ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

By  | 


H Νικολέττα ΖΥΓΟΥΡΗ, Ιστορικός, Επιμελήτρια Συλλογών του ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, στο πλαίσιο των διαλέξεων του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ του Δήμου Κηφισιάς για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάζει στο το θέμα:

« Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Τα Σωζόμενα Τυπογραφικά Πιεστήρια του Αγώνα»

Από τον κύκλο μαθημάτων «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ» τον οποίο επιμελείται η Ειρ. ΠΕΠΠΑ-ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ

Λίγα λόγια από την ομιλήτρια για το θέμα:

«Δύο μοναδικά τυπογραφικά πιεστήρια που διατηρούνται στην Μόνιμη Έκθεση του ΕΙΜ, μας ταξιδεύουν στα χρόνια του Αγώνα καθώς και στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Αρχειακές πηγές, χειρόγραφες και έντυπες, φωτίζουν το ταξίδι τους στο χρόνο και στον τόπο, από τον 19ο αι μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για το τυπογραφικό πιεστήριο όπου τυπώθηκαν τα περίφημα Ελληνικά Χρονικά των πολιορκημένων του Μεσολογγίου(1824-1826), αλλά και το πιεστήριο με το οποίο ο Ιωάννης Καποδίστριας εξόπλισε το κυβερνητικό τυπογραφείο του Ναυπλίου και τύπωσε σε αυτό την Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος από το 1830 και μετά.

Αποστολέας του πρώτου το Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου μέσω του εκπροσώπου του Leicester Stanhope, και του δεύτερου ο γνωστός Γάλλος φιλέλληνας, εκδότης και τυπογράφος, Firmin Didot.

Ο εκδότης των Ελληνικών Χρονικών του Μεσολογγίου ήταν ο Ελβετός φιλέλληνας Ιάκωβος Μάγερ ενώ ο τυπογράφος του ο Δημήτριος Μενεσθεύς, φιγούρες ηρωικές που χάθηκαν κατά την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου στις 11 Απριλίου του 1826.

Η δεύτερη τυπογραφική πρέσα μας υπενθυμίζει την προσπάθεια  που έκανε ο Ι. Καποδίστριας για τον εξοπλισμό του κυβερνητικού τυπογραφείου και για την ιδιαίτερη σημασία που έδινε στην δύναμη του τύπου ως προς τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης εντός και εκτός Ελλάδος. Η τυπογραφία εξυπηρετούσε πλέον θεμελιώδεις ανάγκες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους γι’ αυτό και ο νέος κυβερνήτης φρόντισε  να θέσει τα θεμέλια της τυπογραφικής τέχνης και του επαγγελματικού τυπογραφικού κλάδου στην χώρα μας.

Το ταξίδι στο χρόνο μέσα από την ιχνηλασία της ξεχωριστής ιστορίας δύο κειμηλίων σχεδόν διακοσίων ετών είναι σχεδόν απρόβλεπτο φωτίζοντας πολλές και διαφορετικές πτυχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η δύναμη του τύπου ως μέσο διάδοσης των νέων φιλελεύθερων ιδεών του 19ου αιώνα στην Ευρώπη αποτυπώνεται στην ελληνική πραγματικότητα μέσα από τα άρθρα των επαναστατικών μας συνταγμάτων για την ελευθερία του τύπου αλλά και μέσα από την δράση των τυπογραφείων της Αθήνας του Μεσολογγίου, της Ύδρας και του Ναυπλίου που λειτούργησαν στα χρόνια του Αγώνα.» 

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.

Καλή Απόλαυση,

Μαρία – Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ

Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς

Δείτε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο:

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds