Άρθρα

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Πρόγραμμα Επανένταξης <<Γυναικεία Επιχειρηματικότητα>> στο σωφρονιστικό κατάστημα γυναικών Κορυδαλλού από τη Σχολή Μόδας AthensFashionClub

By  | 


Την Πέμπτη 6 Ιουλίου, στις 7μμ, πραγματοποιήθηκε μία ειδική θεματική εκδήλωση μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού με στόχο την παρουσίαση της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων επανένταξης κρατουμένων γυναικών στο κοινό και στους κρατικούς φορείς.

Οι προσκεκλημένοι γέμισαν το προαύλιο και έδωσαν το παρόν σημαντικές προσωπικότητας από την τοπική αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια Αττικής και την κυβέρνηση. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο νέος Υφυπουργός προστασίας του Πολίτη κύριος Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κύριος Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ο δήμαρχος Κορυδαλλού κύριος Νίκος Χουρσαλάς, η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Αντωνάκου Σταυρούλα κ.α.

Η Σχολή Μόδας AthensFashionClub, για μία ακόμη φορά, έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο με την υλοποίηση του πρωτοπόρου εκπαιδευτικού προγράμματος <<Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στο σωφρονιστικό κατάστημα γυναικών Κορυδαλλού>> το οποίο παρουσίασε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Το ειδικό αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας αναπτύχθηκε για να καλύψει την ανάγκη της ομαλής επανένταξης γυναικών στον κοινωνικό ιστό. Ήταν μία προσωπική πρωτοβουλία της σχεδιάστριας και ιδρύτριας της AthensFashionClub κυρίας Βυτινίδου Μαρίας σε συνεργασία με την Διευθύντρια των φυλακών κα Τριανταφύλλη Κωνσταντοπούλου, επιθυμώντας να προσφέρουν στις κρατούμενες γυναίκες μία δεύτερη ευκαιρία εργασίας μετά την αποφυλάκισή τους. Να μπορέσουν εργαστούν αυτόνομα, με επάρκεια και με επιτυχία ως επιχειρηματίες στο αντικείμενο της μόδας.

Η κα Βυτινίδου ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της:

<< Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε όσους αναζητούν την δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και αγωνίζονται για ένα πιο ισότιμο αύριο. Η κοινωνική επανένταξη είναι συνώνυμη της εργασιακής επανένταξης.

Ως κράτος, ως κοινωνία και ως ενεργοί πολίτες, έχουμε την ηθική υποχρέωση να υποστηρίζουμε την κοινωνική και εργασιακή επανένταξη κρατουμένων γυναικών, ώστε η ενσωμάτωσή τους πάλι στον κοινωνικό ιστό να γίνεται ομαλά και με θετικό πρόσημο. Η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την ανάπτυξη προγραμμάτων επανένταξης κρατουμένων γυναικών, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν όχι απλά προτεραιότητα αλλά κοινωνική αναγκαιότητα.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος, ήταν η απόκτηση γνώσεων στο αντικείμενο της επιχειρηματικότητας σε ατομικό επίπεδο και η προετοιμασία των κρατουμένων γυναικών για την έναρξη μίας επιχείρησης μετά την αποφυλάκιση όπως για παράδειγμα ένα Ατελιέ Ραπτικής, η έναρξη ενός e-shop, ένα Nail-spa ή και ένα κομμωτήριο.

Παράλληλα είχαν τεθεί ως στόχοι, η αναμόρφωση της ανθρώπινης κουλτούρας, η μείωση της κοινωνικής ανισότητας και η ενίσχυση του σεβασμού προς τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μέσα από την παροχή ίσων ευκαιριών. Μέσα από τον συγκεκριμένο στόχο, επιδιώκεται επίσης η μη επανάληψη παραβατικής συμπεριφοράς. Με μεγάλη μου ικανοποίηση διαπίστωνα σταδιακά την θετική αυτή αλλαγή των γυναικών. Η εξέλιξη τους δεν ήταν μόνο ατομική αλλά και συστημική.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Διεύθυντρια των φυλακών, την κα Κωνσταντοπούλου Τριανταφύλλη, γιατί χάρη και στη δική της πρωτοβουλία καταφέραμε να ενώσουμε τις ευαισθησίες μας προσφέροντας ένα καλύτερο μέλλον σε αυτές τις γυναίκες. Θα ήταν μεγάλη χαρά για εμένα, όχι μόνο να δω αυτές τις γυναίκες να εργάζονται σε δική τους επιχείρηση μόδας και να είναι ευτυχισμένες αλλά να εργαστούν και στην δική μου.>>

Η κα Βυτινίδου παρουσίασε την εικονική επιχείρηση που δημιούργησαν κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος με τη χρήση του Business Model Canvas.

Πρόκειται για ένα Βιώσιμο Fashion Brand με τον διακριτικό τίτλο << Positive Horizon>>, το οποίο κατασκευάζει γυναικεία T-Shirts και μπλούζες βιώσιμης μόδας με prints που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας όπως # Change your ego, # Elevate your will , # Upcycle your thoughts. Το υπόδειγμα του τελικού προϊόντος το φορούσε η ίδια, λαμβάνοντας από όλους θετικά σχόλια για το design του ρούχου και το κοινωνικό του μήνυμα.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας της, ζήτησε τη συνδρομή του υποψήφιου Βουλευτή Α΄ Αθηνών και διακεκριμένου δικηγόρου-διαμεσολαβητή κύριου Γιάννη Φωτόπουλου, στη απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στην παράδοση του εκπαιδευτικού εγχειριδίου επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα μοίρασε αναμνηστικά T-shirts με κοινωνικά μηνύματα σε όλες τις κρατούμενες του προγράμματος επανένταξης.

Ευχαριστούμε όλους όσους υποστήριξαν την συλλογική αυτή προσπάθεια και ευχόμαστε η πολιτεία και οι κρατικοί φορείς να ενισχύσουν το πρόγραμμα επανένταξης στον βαθμό που του αξίζει.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds