Άρθρα

Café Femenino στη Νέα Ερυθραία: Η Μαριλένα Κουίδου και η Κλαίρη Κατσίβελα μιλούν για το πρώτο κατάστημα ΜΚΟ που στηρίζει τις γυναίκες του καφέ στη Νέα Ερυθραία

By  | 

Η ιστορία αρχίζει το 2003 στο Περού από μια cooperativa 464 γυναικών που αποφασίζει να αποσχιστεί από τους άντρες και να αναλάβει μια φάρμα καφέ

«Δισεκατομμύρια τόνοι καφέ παράγονται στον πλανήτη κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά και έναν χώρο που παραδοσιακά ήταν ανδροκρατούμενος. Παρόλο που το 90% της συγκομιδής και το 70% της επεξεργασίας γίνεται από γυναίκες… Κι όμως, στις περισσότερες χώρες οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν γη ή έστω να διαχειρίζονται μια φάρμα καφέ. Δουλεύουν ατέλειωτες ώρες, συχνά χωρίς να πληρώνονται». Η Μαριλένα Κουίδου μιλάει ήρεμα κάτω από τη μάσκα της. Δίπλα της η Κλαίρη Κατσίβελα γνέφει αργά στα λόγια της. Οι δυο τους, μαζί με την Έλενα Μπαρμπαλιά, μετρούν μόλις λίγες εβδομάδες που άνοιξαν το Café Feminino στη Νέα Ερυθραία. Ένα μικρό, χρωματιστό μαγαζάκι, που όμως είναι τόσα πολλά παραπάνω από ακόμη ένα café…

Γυναίκες του Cafe Femenino

Η ιστορία αυτή στα αλήθεια αρχίζει το 2003 στο Περού τη στιγμή που μια cooperativa 464 γυναικών αποφασίζει να αποσχιστεί από τους άντρες και να πάρει τη διαχείριση της φάρμας καφέ στα χέρια της. Στην πορεία τους αυτές οι θαρραλέες γυναίκες βρήκαν σύμμαχο μια καναδέζικη εταιρεία, η οποία στη συνέχεια έφτιαξε μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό να ενώσει τις γυναίκες του καφέ σε όλον τον κόσμο. Κάπως έτσι γεννήθηκε το “Café Femenino”.

Όπως μου εξηγούν η Μαριλένα και η Κλαίρη, «η οργάνωση στοχεύει στην ισότητα, αλλά γνωρίζει ότι τα πάντα ξεκινούν από την ποιότητα». Έτσι, θέλοντας να διασφαλίσει την ποιότητα του καφέ η οργάνωση ξεκινά εκπαιδεύοντας τις γυναίκες κι έπειτα τις συσπειρώνει, πολλές φορές βοηθώντας τις να αποκτήσουν και δικαίωμα κτήσης. Το Café Femenino αγοράζει την παραγωγή των γυναικών και στη συνέχεια την πουλάει σε όλο τον κόσμο (σ.σ. φυσικά και ο καφές έχει πιστοποίηση fair trade). Οι εταιρείες που αγοράζουν τον καφέ μπορούν, αν θέλουν, να αναλάβουν και την ολοκλήρωση διάφορων έργων που χρειάζονται οι γυναίκες στις χώρες του καφέ, όπως για παράδειγμα μια αντλία για νερό και διάφορες άλλες παρόμοιες υποδομές. Η Κλαίρη και η Μαριλένα αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει το Early Εducation Center στην κοινότητα Cajamarca στο Περού.

Αξίζει να πούμε ότι το Café Femenino στη Νέα Ερυθραία είναι το πρώτο σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την ονομασία του brand, αλλά και να πουλάει τον Café Femenino στη λιανική αγορά! Εδώ λοιπόν μπορείς να απολαύσεις υπέροχο, οργανικό καφέ, που έρχεται κατευθείαν από τις cooperativas αυτές των γυναικών στο Περού, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, τη Γουατεμάλα, την Κολομβία, τον Άγιο Δομίνικο, τη Νικαράγουα, τη Ρουάντα και την Ινδονησία.

Για να συνοδεύσεις τον καφέ σου, θα βρεις διάφορα προϊόντα (που επίσης φτιάχνονται από γυναικεία χέρια) όπως vegan bites, cookies, muffins, granola, αλμυρές μπάρες, σπιτικές μαρμελάδες και σάντουιτς με αλλαντικά από τo γειτονικό, γνωστό κρεοπωλείο Carnicero.

Tο Café Femenino στη Νέα Ερυθραία

Στην τελευταία γουλιά ενός υπέροχα αρωματικού espresso και λίγο πριν φύγω, ρωτάω τη Μαριλένα και την Κλαίρη γιατί αποφάσισαν να ανοίξουν το Café Femenino. Απαντούν: «Θέλαμε να κάνουμε κάτι για την κοινωνία, κάτι καινοτόμο. Θέλαμε να βοηθήσουμε τον κόσμο, να βοηθήσουμε τις γυναίκες. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στην ισότητα των φίλων. Αν ο καθένας βάλει ένα λιθαράκι, ο κόσμος θα γίνει καλύτερος».

Cafe Femenino

Λ. Κηφισίας 324, Νέα Ερυθραία, 210 8019376, Fb: @cafefemenino.greece, Instagram: @cafefemenino.greece

πηγή:/www.athensvoice.gr/

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds