Δήμος Κηφισιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ

By  | 

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εορτάζεται από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, αν και δεν είναι ημέρα αργίας. Ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους, οι οποίες έλαβαν χώρα 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων.

Γιορτή των ερωτευμένων

Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες, οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τον θρύλο, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Ένα καλλωπιστικό στοιχείο της ιστορίας αναφέρει ότι πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου».

Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες.

Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά», καθώς και στα παιδιά, ώστε να απομακρύνουν την νόσο του αγίου Βαλεντίνου. Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σήμερα, ο περισσότερος κόσμος γιορτάζει ανταλλάζοντας κάρτες, χαρίζοντας γλυκά σε σχήμα καρδιάς, κόκκινα μπαλόνια, λουλούδια και άλλου είδους δώρα ή πηγαίνοντας σε ρομαντικά δείπνα.

Δεν έχει την αρχική της μορφή γιατί με το πέρασμα του χρόνου κατέληξε σε εμπορική υπόθεση αλλά σίγουρα αποτελεί μια ευκαιρία να σπάσουμε την ρουτίνα της καθημερινότητας και να μας κάνει να δούμε τον έρωτα και την αγάπη από μια άλλη πλευρά ακόμη κι αν κάποιοι την βρίσκουν γλυκανάλατη! Μέσα στην καραντίνα και στην εποχή του κορωνοϊού η ευκαιρία να …γιορτάσει κάποιος τον έρωτα μάλλον είναι ιδανική! Σε αυτό συντείνει ο καιρός που στο κρύο…καιρός για δύο, αν προσθέσουμε μια ρομαντική πινελιά με τζάκι αναμμένο, ρομαντικό δείπνο ή ένα καλό κόκκινο κρασί και μια ζεστή αγκαλιά ίσως να είναι το καλύτερο αντίδοτο στο να ξορκίσουμε τον κορωνοϊό και τις αρνητικές σκέψεις! Αλλωστε ο έρωτας είναι πάντα φωτεινός, εκτυφλωτικός, σαρωτικός και …κατακόκκινος!!!

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ…ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ!!!

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds