην λυγίζεις.
  • Η αυτοπεποίθηση είναι η ικανότητα που σου επιτρέπει να ζεις χωρίς το βάρος του «τι θα πουν οι άλλοι;» και να αντιμετωπίζεις και να ξεπαρνάς τους φόβους σου.
  • Η διαχείριση άγχους προστατεύει την ψυχική σου υγεία και σε κάνει πιο αποδοτικό και λειτουργικό.
  • Η συναισθηματική νοημοσύνη σε βοηθάει να διατηρείς τον έλεγχο του εαυτού σου και να καταλαβαίνεις τις ανάγκες των άλλων.
  • Η επικοινωνία να εκφράζεις τις ανάγκες σου στους άλλους, καθώς και τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, με απλό και κατανοητό τρόπο.
  • Η γλώσσα σώματος σου επιτρέπει να διαβάζεις τις σκέψεις των άλλων που δεν εκφράζουν.
  • Η διεκδικητικότητα σε βοηθάει να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και τα ατομικά του δικαιώματα.
  • Οι διαπραγματεύσεις να κερδίζεις αυτά που θέλεις, χωρίς να έρχεσαι σε σύγκρουση.
  • Η στοχοθεσία να ονειρεύεσαι, να θέτεις στόχους και να υλοποιείς τη ζωή που θες.
  • Η διαχείριση χρόνου να ελέγχεις τη ζωή σου και να αξιοποιείς τον πιο πολύτιμο πόρο που σου δόθηκε- το χρόνο σου.

Η καθεμία ξεχωριστά και όλες μαζί οι 10 βασικές δεξιότητες ζωής συνθέτουν την απαραίτητη εργαλειοθήκη που κάνουν καλύτερη τη ζωή μας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ένα βιβλίο, εξηγούνται απλά, κατανοητά και δομημένα.

Ποια οφέλη και πλεονεκτήματα προσφέρει το βιβλίο σας στον αναγνώστη;

  • Είναι ένα βιβλίο που παρέχει συμπυκνωμένη γνώση για τις πιο βασικές δεξιότητες που χρειαζόμαστε όλοι στη ζωή μας, ανεξαρτήτως επαγγέλματος ή μορφωτικού επιπέδου.
  • Είναι ψυχαγωγικό βιβλίο, αλλά και χρήσιμο, διαχρονικής αξίας.
  • Είναι ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης, κατανοητό από οποιονδήποτε.

Σε τι διαφοροποιείται το συγκεκριμένο βιβλίο σε σχέση με άλλα βιβλία αυτοβελτίωσης που κυκλοφορούν στην αγορά;

Μεμονωμένα βιβλία για σχετικά θέματα με τις επιμέρους δεξιότητες υπάρχουν πολλά, π.χ. Θετική σκέψη (Διόπτρα), Μάθετε να διεκδικείτε και να παίρνετε αυτό που θέλετε (Διόπτρα), Μαθήματα αυτοπεποίθησης (Διόπτρα). Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο που να είναι πλήρες και να παρέχει με τόσο απλό, δομημένο και κατανοητό τρόπο οτιδήποτε χρειαζόμαστε για να ζούμε καλά.

Τα πλεονεκτήματα είναι ότι παρέχει πολλά χρηστικά εργαλεία που μπορούν άμεσα να εφαρμόσουν οι αναγνώστες, π.χ. το πώς σπάμε τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις με ερωτήσεις.

Επίσης αγγίζει πρωτότυπα θέματα που δεν έχω δει να καλύπτουν άλλα βιβλία αυτοβελτίωσης, π.χ. τεχνικές ερωτήσεων, ετοιμολογία, δυνατά σημεία καμουφλαρισμένα ως αδυναμίες κ.α.

Πώς θα απαντούσατε στην ερώτηση «γιατί να αγοράσω το συγκεκριμένο βιβλίο;»

Γιατί έχει ό,τι χρειάζεσαι για να κάνεις καλύτερη τη ζωή σου. Αν δεν ξέρεις το «Πώς», εδώ θα βρεις τις απαντήσεις σου.

Ποια είναι η εμπειρία/εξειδίκευση σε σχέση με το θέμα του βιβλίου;

Από το 2013 μέχρι σήμερα σχεδιάζω και υλοποιώ συστηματικά σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης για όλα τα θέματα που θίγει το βιβλίο.

Το Life Skills Training, που είναι η ουσία του βιβλίου, είναι ένα πρόγραμμα που δημιούργησα και υλοποιώ από το 2015 συστηματικά.

Τέλος, το αντικείμενό μου είναι η Διοίκηση ανθρωπίνων πόρων, οπότε τη γνώση του τι παρακινεί τον άνθρωπο και τι επηρεάζει τη συμπεριφορά του, τη διαθέτω μέσα από το μεταπτυχιακό μου.

«Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής», Βιβλίο, εκδόσεις Διόπτρα, εργαλεία, Εύη Ξυραφά, ευρύ κοινό

Συντάκτης: Flowmagazine,

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds