Διάφορα

101 1970 – 2022» Αναδρομική Έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου στο Christmas Theater

By  | 

«Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, ώρα: 19.00 Διάρκεια Έκθεσης : Επιμέλεια Έκθεσης: Ορέστης Σταθόπουλος – Γιώργος Σταθόπουλος

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 στις 19:00 θα παρουσιαστεί στο κοινό η Αναδρομική έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου με τίτλο «101 1970 – 2022“. Ο τίτλος εξηγεί, μια συλλογή από 101 πρωτότυπα έργα που φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια. Μέσα στη διαδρομή αυτήν που επιμελήθηκε ο ίδιος ο ζωγράφος ο θεατής θα βιώσει τη διαδρομή του ζωγράφου μέσα από τα μοτίβα, τις μορφές και το χρώμα που καθιέρωσαν την εικαστική ταυτότητα του Γιώργου Σταθόπουλου. Από τους αφηρημένους ορίζοντες πολυκατοικιών και κτηρίων του 70 και στην Νέα Υόρκη του 80 στις κλειστές κατακόρυφες πόλεις της “Καραντίνας” του 2020.

Ο Γιώργος Μυλωνάς έγραψε πρόσφατα για της πόλεις του Σταθόπουλου τα εξής: “Το προσφιλές στον ζωγράφο σκηνικό της πόλης εμφανίζεται αρκετά πίσω στη διαδρομή του. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 σχημάτιζε σπίτια ως μορφές, λες και προσπαθούσε να ανασύρει από τα ριζώματα της πόλης την ανθρώπινη διάσταση∙ να δώσει πρόσωπο στο απρόσωπο αστικό τοπίο. Στην πόλη μοιάζει ν’ αποζητά ένα νήμα που ξετυλίγει την Ιστορία, αποκαλύπτει τη συνέχειά της. Ένα πολεμικό αεροσκάφος προβάλλει απειλητικό, προδίδοντας το γύρισμα της εποχής και της κινδύνους που ελλοχεύει. Κι εκεί, της, ο έρωτας κυριαρχεί, όχι με διάθεση ηδονοβλεπτική αλλά συν-κρατεί. Το ζευγάρι πρωταγωνιστεί στο κέντρο κι αποκτά διάσταση ως το «θέμα» της πόλης, ως μια ουσία συγκολλητική που αρμοδένει τα κτίσματα. Ο έρωτας είναι το νήμα στον χρόνο που υπερβαίνει την καθημερινότητα κι ανυψώνει την πόλη πέρα από τον αισθητό κόσμο, σε μια ου-τοπία” Φιγούρες αφαιρετικές, που το χρώμα έρχεται να δώσει την ματιά του Σταθόπουλου, την αισιοδοξία που χαρακτηρίζει την δουλειά και την σκέψη του. Τα θέματα ανθρώπινα, η μουσική, ο έρωτας, η δημιουργία, ο πόλεμος. Και σε αυτήν την έκθεση ο θεατής μπορεί να δει τη “ Κοπέλα της Μαριούπολης” ένα έργο που βγήκε μέσα από της φλόγες του πολέμου στην Ουκρανία. Μαζί της οι κοπέλες, οι νέοι, τα πουλιά και τα όνειρα της πίνακες του Σταθόπουλου δημιουργούν μια αρμονική, πολύχρωμη και φωτεινή παράσταση που παίζεται για πενήντα χρόνια μέσα από το ατελιέ της Γούβας.

Βιογραφικό: Ο Γιώργος Σταθόπουλος γεννήθηκε στις 16 Απριλίου το 1944 στην Καλλιθέα Αγρινίου. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Φιλοτέχνησε μεταξοτυπίες, εξώφυλλα δίσκων, καλλιτεχνικές αφίσες, εικονογράφησε βιβλία, σκηνικά θεάτρου, χρηστικά αντικείμενα. Επίσης έχει χαράξει περισσότερα των 300 έργων σε χαλκό και λινόλαιο.

Ώρες λειτουργίας Christmas Theater: Δευτέρα – Παρασκευή 14:00 – 20:00 Σάββατο – Κυριακή :10:00-16:00.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds