ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ακίρα Ιφουκούμπε Μουσικός

By  | 

Η Google τιμάει σήμερα 31 Μαϊου 2021 με ένα doodle τον μεγάλο Ιάπωνα μουσικό και συνθέτη Ακίρα Ιφουκούμπε. Εμβληματικό έργο του η μουσική του «Godzilla».

Ο Ακίρα Ιφουκούμπε γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1914 στο Κουσίρο, στο νησί του Χοκάιντο, της Ιαπωνίας. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας τα ακούσματά του περιελάμβαναν ευρωπαϊκά μουσικά κομμάτια, ενώ ο ίδιος φιλοδοξούσε να συνενώσει τη βαθιά ριζωμένη εθνική του ταυτότητα σε πρωτότυπες συνθέσεις. Η συγκεκριμένη ιδέα έγινε πιο έντονη μέσα του, όταν σε ηλικία 14 ετών άκουσε το συναισθηματικό ορχηστρικό κομμάτι του Ρώσου συνθέτη του 1913 «The Rite of Spring».

Το 1935 ο Ιφουκούμπε έφυγε από το σπίτι του για να σπουδάσει δασοκομία στο Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο. Ο Ακίρα Ιφουκούμπε αποφοιτώντας δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη δασοκομία, αλλά με τη μουσική, ενώ όντας φοιτητής έγραψε τον πρώτο του αρχικό ορχηστρικό νούμερο.

Το 1947, κυκλοφόρησε την πρώτη του μουσική συλλογή. Ακολούθησε μία επιτυχημένη μουσική καριέρα, αφού στην πορεία της ζωής και της καριέρας του συνέθεσε περισσότερες από 250 μουσικές για ταινίες. Το αποκορύφωμα της καριέρας του ήρθε 10 χρόνια μετά το μουσικό του ντεμπούτο, το 1954, όταν έγραψε το soundtrack για την ιαπωνική ταινία ιαπωνική «Godzilla» (1954 σε σκηνοθεσία Ισιρόο Χόντα).

Ο ίδιος εκτός από σπουδαίος μουσικοσυνθέτης υπήρξε και ακαδημαϊκός, καθώς δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Τόκιο, όπου αργότερα έγινε και Πρόεδρος. Ακόμα, ο Ακίρα Ιφουκούμπε δημοσίευσε ένα βιβλίο 1.000 σελίδων για τη θεωρία με τίτλο «Ενορχήστρωση». Για το εύρος και τη σημασία του έργου του η ιαπωνική κυβέρνηση του απένειμε το Τάγμα Πολιτισμού, αλλά και του Ιερού Θησαυρού, Τρίτης Κατηγορίας.

Ο Ακίρα Ιφουκούμπε έφυγε από τη ζωή στο Τόκιο στο Νοσοκομείο Meguro-ku, στις 8 Φεβρουαρίου 2006, σε ηλικία 91 ετών.

πηγή:www.neolaia.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds