Δήμος Κηφισιάς

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ 3ΗΜΕΡΟ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΣΥΣΤΗΜΑ

By  | 


Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Κηφισιάς πραγματοποίησε την ετήσια εκδρομή του στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας που φέτος εκτός από τον χαρακτήρα γνωριμίας του προσκοπικού «παιχνιδιού» στους γονείς, είχε τον χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού προς τους πληγέντες κατοίκους του χωριού.

Όλα ξεκίνησαν από μια σκέψη του επιτελείου συστήματος και εφαρμόζοντας την υπόσχεση του προσκόπου να «ΒΟΗΘΩ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ» αποφασίσαμε να οργανώσουμε κάτι πέραν απ’ ότι είχαμε συνηθίσει να κάνουμε.

‘Έτσι ο Αρχηγός και το Επιτελείο ήρθαν σε επαφή με τον πρόεδρο του χωριού Αγία Τριάδα, κ. Δ. Τσέα και μετά από μια επίσκεψη του επιτελείου στο Δημοτικό Σχολείο αποφασίσαν να οργανώσουν την εκδρομή με σκοπό να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες αλλά και να συμμετάσχουν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Για 3 μήνες οι βαθμοφόροι του συστήματος και η ΕΚΣ εργάστηκαν με ζήλο και επαγγελματισμό και οργάνωσαν, το προσκοπικό πρόγραμμα, τις εργασίες, τα υλικά, την διαμονή, την μεταφορά και την τροφοδοσία.

Στις 23/3 το πρωί, 60 πρόσκοποι και 60 γονείς επιβιβάστηκαν στα πούλμαν και στα αυτοκίνητα τους, με προορισμό την Αγία Τριάδα. Μόλις έφτασαν, σε 2 ώρες πρόσκοποι και γονείς, είχαν αναλάβει τις εργασίες που θα έκανε ο καθένας.

Οι γονείς με φοβερή όρεξη και προθυμία ξεκίνησαν σαν μια ομάδα να εργάζονται σαν επαγγελματίες για να βάψουν το νηπιαγωγείο, τις μπασκέτες, το κιόσκι να αλλάξουν τα ταμπλώ, να κάνουν διαγραμμίσεις και να στήσουν μαγειρείο για 120 άτομα. Και όχι μόνο ολοκλήρωσαν μέσα σε 36 ώρες ότι είχαν προγραμματίσει, αλλά έβαψαν και ολόκληρη την μάντρα του σχολείου, το κτίριο των τουαλετών, το κτίριο της αποθήκης και κόπο τους κράτησαν ώστε να μην βγάλουν άλλες δουλειές.
Παράλληλα τα Λυκόπουλα με όρεξη έβαψαν και ζωγράφισαν τους τοίχους του νηπιαγωγείου, οι Πρόσκοποι έβαψαν διαγραμμίσεις και κατασκεύασαν παγκάκια, οι Ανιχνευτές σχεδίασαν ολόκληρες τοιχογραφίες με παιδικά σχέδια που γέμισαν το χώρο με πανέμορφα χρώματα.

Και ενώ στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Τριάδας όλο το 2ο Σύστημα Προσκόπων Κηφισιάς εργαζόταν ασταμάτητα, δίπλα τους ήρθαν και αρκετοί από τους κατοίκους, ο κύριος Χρήστος, ο Αποστόλης, ο Γιώργος, η πρόεδρος του Μορφωτικού συλλόγου του χωρίου κ. Ντίνα με τα μέλη του και ο συλλόγος Γονέων & Κηδεμόνων, οι οποίοι ήταν συνεχώς εκεί, στηρίζοντας τους με υλικά και εξοπλισμό.

Και όταν η νύχτα έπεφτε και η δουλειά σταματούσε, κανείς δεν διανοούνταν να φύγει, αλλά συνέχιζαν με διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια στην πλατεία του χωριού. Τότε τα παιδιά του χωριού συμμετείχαν μαζί με τα Λυκόπουλα και τους Προσκόπους στα παιχνίδια. Ενώ οι κάτοικοι έβγαιναν από τα καφενεία και τα σπίτια τους και παρακολουθούσαν συγκινημένοι παιδιά και γονείς να παίζουν, να τραγουδάνε και να κάνουν σατυρικά σκετς. Η σιγή της νύχτας έσπαζε από τις δυνατές φωνές όλων αλλά κανείς δεν διαμαρτυρόταν.

Την Κυριακή το βράδυ οι προγραμματισμένες εργασίες είχαν ήδη ολοκληρωθεί, συν 35% επιπλέον εργασίες που πραγματοποιήθηκαν. Οι κάτοικοι για να τους ευχαριστήσουν οργάνωσαν μια γιορτή με παραδοσιακά μουσικά όργανα, χορό και φαγητό, όπου όλοι μαζί γλέντησαν χαρούμενοι για το αποτέλεσμα.

Κι ενώ μέσα στο σχολείο το γλέντι καλά κρατούσε, στις 12 τα μεσάνυχτα το γήπεδο μπάσκετ γέμισε με εφήβους του χωριού και τους ανιχνευτές μας και ο πρώτος αγώνας μπάσκετ στο ανακαινισμένο γήπεδο έγινε πραγματικότητα.

Την Δευτέρα ξημέρωσε η Εθνική μας Επέτειος και μετά την Λειτουργία και την Δοξολογία τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι, οι Ανιχνευτές και οι Βαθμοφόροι παρέλασαν μαζί με τα 6 παιδιά του νηπιαγωγείου και τα 12 του Δημοτικού δίνοντας ένα διαφορετικό παλμό στο χωριό.

Η εικόνα ηλικιωμένων ανθρώπων να κλαίνε την στιγμή που οι πρόσκοποι παρέλαυναν στο χωριό και την επόμενη στιγμή ερχόντουσαν να τους σφίξουν τα χέρια και να τους ευχαριστήσουν με δάκρυα στα μάτια γιατί ήρθαν και έδωσαν ζωή στο χωριό, στιγμάτισε βαθμοφόρους και γονείς.

Στην συνέχεια ο Μορφωτικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων, είχαν ετοιμάσει ένα μεγάλο μπουφέ με μεγάλη ποικιλία από εδέσματα και φαγητά για να τους ευχαριστήσουν για όλα όσα προσφέραν στο χωριό τους.

Μετά τα τυπικά λήξης και το τραγούδι του αποχωρισμού που σηματοδοτούσε το τέλος της εκδρομής, γεμάτης από εμπειρίες, δυνατές εικόνες και έντονες συγκινήσεις ξεκίνησαν οι αποχαιρετισμοί. Τότε όλοι οι γονείς ευχαριστούσαν το επιτελείο για την απίστευτη εμπειρία που βίωσαν, το πόσο μεγάλη σημασία είχε αυτό το 3ήμερο για τους κατοίκους τους, για τα παιδιά, αλλά τους ίδιους. Μερικές από τις δηλώσεις τους ήταν:

• Βιώσαμε την σημασία της προσφοράς.
• Ζήσαμε τι πραγματικά πρεσβεύει ο Προσκοπισμός πέρα από τις συγκεντρώσεις και τις εκδρομές.
• Καταλάβαμε ότι ενώ κάτι φαίνεται τόσο ακατόρθωτο, μπορεί να πραγματοποιηθεί
• Κατανοήσαμε την έννοια, του νοιάζομαι για τον συνάνθρωπο μου.
• ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ (με δάκρυα στα μάτια) για ό,τι προσφέρατε στα παιδιά μας, αλλά και σε εμάς σήμερα.

Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι μετά την επιστροφή ΟΛΩΝ από την Αγία Τριάδα, έννοιες που βρίσκονται μέσα στο προσκοπικό λεξιλόγιο, όπως

ΠΡΟΣΦΕΡΩ, ΣΤΗΡΙΖΩ, ΑΓΑΠΩ, ΣΕΒΟΜΑΙ, ΜΑΘΑΙΝΩ, ΒΟΗΘΑΩ, ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ, ΦΤΙΑΧΝΩ, ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΝΩ, ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΙ

εφαρμόστηκαν στην πράξη.

Θερμές Ευχαριστίες στον πρόεδρο του χωριού κ. Δ. Τσέα και στους κατοίκους, στον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου κ. Π. Αθανασίου και στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου για την στήριξη και την συμπαράσταση τους

Τελειώνοντας ευχαριστούμε τους μεγάλους πρωταγωνιστές, τα Λυκόπουλα, τους Προσκόπους, τους Ανιχνευτές την ΕΚΣ και τους γονείς για την παρουσία και τον έργο τους, όλο αυτό το 3μερο κατά την εκδρομή συστήματος.

Ο πήχης για το Σύστημα μας ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά.

Με προσκοπικούς χαιρετισμούς
Το επιτελείο του 2ο ΣΠ Κηφισιάς

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds