Άρθρα

ΑΒΑΛΗ

By  | 

…σημαίνει μικρό, απάνεμο λιμάνι. Η δική μας «Aβάλη» είναι το λιμάνι γονιών με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Συνοπτικά

Όραμα της Αβάλης είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου και ιδιοσυντήρητου, οικισμού διαβίωσης ενήλικων αυτιστικών.

Οι τομείς παρέμβασής μας αφορούν σε προσαρμοσμένη εκπαίδευση και ένταξη στην αγορά εργασίας, σε ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας-ασφάλειας και προστασίας,  σε δομές ψυχαγωγίας-απασχόλησης και διαβίωσης και κυρίως σε δράσεις στήριξης  της οικογένειας με μέλη στο αυτιστικό φάσμα.

Όλες οι δράσεις μας στόχο έχουν την αλλαγή  στον τρόπο που «κοιτάμε», «εκπαιδεύουμε», «επικοινωνούμε» και «αντιμετωπίζουμε» τα αυτιστικά άτομα. Γιατί οι αυτιστικοί μπορεί να έχουν ένα «διαφορετικό τρόπο σκέψης», μπορεί να μην είναι «ήσυχοι» και «εύκολοι», αλλά αυτό είναι που τους κάνει «ξεχωριστούς» και  οι ίδιοι επιζητούν να είναι δημιουργικοί και παραγωγικοί.

Πιο αναλυτικά τα παραπάνω

Αβάλη σημαίνει …αλλαγή στην εικόνα του αυτισμού στη χώρα μας!

Αλλαγή  στον τρόπο που «κοιτάμε», «εκπαιδεύουμε», «επικοινωνούμε» και «αντιμετωπίζουμε» τα αυτιστικά άτομα με:.

  • Ανάπτυξη νέων μεθόδων, δομών, προγραμμάτων και εργαλείων θεραπείας,  εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και εργασιακής εξειδίκευσης για καλύτερα αποτελέσματα κοινωνικής ενσωμάτωσης και κοινωνικοποίησης.
  • Σχεδιασμό επιχειρηματικών προσεγγίσεων με στόχο την ενεργή συμμετοχή των αυτιστικών ατόμων, εκμεταλλευόμενοι τα «ιδιαίτερα ταλέντα» τους και μάλιστα σε τομείς που μέχρι σήμερα δεν έχουν καμία παρουσία στην Ελλάδα.
  • Δημιουργία κοινωνικών δομών υποστήριξης και διαβίωσης ενήλικων αυτιστικών που θα στηρίζονται σε ένα πλαίσιο εσωτερικής οικονομικής ανατροφοδότησης και απεξάρτησης από την κρατική επιχορήγηση, για να μην διατρέχουν τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας τους σε μία οικονομική κρίση ή πολιτική απόφαση. 
  • Την αποτίναξη του «αυτιστικού στίγματος» από εκατοντάδες χιλιάδες γονείς και αδέρφια που καθημερινά υφίστανται ψυχολογική αλλά και οικονομική πίεση.    

 Όραμα της Αβάλης είναι η δημιουργία ενός Οικισμού Αυτόνομης Διαβίωσης Ενήλικων Αυτιστικών  

  • Οικισμός Αυτόνομος και Αυτοχρηματοδοτούμενος, με μικρή εξάρτηση από κρατική επιχορήγηση και με θεσμική θωράκιση. Ένα «ξεχωριστό χωριό», με ξεχωριστούς κατοίκους,  γεμάτος δράσεις καθημερινής ενασχόλησης με παραγωγικό αποτέλεσμα . Στόχος είναι η λειτουργία του οικισμού να είναι συμπεριληπτική προς την κοινωνία και όχι απομονωτική. 
  • Ενεργή συμμετοχή των αυτιστικών ως παραγωγικά άτομα. Γιατί οι αυτιστικοί έχουν ένα «διαφορετικό τρόπο σκέψης». Μπορεί να μην είναι «ήσυχοι» και «εύκολοι» στο χειρισμό και στην εκπαίδευσή τους, αλλά μπορούν και επιζητούν και οι ίδιοι να είναι δημιουργικοί και παραγωγικοί.
  • Δημιουργία  περιφερειακών, χρηστικών και κερδοφόρων  επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα ενισχύουν οικονομικά τη λειτουργία του οικισμού.  Οι  φίλοι που μας γνωρίζουν χρόνια ξέρουν ότι από εδώ θέλαμε να ξεκινήσουμε. Συστήσαμε την Αβάλη ΚοινΣΕπ  για την  δημιουργία αίθουσας  snoezelen. Δυστυχώς η πολεοδομία και μετά η επιδημία απλά… μας καθυστερεί!    

Αλλά προχωρήσαμε! Με άλλους ενεργούς γονείς και φίλους που καιρό τώρα μας στηρίζουν, δημιουργήσαμε την Αβάλη ΑΜΚΕ, που μας φέρνει πιο κοντά στο όραμά μας και μας δίνει και νέες δυνατότητες  παρέμβασης για καλύτερη εκπαίδευση και ένταξη στην αγορά εργασίας, υγεία-ασφάλεια και προστασία, δομές ψυχαγωγίας-απασχόλησης και διαβίωσης αυτιστικών ατόμων και  παράλληλα στήριξη των οικογενειών τους.  

Γιατί το αυτιστικό φάσμα (ΔΑΦ) είναι σε παγκόσμιο επίπεδο η ταχύτερα αναπτυσσόμενη σοβαρή αναπηρία και αφορά ήδη δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και στην χώρα μας! Σταθείτε δίπλα μας,  στην προσπάθεια να φτιάξουμε για τα παιδιά μας μια αξιοπρεπή ζωή και για μας τους γονείς μια λυτρωτική καθημερινότητα!  

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds