Διάφορα

Απώλεια της sœur Espérance τελευταίας μοναχής διευθύντριας του σχολείου Saint Joseph

By  | 

«Semer le Bien, faire germer le Beau» – Φυτέψτε το καλό, κάντε να ανθίσει το όμορφο

«Se dévouer et mourir» – Αφοσιωθείτε ( στο σκοπό) και πεθάνετε ( για αυτόν)

Τάγμα του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως

Το 1856 καταφτάνουν στην Ελλάδα 4 καλόγριες του τάγματος του Αγίου Ιωσηφ της Εμφανίσεως , ένα τάγμα που είχε ιδρυθεί πριν 30 περίπου χρόνια στο Gaillac της Γαλλίας αλλά θα οργανώσει την ιεραποστολική του δράση από το λιμάνι της Μασσαλίας. Σε μια από τις πλέον σπάνιες φωτογραφίες της σύγχρονης εκπαιδευτικής ιστορίας του 1859 που δίνω πρώτη φορά στη δημοσιότητα απεικονίζεται στο κέντρο η J. Blanchal πρώτη επικεφαλής του τάγματος στην Ελλάδα στο κέντρο με τις άλλες καλόγριες και τις πρώτες μαθήτριες. Δυο χρόνια η Ιωάννα Βρανκάλ όπως θα μεταγραφεί στο σχετικό κείμενο του Νομάρχη Αττικοβοιωτιας Γεωργιου Λασσάνη εξασφαλίζει την πρώτη και αδιάλειπτα συνεχιζόμενη όπως αναγνώρισε αργότερα και ο Άρειος Πάγος άδεια λειτουργίας σχολείου θηλέων αλλά και γενικά εκπαιδευτικού καθολικού τάγματος στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Και κάτι ακόμα όχι μόνο για πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και για μια μορφή ανώτερης ( μέσης) εκπαίδευσης για κορίτσια πριν ακόμα θεσπιστεί η δευτεροβάθμια εκπαίδευση για κορίτσια στην Ελλάδα επίσημα ( 1929).

Χθες με την απώλεια της sœur Espérance τελευταίας μοναχής διευθύντριας του σχολείου που έγραψε ιστορία στη Χαριλάου Τρικουπη και συνεχίζει στη Πεύκη και διατηρεί ακόμα δυο σχολεία σε Πειραιά και Βόλο κλείνει ένας τεράστιος κύκλος γόνιμης και ουσιαστικής εκπαιδευτικής παρουσίας αυτών των καθολικών-Γαλλικών σχολείων στην Ελλάδα μετά από 1,5 αιώνα. Συνεχίζουν βέβαια τη λειτουργία τους με πιο μικτά διοικητικά καθεστώτα.

Η φράση πέρασαν χιλιάδες μαθητές από τα χέρια της ίσως είναι υποεκτίμηση. Θα μπορούσαν να γραφτούν χιλιάδες πράγματα για το εκπαιδευτικό αποτύπωμα της. Προσωπικά θα περιοριστώ στο σύνθημα του τάγματος , αφοσιώθηκε στο σκοπό της ολόψυχα και πέθανε για αυτόν. Η Jeanne Blanchal την περιμένει να πουν πολλά.

Πηγή: https://www.facebook.com/skavallierakis

Ως απόφοιτη της Σχολής και μαθήτρια της προσυπογράφω ότι πρόκειται για τέλος εποχής, ένας μεγάλος κύκλος κλείνει.
Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα ma soeur.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds