ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Παρουσιάστηκε η μελέτη για την πρότυπη αποκατάσταση – αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων της πυρκαγιάς του 2022 στην Καλλιθέα Πεντέλης.

By  | 

Δήμητρα Κεχαγιά: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς όφελος των πολιτών και του Δήμου μας, θέτοντας μεγάλους στόχους και φέρνοντας αποτελέσματα». Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος: «Θέλουμε δάση φιλικά στους πολίτες, να τα χαίρονται και να τα προστατεύουν»

Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό Κατάστημα Πεντέλης την Πέμπτη 4 Μαΐου, η Δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά και ο  Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, παρουσίασαν τη μελέτη για την πρότυπη αποκατάσταση – αναδάσωση των δασικών εκτάσεων που κάηκαν τον Ιούλιο του 2022 στην περιοχή της Καλλιθέας Πεντέλης.

Η μελέτη μετά από σχετική πρόταση του Δήμου Πεντέλης συντάχθηκε με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και χρηματοδοτήθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ.

Η μελέτη προβλέπει την πλήρη αναδάσωση των 9.500 στρεμμάτων περίπου που κάηκαν από την πυρκαγιά. Προβλέπει τη φύτευση πάνω από 200.000 δέντρων, πλατύφυλλων, βραδύκαυστων, δέντρων που ευδοκιμούν στο Πεντελικό βουνό σε δύο ζώνες. Η πρώτη αφορά στις περιοχές κοντά στον αστικό ιστό και τα μονοπάτια περίπου 35 χιλιομέτρων περίπου εντός του δάσος και η δεύτερη στο κύριο μέρος του δάσους. Στην πρώτη ζώνη, προβλέπεται η φύτευση δέντρων και θάμνων που αναδεικνύουν και την εποχικότητα της φύσης.

Η πρότυπη ανάπλαση προβλέπει, επίσης, να τοποθετηθούν εντός του δάσους κιόσκια, τραπεζόπαγκοι, παγκάκια, δυο χώροι ψυχαγωγίας παιδιών. Επίσης προβλέπονται προβλεφθούν θέσεις θέας, μικρός βοτανικός κήπος για περιβαλλοντική εκπαίδευση και προβλέπεται να εγκατασταθεί σύγχρονο σύστημα πυρανίχνευσης και σύγχρονο σύστημα ύδρευσης και κατάσβεσης φωτιάς.

Η πρότυπη αποκατάσταση του δάσους όπως είπε ο κ. Γιώργος Αμυράς θα γίνει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αναδασώσεων, συνολικού προϋπολογισμού 196 εκατ. ευρώ περίπου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε και η υδρολογική μελέτη για το Πεντελικό που συντάσσεται με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναβάθμισης του Πεντελικού βουνού που προωθεί η Κυβέρνηση, και συμβάλει στη διαχείριση των υδάτων για ύδρευση, πυροπροστασία, αναψυχή και στην προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο Γιώργος Αμυράς τόνισε ότι η πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος τα τελευταία 3,5 χρόνια είναι να δημιουργήσει συνθήκες ώστε οι πολίτες να επισκέπτονται τα δάση, να τα χαίρονται, να μπορούν να ψυχαγωγούνται σε αυτά και έτσι να τα προστατεύουν. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντάσσεται και η πρότυπη αποκατάσταση του δάσους που κάηκε στην Πεντέλη στην πυρκαγιά του 2022. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνολικότερη κοινή προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Δήμου Πεντέλης για την προστασία του περιβάλλοντος του Πεντελικού και την ανάδειξη των πολιτιστικών του μνημείων.

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, ευχαρίστησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κυβέρνηση συνολικά για τη συνεργασία που έχει ο Δήμος για τα θέματα του Πεντελικού. Σημείωσε ότι σε χρόνο ρεκόρ συντάχθηκε η μελέτη αποκατάστασης και συμφώνησε απόλυτα με το πνεύμα της μελέτης. Συμπλήρωσε, δε, ότι η σημερινή δημοτική αρχή, έχοντας ήδη ολοκληρώσει περισσότερα από 140 έργα και δράσεις στο Δήμο Πεντέλης, συνεχίζει αδιάκοπα να εργάζεται προς όφελος των πολιτών και του Δήμου, θέτοντας μεγάλους στόχους και φέρνοντας αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Αντιδήμαρχος του Δήμου Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την παρουσιαζόμενη μελέτη, για τη γρήγορη αντίδραση της πολιτείας, την άμεση εκκίνηση των αναδασώσεων από το Σεπτέμβριο του 2022, προς αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.  Ευχαρίστησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ σημείωσε τα σημαντικά ποσά που έχει εξασφαλίσει ο ΣΠΑΠ με τη βοήθεια της πολιτείας τα τελευταία χρόνια για καθαρισμούς στο Πεντελικό και για ανάγκες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Η Αντιδήμαρχος αρμόδια για την Πεντέλη και τα πολεοδομικά και τεχνικά θέματα του Δήμου, Άντα Μπούσουλα κάνοντας την έναρξη της εκδήλωσης, σημείωσε το πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση αυτή για το περιβάλλον και για τους κατοίκους της Καλλιθέας Πεντέλης, ενώ ευχαρίστησε τις δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για τη συνεργασία που υπάρχει με το Δήμο Πεντέλης, στη βάση της δασικής νομοθεσίας, για την επίλυση χρόνιων θεμάτων που απασχολούν το Δήμο μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν: ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, ο Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Κώστας Δημόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών του ΥΠΕΝ, Βαγγέλης Γκουντούφας και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας. Παρευρέθηκαν επίσης ο Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Καρβουνάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λαζή Ντίνα, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πεντέλης και πλήθος πολιτών.Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πεντέλη

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds