ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Μια λαμπερή γιορτή του Ελληνικού Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου

By  | 

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου η Ελληνική μας γλώσσα γιορτάστηκε στο Κάιρο με μια λαμπερή εκδήλωση που διοργάνωσε το  Ελληνικό  Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου

Ο σημαντικός αυτός πολιτιστικός φορέας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού που αντανακλά την αγαστή και πολύχρονη σύμπραξη και συνεργασία της Πρεσβείας μας στην Αίγυπτοκαι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, έδωσε για ακόμα φορά σε όλους μας την ευχαρίστηση μιας εκδήλωσης που τίμησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  την Ελληνική μας γλώσσα.

 «Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος», ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθος της σκέψης, της ομιλίας και της ανθρώπινης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, συνιστώντας τον αναγκαίο και αδιάρρηκτο δεσμό των μελών της κάθε κοινωνίας. Η έλλογη επικοινωνία πατάει σε λέξεις που γεννιούνται από την ανάγκη των ανθρώπων κάθε εποχής να εκφράσουν τα στοιχεία της καθημερινότητας που τους περιβάλλει, αλλά και να εξωτερικεύσουν, μέσω τον λέξεων, αφηρημένες έννοιες που διευρύνουν την επαφή τους με τον μυστηριακό κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η γλώσσα μας η Ελληνικήπρωτοστάτησε στην μακραίωνη ιστορία της ανθρωπότητας, ως ο έμπρακτος λεκτικός και εννοιολογικός φορέας στην διεύρυνση της ανθρώπινης ψυχής. Γέννησε λέξεις όπως η «φιλοσοφία», και το «άπειρον», η «δημοκρατία» και το «χάος» και τις κληροδότησε στην οικουμένη ως εργαλείο σκέψης και αναστοχασμού.

Πάνω στην γλώσσα μας την Ελληνική «πάτησε» και ο Λόγος του Ευαγγελίου για να μεταφέρει το μήνυμα της Χριστιανικής Θρησκείας, η οποία απέκτησε μέσα από το απύθμενο λεξιλόγιό της την οικουμενική αναγνώριση και αποδοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα ξεκίνησε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή κ. Γιάννη Κορινθίου, τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας.Η ημέρα που επελέγη για τον Παγκόσμιο εορτασμό της γλώσσας μας ήταν η  9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του θανάτου του Διονύσιου Σολωμού(1798-1857).

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του «Πολιτιστικού Κέντρου» στις επτά το απόγευμα από  Έλληνες, αλλά και από Αιγύπτιους φιλέλληνές που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο  κάλεσμα του.

Την γιορτή συντόνιζε ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους έδωσε τον λόγο στον Έλληνα Πρέσβη και Πρόεδρο του «Πολιτιστικού» κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου για τον χαιρετισμό του.

«Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί γιατί να υπάρχει μια ξεχωριστή παγκόσμια μέρα για την Ελληνική γλώσσα. Πριν επιχειρήσω να απαντήσω, θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, δίνοντας στην συνέχεια την δική του εκδοχή «Ποιο είναι το νήμα που συνδέει την Ιλιάδα του Ομήρου με το «Άξιον Εστί» του Ελύτη, την λυρική ποίηση των Αρχαίων Ελλήνων με το έργο του Καβάφη και του Σεφέρη, την Αντιγόνη του Σοφοκλή με τον «Ακάθιστο Ύμνο» και τον Παπαδιαμάντη. Η απάντηση είναι μία. Όλα είναι γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα. Αυτή η αδιάσπαστη και αδιατάραχτη ενότητα χιλιετιών της Ελληνικής γλώσσας, η οποία με μια θαυμαστή προσαρμοστικότητα και εξέλιξη μπόρεσε να εκφράσει όλα αυτά τα σπουδαία επιτεύγματα του πνεύματος και να φτάσει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα»

Ακολούθησε ο μαγνητοσκοπημένος χαιρετισμός, για τον εορτασμό της Ελληνικής γλώσσας του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γεώργιου Κώτσηρα και του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη. Και οι δύο μίλησαν για την πλούσια διαδρομή της Ελληνική γλώσσας στον χρόνο και για τα στοιχεία που την καθόρισαν ως φάρο πολιτισμού ανάμεσα στους λαούς όλους του κόσμου.

Η κα Βίλλυ Πολίτη Ζούε, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και εκπρόσωπος της Ε.Κ.Κ. στο «Πολιτιστικό Κέντρο» στον δικό της χαιρετισμό, μετέφερε προς όλους τις ευχές της Διαχειριστικής Επιτροπής και του Προέδρου κ. Χρήστου Καβαλή. Στην συνέχεια, αφού έκανε μια αναφορά στην οικουμενική διάσταση της γλώσσας μας, αναφέρθηκε στην ενεργή σχέση και έγνοια του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού με την γλώσσα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες του εξωτερικού και ιδιαιτέρως εμείς οι Αιγυπτιώτες δώσαμε μεγάλη σημασία στην εκμάθηση της γλώσσα μας. Η πλειοψηφία των Μεγάλων Ελλήνων Ευεργετών προσέφερε για την ίδρυση σχολείων και μεγάλων εκπαιδευτηρίων και η συμβολή τους στην Ελληνική γλώσσα και παιδεία είναι ανεκτίμητη. Όλα τα ιδρυτικά καταστατικά των Ελληνικών Κοινοτήτων στην Αίγυπτο, είχαν σαν πρωταρχικό τους σκοπό την ανέγερση ναού και σχολείου. Σε κάθε πόλη της Αιγύπτου, στην οποία υπήρχε ελληνική παροικία, λειτουργούσε πάντοτε Ελληνικό σχολείο, έστω και μόνο Δημοτικό. Και η ιστορία των κοινοτήτων μας δίδαξε ότι μόλις έπαυσαν να λειτουργούν τα σχολεία αυτά, άρχισε σιγά σιγά να σβήνει ο Ελληνισμός στις πόλεις αυτές και οι Κοινότητες  αναγκαστικά να συγχωνεύονται είτε με το Κάιρο είτε με την Αλεξάνδρεια.»    

Τους δικούς τους ξεχωριστούς χαιρετισμούς στην Ελληνική γλώσσα έδωσαν στην συνέχεια ο Δρ. Χισάμ Νταρουίς από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου και ο Δρ. Τάρεκ Ραντουάνυπεύθυνος σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ. Ευχαρίστησαν από καρδιάς την Ελληνική Πολιτεία και τους Έλληνες καθηγητές που διδάσκουν την γλώσσα μας στα Αιγυπτιακά Πανεπιστήμια, συμβάλλοντας, όπως είπαν, καθοριστικά στην πολιτισμική ώσμωση μεταξύ των δύο λαών.

Ενδιάμεσα από τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς η υψηλή τέχνη της Ελληνικής μας ποίησης  : του Σεφέρη, του Ελύτη, του Βρεττάκου, του Καβάφη και του Τίτου Πατρίκιου , αντηχούσε με καμάρι στις ψυχές όλων μας, μέσα από τα στόματα των μαθητών της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Ελληνικής Σχολής, από τους μαθητές του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, αλλά και από τους Αιγύπτιους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Καΐρου και του Αλ Άζχαρ.

Μια πανδαισία απαγγελιών και τραγουδιών  που με την δύναμη της νιότης τους, αλλά και με το πάθος τους για την Ελληνική γλώσσα, οι μαθητές των Ελληνικών Σχολών, αλλά και οι φοιτητές των Αιγυπτιακών Πανεπιστημίων μας κατασυγκίνησαν και απέσπασαν το ενθουσιώδες χειροκρότημα όλων μας.

Η βραδιά έκλεισε με Ελληνική μουσική με τις κυρίες Μπιόργκ Οσκαρσντότιρ στο βιολί και Δώρα Μάστακα στο σαξόφωνο και τον κύριο Γιώργο Γκλάβα στην κιθάρα, να ερμηνεύουν γνωστά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη και του Μανώλη Χιώτη.

Για την συνέχεια όλοι οδηγηθήκαμε στο μπουφέ που απολαύσαμε το πλούσιο και εύγεστο κέρασμα, ανταλλάσσοντας φωτογραφίες και θετικά σχόλια για την άψογη διοργάνωση της βραδιάς και την φροντίδα και της παραμικρής λεπτομέρειας που ήταν επιφορτισμένοι: ο κ. Μελαχροινούδης, ο κ.Γαλάνης και η κα Κακαλίδη από την Πρεσβεία και η κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και η κα Κωνσταντίνα Γεδεών  από την Ελληνική Κοινότητα και η κα Γεωργία Γροζτίδου από τα Ελληνικά Σχολεία. 

Θα πρέπει όμως να αποδώσουμε εύφημο μνεία και στην κα Δήμητρα Πετρίδου, δασκάλα των μικρών μαθητών της πρώτης τάξης του δημοτικού για την υποδειγματική προετοιμασία  και απόδοση της «Ξανθούλας» του Διονυσιου Σολώμου, αλλά και στην διδακτική και μουσική αρωγή των κ.κ. Θεόδωρου Τσιλιμπώκου και  Βασίλη Μπακούρου για τους μαθητές της Αμπετείου Σχολής, οι οποίοι απήγγειλαν και τραγούδησαν την Ελληνική μας ποίηση με απαράμιλλή ευαισθησία και πάθος..  

Ως ευχάριστη κατακλείδα της βραδιάς πληροφορηθήκαμε και ένα νέο που έκανε όλους μας ιδιαιτέρως χαρούμενους και αφορούσε την ανάληψη των καθηκόντων της θέσης του  Διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου από τον κ. Ιωάννη Μελχροινούδη, υπεύθυνο Πολιτιστικών Θεμάτων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο.

Ο κ. Μελαχροινούδης, αποτέλεσε τον ενεργό σπινθήρα και την κινητήριο δύναμη της ιδρυτικής ομάδας, που το 2003 δημιούργησαν το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Κάιρο. Ως ο πρώτος Διευθυντής του «Πολιτιστικού» έβαλε τις βάσεις για να αποτελέσει ο φορέας αυτός το κύρος και την αναγνώριση όλων. Τον διαδέχθηκαν 4 Διευθυντές με τελευταίο τον χαρισματικό κ. Χρίστο Παπαδόπουλο, ο οποίος τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια, παρουσίασε πλούσιο και σημαντικό έργο.

Ως ekkairo.org ευχόμαστε στον κύριο Γιάννη Μελαχροινούδη καλή επιτυχία στο γόνιμο έργο του, το οποίο πιστεύουμε ότι θα «γράψει» μια διαφορετική και λαμπρή νέα σελίδα στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελληνικής μας Παροικίας και όχι μόνο.

Στην εκδήλωση για την Ελληνική γλώσσα παρέστησαν πέραν τον προαναφερθέντων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, ο Σύμβουλος της  Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, ο Επιτετραμμένος της  Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης.

Παρέστησαν επίσης η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ, Στέλιος Χαλκιάς , Ανδρέας Γιόσρι.

Τα Ελληνικά μας σχολεία εκπροσώπησαν οι Διευθυντές τους κ. Λάγιος Βασίλης από την Αχιλλοπούλειο, ο κ. Γιώργος Κοκορέλης από την Αμπέτειο καθώς και η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλοπουλείου Σχολής κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου  καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών και από τις δύο Σχολές

Παρέστησαν επίσης η Πρόξενος της Ελλάδα στο Κάιρο κα Όλγα Τζωρτζάτου και η κα Κάτια Καζακάκου Γραμματέας της Φιλωπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Ρεκτσίνης.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds