Διάφορα

Άγιος Ιωάννης Βατάτζης

By  | 

Η εκκλησία μας τιμά σήμερα την μνήμη του Αγίου Ιωάννη Βατάτζη, του εκ Διδυμοτείχου. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, είναι αυτός ο «μαρμαρωμένος βασιλιάς» που θα αναστήσει το Βυζάντιο σαν «ξυπνήσει».Ο Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζη γεννήθηκε στο Διδυμοτειχο το 1193 και ήταν ο δεύτερος Αυτοκράτορας της Νικαίας του Βυζαντίου. Συνετός κυβερνήτης και ικανός στρατιωτικός, κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τις κτήσεις που παρέλαβε και να ανορθώσει κοινωνικά και οικονομικά το κράτος, θέτοντας τις βάσεις για την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Η τριανταδυάχρονη βασιλεία του χαρακτηρίζεται από συνεχή πρόοδο σε όλους τους τομείς της ζωής τής εξόριστης Αυτοκρατορίας. Πέθανε στο Νυμφαίο Ιωνίας στις 3 Νοεμβρίου 1254. Αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του αναγνωρίστηκε ως Άγιος και η μνήμη του ετιμάτο με ιδιαίτερη ευλάβεια στις 4 Νοεμβρίου κάθε έτους.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Βατάτζη του Ελεήμονος κατασκευάσθηκε και λειτουργεί από το 2010 στο Διδυμότειχο, όπου γεννήθηκε ο Άγιος και Βασιλέας Ιωάννης Βατάτζης το 1193 μ.Χ.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds