Διάφορα

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Δήμος Μούτσης

By  | 

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 χρόνων ο σπουδαίος συνθέτης, τραγουδοποιός και τραγουδιστής Δήμος Μούτσης. 

Ο Δήμος Μούτσης είχε συνεργαστεί με κάποιους από τους κορυφαίους εκπροσώπους του ελληνικού πενταγράμμου τού τελευταίου μισού αιώνα, από τον Νίκο Γκάτσο, τον Μάνο Ελευθερίου και τον Κώστα Τριπολίτη έως τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Μανώλη Μητσιά και τον Δημήτρη Μητροπάνο. 

Πολλά ήταν τα τραγούδια του τα οποία ερμήνευε ο ίδιος. Χαρακτηριστικό πολλών τραγουδιών του ήταν το μελωδικό βιολί που κυριαρχούσε στη μελωδία. 

Ηταν ένας από τους πρώτους Ελληνες συνθέτες, μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, που μελοποίησε ποίηση, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, στην Τετραλογία του και συνθεσάιζερ. 

Ο Δήμος Μούτσης γεννήθηκε στον Πειραιά και ξεκίνησε τη μουσική από τα 7 του χρόνια. Στα 21 του τελείωσε τις μουσικές του σπουδές, κερδίζοντας και το πρώτο βραβείο ως σολίστ στο βιολί.

Ενας από τους εμβληματικότερους δίσκους της καριέρας του ήταν ο «Αγιος Φεβρουάριος», που κυκλοφόρησε το 1972, με τον Μάνο Ελευθερίου στους στίχους των τραγουδιών και τον Δημήτρη Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα στην ερμηνεία. 

Στον συγκεκριμένο δίσκο ο Μούτσης διαφοροποιήθηκε από ό,τι είχε παρουσιάσει μέχρι στιγμής, κινούμενος σε άλλο μουσικό και ενορχηστρωτικό ύφος. 

Το 1981 κυκλοφόρησε το «Φράγμα» σε στίχους Κώστα Τριπολίτη. Με τραγούδια όπως: «Δε λες κουβέντα», «Delenda est (Ερηνούλα μου», «Γράμμα από τη λεγεώνα των ξένων», «Νταλίκα» κ.λπ. Τα λαϊκά τραγούδια του δίσκου τραγουδήθηκαν από τη Σωτηρία Μπέλου. με τον Δήμο Μούτση να τραγουδάει μόνο το ρεφρέν από το πασίγνωστο «Δε λες κουβέντα». Σύμφωνα με τον θρύλο, η Μπέλλου αρχικά, όταν άκουσε την ηχογράφηση, εξοργίστηκε καθώς το τραγούδι δεν είχε «τίποτα το αισιόδοξο». Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε από τον Αλέκο Πατσιφά, τότε διευθυντή της δισκογραφικής εταιρείας Lyra, να μην κυκλοφορήσει, απειλώντας με ασφαλιστικά μέτρα.

Το 1990 κυκλοφόρησε ο «Ταξιδιώτης του παντός» με τη Νανά Μούσχουρη, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος δίσκος που έγραψε για άλλο τραγουδιστή πλην του ιδίου. Το 1994 επέστρεψε με το «Για Πούλημα Λοιπόν!», πάλι με στίχους και ερμηνεία δική του.

πηγή:καθημερινή

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds