ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συναυλία- Αφιέρωμα στον Άρη και στη Λίλιαν Βουδούρη Συλλογος- Βουδούρη

By  | 

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες συνθέσεις επέλεξε ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής για τη «Συναυλία – Αφιέρωμα στον Άρη και στη Λίλιαν Βουδούρη»: η μια κλασική, οι «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι, αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και δημοφιλή έργα. Η άλλη, μια ανατρεπτική επιλογή σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, το Stabat Mater του σύγχρονου συνθέτη Καρλ Τζένκινς, όπου η κλασική αρμονία εμπλουτίζεται με παραδοσιακά ακούσματα της Ανατολής και το εντυπωσιακό ιδίωμα παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τις ερμηνείες μιας κλασικής μονωδού (Αγγελική Καθαρίου) και μιας παραδοσιακής τραγουδίστριας (Σαββίνα Γιαννάτου).

Οι «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741) απεικονίζονται μελωδικά μέσα από τέσσερα κοντσέρτα, τα πρώτα και πλέον αναγνωρίσιμα από δώδεκα που έγραψε συνολικά ο συνθέτης για βιολί, ορχήστρα εγχόρδων και τσέμπαλο. Τις μουσικές εικόνες κάθε μίας από τις συνθέσεις, ο Βιβάλντι τις συνδέει με ποιητικούς στίχους κι επιτυγχάνει με τρόπο γλαφυρό να μεταφέρει στον χώρο της μουσικής τα εναλλασσόμενα χρώματα και τους ήχους της φύσης που αναζωογονείται μέσα από την κυκλική της πορεία.

Το «Stabat Mater» του Καρλ Τζένκινς (γεν. 1944) είναι βασισμένο στο ομώνυμο μεσαιωνικό κείμενο του Γιακοπόνε ντα Τόντι «Η Μητέρα η λυπημένη στεκόταν με δάκρυα στα πόδια του Σταυρού, καθώς εκεί κρεμόταν ο Υιός της». Στη δική του μουσική εκδοχή, ο ουαλός συνθέτης μάς μεταφέρει στον χώρο της Μέσης Ανατολής, εντάσσοντας στην κλασική αρμονία  παραδοσιακά όργανα και φωνητικά αποσπάσματα. Τα εμβόλιμα μουσικά μέρη από δρόμους της Ανατολής δημιουργούν μια εικόνα αντισυμβατική ως προς τις μέχρι τώρα προσεγγίσεις. Η σύνθεση χρησιμοποιεί τις αντιθέσεις για να αναδείξει σε παγκόσμιο 1επίπεδο το κοινό σε όλους μας συναίσθημα.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Χορηγός:
Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη

Πληροφοριες

Ημερες & Ωρες

  • Σάββατο 28.05.2022, 20:30

Τιμες Εισιτηριων

  • €15.00 φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμΕΑ, 65+ & πολύτεκνοι €20.00 €25.00 €30.00 €34.00 €38.00 €42.00

Εναρξη προπωλησης

  • Παρασκευή 06.05.2022

Συντελεστές

βιολί, μουσική διεύθυνση

Σίμος Παπάνας τσέμπαλο

Γεράσιμος Χοϊδάς βιολοντσέλο

Ρενάτο Ρίπο
τραγούδι

Αγγελική Καθαρίου

Σαβίνα Γιαννάτου

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

MusicaΧορωδία των Φίλων της Μουσικής

Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών μουσική διεύθυνση

Δημήτρης Μπουζάνης

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds