Δήμος Κηφισιάς

Αχιλλέας Κουρέπης

By  | 

Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Εκάλης, Επιχειρησιακού Προγράμματος και Ζωοφιλίας.


1. Πως είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς είστε για δεύτερη φορά εκλεγμένος στον ενιαίο δήμο Κηφισιάς

Θα την χαρακτήριζα μόνο θετική κάτι που με γεμίζει με χαρούμενα συναισθήματα. Να πω ότι είχα υπάρξει Κοινοτικός Σύμβουλος Εκάλης και υπήρξε για μενα  προηγούμενη εμπειρία, ήταν το  «βάπτισμα του πυρός».  Παρόλα αυτά, η τότε κοινότητα της Εκάλης δεν είχε καμία σχέση με το τώρα. Επίσης έχω διατελέσει  Πρόεδρος Πολιτισμού  και Αθλητισμού του ΝΠΔΔ. Δημ.Βικέλας.

2.Ποιά θεωρείτε εσείς ότι είναι τα δυνατά σας στοιχεία τα οποία συνέβαλαν στην επιτυχία σας και στην επανεκλογή σας;

Το έργο που έκανα και χαίρομαι γιατί  εκτιμήθηκε, εκτιμάται και μου δίνει δύναμη να συνεχίζω να προσπαθώ για να κάνω το καλύτερο για την πόλη μας.

3. Είστε της «Γερμανικής Σχολής» από ό,τι διάβασα στο βιογραφικό σας, έχετε μάθει σε ένα σύστημα πειθαρχίας και τάξης. Θεωρείτε ότι το εφαρμόζετε στην Εκάλη που είστε Αντιδήμαρχος;

 Αν και έχω γαλουχηθεί  με την γερμανική παιδεία δεν μπορώ να το εφαρμόσω παντού γιατί δεν γίνεται από πρακτικής πλευράς.

Μια βασική στοιχειώδης πειθαρχία και τάξη  σαφώς και πρέπει να υπάρχει όταν κάποιος εργάζεται σε μεγάλο οργανισμό και διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα! Κάποιες φορές προκειμένου να γίνω πιο αποτελεσματικός δεν δίνω σημασία στους «τύπους», αυτό που με ενδιαφέρει είναι η δουλειά.

Υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι σε αποδοτικότητα και ποιότητα άρα με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα.  Κάποιος ολοκληρώνει την εργασία του σε μικρότερο χρονικό διάστημα από κάποιον άλλο που μπορεί να χρειάζεται το διπλάσιο ή που την ολοκληρώνει αλλά με ατέλειες.

4. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα της Εκάλης; Πώς τα αντιμετωπίζετε;Αυτομάτως μου έρχονται στο μυαλό το αποχετευτικό, η έλλειψη χώρου συνάθροισης κυρίως των νέων και τα κηπαία. Τι έχετε να πείτε για αυτά;

Το αποχετευτικό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για το οποίο γίνονται συνέχεια επεκτάσεις με συνδέσεις μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως γιατί δεν νοείται το 2020 να έχουμε βόθρους σε ένα προνομιούχο προάστιο!

Ως χώρος συνάθροισης υπάρχει το εντευκτήριο της Εκάλης που θα μπορούσε να διαμορφωθεί και να χρησιμοποιηθεί  εφόσον εκμοντερνιστεί. Οφείλω όμως να υπογραμμίσω ότι οι Εκαλιώτες χρησιμοποιούν το σπίτι τους ως αναπαυτήριο, ησυχαστήριο περισσότερο. Δουλεύουν στο κέντρο και μετά περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους, στον κήπο τους καθώς τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν κήπους. Δεν είναι στην νοοτροπία τους η συνάθροιση.  

Τα κηπαία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα γιατί υπάρχουν μεγάλες ιδιοκτησίες με τεράστιους κήπους. Ο δήμος οφείλει να οργανωθεί καλύτερα αλλά και οι δημότες να ακολουθούν τις οδηγίες του δήμου και να μην ξεχνούν ότι η αποκομιδή είναι παροχή του δήμου και όχι υποχρέωση! Δεν περιλαμβάνεται στα δημοτικά τέλη! Γι’ αυτό τους συμβουλεύω να προσέχουν και να μην τα πετούν σε δημόσιους χώρους ή όπου βρουν μόνο και μόνο για να μην είναι μπροστά στο δικό τους οικόπεδο.

5. Η Εκάλη θεωρείται μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Αττικής για να μην πω της Ελλάδος. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων όμως καταδεικνύουν ότι και στα πλούσια προάστια της Αθήνας, εμφανίζονται πλέον άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα. Πως το εξηγείτε αυτό;

Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις! Πολλά σπίτια παραμένουν κλειστά ή πωλούνται και μάλιστα κάτω από τις καθορισμένες αντικειμενικές αξίες.  Θα πρέπει λοιπόν  να μειωθούν και έχουμε κάνει πρόταση γι αυτό στο Υπουργείο Οικονομικών.

6.Ως Αντιδήμαρχος έχετε περάσει από τον τομέα του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και τώρα στην Εκάλη έχετε πολλαπλά καθήκοντα:

α)εποπτεία και ευθύνη της λειτουργίας των ∆ηµοτικών Υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη ∆ημοτική Ενότητα της Εκάλης.
β) Την παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων και των εργασιών που εκτελούνται στη ∆ηµοτική Ενότητα.
γ) Τη µέριµνα για τη διατήρηση του εξοπλισµού, που βρίσκεται στη ∆ηµοτική Ενότητα της Εκάλης, σε κατάσταση καλής λειτουργίας.
δ) Την υπογραφή µε εξουσιοδότηση του ∆ηµάρχου, βεβαιώσεων, την υπογραφή µε εξουσιοδότηση για την υπογραφή διοικητικών εγγράφων, ην κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράµµατος του ∆ήµου.
ζ) Τη µέριµνα για τα αδέσποτα ζώα, σε στενή συνεργασία µε την Επιτροπή Ζωοφιλίας).

Ακούγονται πάρα πολλές οι αρμοδιότητές σας. Πως είναι το πρόγραμμά σας;

Είναι γεμάτο! Αυτά είναι μέρος της πρωινής δουλειάς. Έχουμε Επιτροπές, Συμβούλια, διάφορες υποχρεώσεις αλλά παρόλα αυτά, το πρόγραμμα κυλάει ομαλά με σωστό προγραμματισμό.

7.Η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα σε τι επίπεδο βρίσκεται αυτή την στιγμή; Έχουμε παιδεία ως φιλόζωοι ή ιδιοκτήτες ζώων;

Σπαταλάμε χρόνο για να βρούμε ισορροπίες.  Ο δήμος Κηφισιάς μεριμνά και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Από το 2014 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 600 υιοθεσίες σκύλων. Μόνο φέτος έχουν γίνει πάνω από 200 στειρώσεις σκύλων, 300 στειρώσεις γατιών και παρόλο που έχουμε βιώσει την περίοδο της καραντίνας και μόνο σε 9 μήνες.   Στην 6ετία  συνολικά έχουμε κάνει πάνω από 1000 στειρώσεις. Αν δεν το είχαμε κάνει, αυτή τη στιγμή θα υπήρχαν πάνω από 5.000 αδέσποτα παραπάνω!

Ναι υπάρχει παιδεία από παλιά λόγω μεγάλων κήπων και φύλαξης ιδιοκτησιών στην  Εκάλη. Από την άλλη έχουμε «ακραίους φιλόζωους» Τι εννοώ;  δεν μπορεί κάποιος να αγαπά τα ζώα περισσότερο από τους ανθρώπους! Όπως και το αντίθετο, δηλαδή, ανθρώπους που μισούν τα ζώα!

8. Υπάρχει αύξηση ή μείωση των αδέσποτων ζώων;  Ο Δήμος έχει κάποιο πρόγραμμα στείρωσης για αδέσποτα; 

Υπάρχει μείωση λόγω μέτρων και στειρώσεων αλλά δυστυχώς πολλοί ανεύθυνοι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να παρατούν τα ζώα τους οπότε προσπαθούμε να εξισορροπούμε την κατάσταση.

Ο δήμος έχει πρόγραμμα στείρωσης με συμβεβλημένο κτηνίατρο του οποίου η επιλογή γίνεται μετά από διαγωνισμό.

9. Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την δημιουργία καταφυγίου πριν 10 μήνες με βασική προϋπόθεση της χρηματοδότηση, η εξεύρεση κατάλληλου χώρου χωροθέτησης του καταφυγίου και προβήκατε σε αναζήτηση κατάλληλου χώρου. Πρόσφατα διάβασα ότι το καταφύγιο ζώων που ήταν στο πρόγραμμα τελικά δεν πήρε έγκριση. Για ποιο λόγο;

Τα καταφύγια έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και αυστηρά 100 μέτρα μακριά από κατοικία. Επιτρέπεται μέχρι τώρα σε περιοχές αγροτικές, γεωργικές ή χορτολιβαδικές, και σε κάθε περίπτωση τέτοιες περιοχές δεν έχουμε. Γι’ αυτό το λόγο ο δήμος Κηφισιάς πρωτοστάτησε και σε επαφές με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο να επιτραπεί σε αστικούς δήμους που δεν διαθέτουν τέτοιες προδιαγραφές να κατασκευάσουν καταφύγια σε δασικές εκτάσεις. Αυτό δυστυχώς λόγω πιέσεων κάποιων φιλοζωικών οργανώσεων αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή.

Εμείς και  φιλόζωους έχουμε  που τάσσονται με την δική μας άποψη επιμείναμε και έχουμε βάσιμες πληροφορίες ότι θα επανέλθει το άρθρο στην βουλή κατ’ εξαίρεση για αστικούς δήμους. Μόλις γίνει αυτό θα μπορέσει ο Δήμος να αποκτήσει καταφύγιο και δημοτικό κτηνιατρείο.

10.Τι θα κάνετε για να προωθήσετε την υιοθεσία, την στείρωση και την προστασία των αδέσποτων;

Συνεργαζόμαστε με μια πλατφόρμα που προωθεί την ζωοφιλία και πρόκειται να γίνουν στα σχολεία σεμινάρια και να μοιραστεί έντυπο υλικό για να δημιουργήσουμε φιλοζωική παιδεία σε γονείς και παιδιά. Είναι θέμα παιδείας να περάσει στην κουλτούρα μας αλλά λόγω covid-19 ελπίζουμε να μπορέσουμε να πραγματοποιηθεί .

11. Στην διάρκεια της καραντίνας για τα αδέσποτα ζώα υπήρξε μέριμνα;

Ασφαλώς και υπήρξε σίτιση από εθελοντές με ειδική άδεια που τις παρείχαμε και που κατόπιν οδηγίας του Υπουργείου Εσωτερικών δώσαμε και σε ιδιοκτήτες δεσποζόμενων τροφή επειδή υπήρξαν κάποιοι που για λόγους υγείας ή οικονομίας δεν μπορούσαν να  αγοράσουν ή να βγουν από το σπίτι τους.

12. Να ρωτήσω αν έχετε νιώσει κάποια στιγμή ότι φτάσατε στα όρια σας και θέλατε να τα παρατήσετε;

Όχι ποτέ, παρότι καθημερινά αντιμετωπίζουμε ακραίες περιπτώσεις συμπεριφοράς. Δεν είμαι άνθρωπος που τα παρατάει!

13. Είστε πιο κοντά στους δημότες της Εκάλης λόγω ιδιότητας ή νιώθετε  κοντά σε όλους τους κατοίκους του δήμου;

Είμαι Εκαλιώτης από 8 ετών, ζω μόνιμα εδώ (στην Εκάλη)  και πιστεύω πως τους καταλαβαίνω καλύτερα.

14. Τί θα θέλατε να πείτε στους δημότες και κατοίκους της Εκάλης;

Αυτό που ζητώ από δημότες και κάτοικους είναι να συνεργάζονται με τον δήμο στην απόρριψη των κηπαίων.  Να τους πληροφορήσω επίσης ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας  θα βελτιωθούν μια που πολύ σύντομα ο δήμος θα αποκτήσει μέσω leasing καινούργια αυτοκίνητα και μηχανήματα.  Από τις αρχές του 2021 θα γίνουν εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις στο οδικό δίκτυο της Εκάλης το οποίο έχει μείνει πίσω και τέλος να πω κάτι που πρέπει να το ξέρουν όλοι οι δημότες: Πολλές φορές η γραφειοκρατία είναι τόσο χρονοβόρα και αδυσώπητη που πάρα πολλά έργα γίνονται με τεράστιες καθυστερήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που δυστυχώς σπαταλούμε πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να την αντιμετωπίσουμε.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds