Άρθρα

Παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα – του Michel de Grèce

By  | 
ELIZA

Η αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης στην Ελλάδα έχει γίνει για τη σύζυγό μου Μαρίνα κι εμένα σκοπός ζωής. Προς επίτευξή τούτου, δημιουργήσαμε ένα Ίδρυμα.

Σήμερα, η πατρίδα μας η Ελλάς γιορτάζει τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της, αποτέλεσμα πολύχρονων και φοβερών αγώνων. Αναζήτησα λοιπόν ανάμεσα στις αμέτρητες μαρτυρίες της ηρωικής εκείνης εποχής, μια ιστορία κάποιου παιδιού που θα μπορούσε να μας πληροφορήσει για την παιδική κακοποίηση σ’ εκείνη την τόσο έντονη κι αιματοβαμμένη περίοδο. Δεν βρήκα ωστόσο ούτε ένα όνομα, ούτε ένα παράδειγμα. Κανείς δεν μιλά. Κι όμως, τόσα παιδιά υπήρξαν θύματα του πολέμου εκείνου.

Παιδιά που τραυματίστηκαν, φυλακίσθηκαν, βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν. Παιδιά που έχασαν τους γονείς τους, τις οικογένειες και τα σπίτια τους. Παιδιά που συμμετείχαν σε πράξεις ηρωικές αλλά έμειναν ανώνυμα, που μετέφεραν μηνύματα ή έκρυβαν αγωνιστές. Όσα μπορούσαν να κουβαλήσουν όπλο, πολεμούσαν δίπλα στους ενήλικες, σαν ενήλικες. Κι έπειτα περιποιούνταν τους μαχητές, αψηφώντας κάθε κίνδυνο. Και τα παιδιά υπέφεραν απ’ τις συνθήκες της εποχής και του πολέμου, αλλά κανείς δεν τ’ αναφέρει.

Αυτή η αδικία με συντάραξε. Ερεύνησα κι άλλους πολέμους, άλλες επαναστάσεις και συνειδητοποίησα ότι δεν μιλάμε πουθενά για τα νεαρά αυτά θύματα, πέραν για λόγους στατιστικούς, η μια απλή αναφορά ονομάτων.

Έτσι και για τον πόλεμο της ελληνικής ανεξαρτησίας, μιλάμε για λαμπρούς άνδρες, γυναίκες και μέλη του κλήρου, αλλά πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε κάποιο ή κάποια παιδιά. Η Ιστορία καλύπτει με απόλυτη σιωπή τις ξεχασμένες εποποιίες των νεαρότερων θυμάτων αυτών των συγκρούσεων.

Έψαξα στη μνήμη μου για κάποιο παιδικό όνομα κατά τη Γαλλική επανάσταση, τη Ρωσική επανάσταση, τον πρώτο και δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν βρήκα κανένα.

Δεν είναι αργά να διορθώσουμε αυτή τη σκανδαλώδη παράλειψη. Ίσως μια μέρα επιτέλους αναγνωρίσουμε, δοξάσουμε, και χτίσουμε μνημεία για τα παιδιά που μαρτύρησαν. Θα είναι μια κάποια δικαίωση, που δεν μπορεί ωστόσο να ξεπλύνει τη μακρά, άδικη κι εκκωφαντική σιωπή, στην οποία η Ιστορία, που οι εμείς ενήλικοι γράψαμε, τα καταδίκασε.

πηγή:eliza.org.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds