ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Θεόδωρος Αμπατζόγλου στην εφημερίδα “Χτύπος”: «Όποιος αποδεδειγμένα αγαπά το Μαρούσι θα είναι μαζί μας»

By  | 

Ερ. Έχετε συμπληρώσει τρία χρόνια διοίκησης στο Δήμο Αμαρουσίου. Ποια θεωρείτε σημαντικότερα έργα της μέχρι τώρα πορείας σας;

Απ. Ο απολογισμός μας είναι σημαντικός και πολυδιάστατος. Το οικονομικό νοικοκύρεμα, η αντιμετώπιση της πανδημίας, η έναρξη του θεσμού της δίχρονης προσχολικής αγωγής, η ανάπλαση πλατειών και διατηρητέων κτιρίων, οι ασφαλτοστρώσεις, οι διανοίξεις οδών, η ανανέωση του μηχανοκίνητου στόλου, οι αναβαθμίσεις υπαρχόντων και δημιουργία νέων αθλητικών χώρων, οι ανακαινίσεις παιδικών χαρών, παιδικών σταθμών, σχολείων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου, η καθημερινή διαβούλευση με την κοινωνία και άλλα πολλά συνθέτουν μία δυναμική απάντηση στο αίτημα του Αμαρουσίου να περάσει στη Νέα Εποχή.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η επιτυχία στη διεκδίκηση πόρων από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που οδηγούν σε έργα υποδομών και πολιτισμού όπως η ανάπλαση του κεντρικού άξονα της Κυπρίων Αγωνιστών, η ριζική ανακαίνιση της Βίλας Λουμίδη, η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων κ.α. Τέλος, το κοινωνικό πρόσωπο του Αμαρουσίου υπήρξε ισχυρό, όχι μόνο όσο αφορά τους ευπαθείς συμπολίτες μας αλλά γενικότερα αγκαλιάζοντας την οικογένεια, με πλούσια πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα και βιωματικές εμπειρίες για όλες τις ηλικίες.

Ερ. Πόσο έχει επηρεάσει η ενεργειακή κρίση τον οικονομικό προγραμματισμό σας;

Απ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού δέχεται το μεγαλύτερο φορτίο από την ενεργειακή κρίση. Οι Δήμοι επιβαρύνονται με τα έξοδα του φωτισμού των δρόμων & κοινόχρηστων χώρων, των σχολείων, των αθλητικών χώρων κ.α. Είναι προφανές πως η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μία πολυσύνθετη διαδικασία.  Προχωρούμε σε αυτή με βάση τις κυβερνητικές οδηγίες αλλά και σύμφωνα με το δικό μας πρόγραμμα που αφορά στη μετάβαση του φωτισμού της πόλης σε νέες τεχνολογίες, στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και σχολείων, αλλά και στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπου αυτό είναι εφικτό. Το Τεχνικό μας πρόγραμμα σαφέστατα επηρεάζεται. Ωστόσο προσπαθούμε να απορροφήσουμε αυτή την αύξηση, χωρίς να μετακυλήσουμε την αύξηση στα δημοτικά τέλη και χωρίς να υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών μας προς τους πολίτες.

Ερ. Εν όψει του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και από τη θέση του Αντιπροέδρου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  ποιες είναι οι αλλαγές που διεκδικείτε στο μοντέλο λειτουργίας των Δήμων;

Απ.   Ξεκινούμε από το βασικό και διαχρονικό αίτημα που είναι η ενδυνάμωση σε προσωπικό και πόρους. Οι Δήμοι έχουν αρμοδιότητες χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και τα οικονομικά μέσα, για να τις εξυπηρετήσουν. Ζητήματα άλλα που έχουν τεθεί και στο τελευταίο ψήφισμα του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως ο Θεσμικός μετασχηματισμός και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η κινητικότητα, οι καθυστερήσεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία (Αντώνης Τρίτσης, Ταμείο Ανάκαμψης, Νέο ΕΣΠΑ), η ενδυνάμωση της Πολιτικής Προστασίας και τέλος η ριζική υποστήριξη στην ενεργειακή κρίση. Τόσο η ΚΕΔΕ όσο και το Ι.Τ.Α. βρίσκονται στο πλευρό της εκάστοτε κυβέρνησης προκειμένου να προτείνουν λύσεις και μελέτες για την πραγματική αποκέντρωση της εξουσίας και για το καλό των τοπικών κοινωνιών.

Ερ. Έχετε δηλώσει πως θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος εκ νέου στις εκλογές του 2023. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του νέου σας ψηφοδελτίου;

Απ. Όποιος αποδεδειγμένα αγαπά το Μαρούσι και μπορεί να προσφέρει για το καλό της πόλης μας, θα είναι μαζί μας. Τα τρία αυτά χρόνια ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά. Αναβαθμίσαμε πολλές υπηρεσίες και υποδομές και εκσυγχρονίσαμε τον τρόπο που επικοινωνούμε με τους πολίτες. Θέσαμε τις βάσεις και τους στόχους για τη νέα αυτοδιοικητική πενταετία που βασίζονται στην ισότιμη ανάπτυξη όλων των γειτονιών με παράλληλη βελτίωση της καθημερινότητας σε πολλούς τομείς.  Οι υποψήφιοί μας, υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι άνθρωποι που διαβουλεύονται με την κοινωνία, που έχουν όραμα για την πόλη – η οποία σήμερα αποτελεί τη Μητρόπολη των Βορείων Προαστίων και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο επιχειρηματικό κέντρο της χώρας. Το ψηφοδέλτιό μας θα έχει άξιες επιλογές, από τις 17 πολεοδομικές ενότητες και από όλο το επαγγελματικό και κοινωνικό φάσμα, χωρίς κομματικές παρωπίδες και πολιτικούς χρωματισμούς. Στις εκλογές του 2023, παλαιά και νέα στελέχη θα ενώσουν δυνάμεις και με πυλώνα το νέο μας προεκλογικό πρόγραμμα, θα οδηγήσουμε όλοι μαζί το Μαρούσι μας ακόμη πιο ψηλά!
Download all attachments as a zip file

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds