Άρθρα

Χειρουργός χάραξε τα αρχικά του στο ήπαρ δύο ασθενών – Διεγράφη από το μητρώο γιατρών Οριστικά εκτός επαγγέλματος

By  | 

Ένας χειρουργός που χάραξε τα αρχικά του στο ήπαρ δύο ασθενών διεγράφη από το εθνικό μητρώο γιατρών και δεν θα είναι πλέον σε θέση να ασκεί το επάγγελμά του.

Ο Σάιμον Μπράμχολ παραδέχτηκε πως χρησιμοποίησε λέιζερ αργού για να χαράξει τα αρχικά του στα όργανα των δύο ασθενών το 2013 ενώ δούλευε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ. 


Την πρωτοφανή αυτή πρωτοβουλία του συναδέλφου του διαπίστωσε άλλος χειρουργός που εντόπισε τα αρχικά «SB» μήκους τεσσάρων εκατοστών πάνω στο ήπαρ, όταν -μία εβδομάδα μετά την εγχείρηση μεταμόσχευσης από τον Μπράμχολ- άνοιξε ξανά τον ασθενή λόγω ανεπάρκειας του μοσχεύματος.


«Πράξη που απορρέει από επαγγελματική αλαζονεία» χαρακτήρισε η Δικαστική Υπηρεσία Γιατρών (MPTS) την ενέργεια η οποία «υπονόμευσε τη δημόσια εμπιστοσύνη στο ιατρικό επάγγελμα». 


Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Μπράμχολ από το Τάρινγκτον του Χερφορντσάιρ δήλωσε ένοχος για δύο κατηγορίες σωματικών βλαβών στο δικαστήριο του Μπέρμιγχαμ και την επόμενη χρονιά τού επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 λιρών. 


Τον Δεκέμβριο του 2020, ο ίδιος τέθηκε σε διαθεσιμότητα για «τουλάχιστον πέντε μήνες», ωστόσο σύμφωνα με αναφορά από το τελευταίο δικαστήριο, χθες Δευτέρα, επανεξέταση τής απόφασης σε δικαστήριο τής 4ης Ιουνίου διαπίστωνε πως «η ικανότητα άσκησης τού επαγγέλματος δεν ήταν πλέον μειωμένη λόγω των ποινικών καταδικών του» και έτσι η διαταγή διαθεσιμότητάς του ήρθη


Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος άσκησε έφεση κατά της απόφασης αναστολής και δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίο αναίρεσε την ποινή, παραπέποντας την υπόθεση για επανεξέταση στο MPTS (στη δικαστική υπηρεσία για γιατρούς). 

Χθες, Δευτέρα, το όργανο αυτό απεφάνθη πως οι ενέργειες του Μπράμχολ «παραβίασαν» την εμπιστοσύνη μεταξύ ασθενούς και γιατρού, και τον διέγραψε. 

«Κατάφωρη παραβίαση» 


Παρότι το δικαστικό αυτό όργανο αναγνώρισε πως «δεν προκλήθηκε καμία μόνιμη σωματική βλάβη σε κανέναν από τους δύο ασθενείς», οι ενέργειες τού Μπράμχολ «προκάλεσαν σε έναν από αυτούς σημαντική συναισθηματική βλάβη».


Στην απόφασή του σημειώνεται ακόμη πως ο Μπράμχολ ήταν «προηγουμένως καλός χαρακτήρας», όμως η διαγραφή από μητρώα του ιατρικού συλλόγου ήταν «η κύρωση που του αναλογούσε» καθώς «το γενικό πλαίσιο παροχής σωτήριας φροντίδας» δεν αμβλύνει την «κατάφωρη παραβίαση από τον κ. Μπράμχολ της αξιοπρέπειας και της αυτονομίας των ασθενών» 


Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του δικαστικού οργάνου των γιατρών, τέθηκε σε ισχύ διαταγή άμεσης διαθεσιμότητας ώστε να καλυφθεί η 28ήμερη περίοδος έφεσης. 


Με πληροφορίες από BBC

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds