ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στο 3ο Φόρουμ του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή με τίτλο «Διαχείριση Πλημμυρικού Κινδύνου σε Συνθήκες Κλιματικής Αλλαγής» που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο»

By  | 

Την ανάγκη να διαμορφωθεί άμεσα μία σύγχρονη και ολοκληρωμένη πολιτική πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης του πλημμυρικού κινδύνου, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας το 3ο Φόρουμ του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή με τίτλο «Διαχείριση Πλημμυρικού Κινδύνου σε Συνθήκες Κλιματικής Αλλαγής» που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο».

Ειδικότερα αφού υπογράμμισε πως η λήψη μέτρων προσαρμογής στην κλιματική κρίση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, προσδιόρισε τις 3 προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν για να είναι αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις στις εξής:

 • Πρώτον, η προσαρμογή πρέπει να γίνει εξυπνότερη και να στηριχτεί στις νέες τεχνολογίες και τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης.
 • Δεύτερον, θέλουμε μια προσαρμογή πολύ πιο γρήγορη, σε αντιστοιχία με την ταχύτητα εξέλιξης της κλιματικής κρίσης αλλά και της επιστήμης και τεχνολογίας.
 • Τρίτον, η προσαρμογή πρέπει να είναι πιο συστημική.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως μεμονωμένες και αποσπασματικές προσπάθειες και βελτιώσεις δεν αρκούν εφόσον δεν διαπνέονται από ένα συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο, επισημαίνοντας πως στόχος πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού μοντέλου, προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης, πράσινης οικονομίας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών άνθρακα με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

«Στην Περιφέρεια Αττικής εκτιμούμε ότι η πρόληψη και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι πολύ σημαντική για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας της Περιφέρειας Αττικής, δεδομένου ότι μπορεί να επηρεάσει όλους τους παραγωγικούς τομείς» σημείωσε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε πως σ΄αυτό το πλαίσιο έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή το οποίο:

 • καθορίζει τις άμεσες προτεραιότητες προσαρμογής
 • αναλύει τις αναγκαίες τομεακές πολιτικές και
 • ιεραρχεί μέτρα και δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου προσαρμογής της Περιφέρειας Αττικής αυτή τη στιγμή προχωρά η υλοποίηση:

α) μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων και μέτρων προσαρμογής μέσω της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής για την Περιφέρεια Αττικής που θα περιέχει και την ανάπτυξη δεικτών ελέγχου της προόδου που επιτυγχάνεται σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση /εφαρμογή του σχεδίου προσαρμογής

β) πιλοτικής δράσης που αφορά παρεμβάσεις στον τομέα πλημμυρών /υδατικών πόρων που σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή, είναι ο πλέον ευάλωτος  στην κλιματική αλλαγή και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη τρωτότητα στις κλιματικές κρίσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Στην πιλοτική περιοχή θα διερευνηθούν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων / παρεμβάσεων προσαρμογής στον πλημμυρικό κίνδυνο, καθώς επίσης η μορφή και το είδος των παρεμβάσεων αυτών.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως στην Περιφέρεια Αττικής:

 • εντείναμε τις προσπάθειές μας για μείωση των αποβλήτων και της κατανάλωσης ενέργειας
 • ενισχύσαμε την καινοτομία στον τομέα του περιβάλλοντος
 • στηρίξαμε τη δημιουργία νέων αγορών στη βάση της κυκλικής οικονομίας και της ζήτησης πράσινων τεχνολογιών, αγαθών και υπηρεσιών
 • προχωράμε στην υλοποίηση έργων που αφορούν την αναβάθμιση σχολικών και δημοτικών κτηρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας στον φωτισμό του οδικού δικτύου
 • προωθούμε την ηλεκτροκίνηση και την ποδηλασία καθώς και την ενίσχυση του προγράμματος Εξοικονομώ- Αυτονομώ.

«Σε συνεργασία με το κράτος, τους δήμους και την κοινωνία των πολιτών, χτίζουμε ένα ισχυρό δίκτυο για τη διαχείριση του περιβάλλοντος που θα απαντά στις προκλήσεις της εποχής» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds