ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων E. Ferreira σε δύο έργα που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του ΠΕΠ της Περιφέρειας Αττικής, την Εθνική Πινακοθήκη και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

By  | 

Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής αποδεικνύει ότι αξιοποιεί πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το ΕΣΠΑ. Κοινός μας στόχος η ανάπτυξη και η ευημερία της κοινωνίας και των πολιτών»

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων E. Ferreira, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και των συναρμόδιων υπουργών επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε χθες το απόγευμα σε δύο εμβληματικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ΠΕΠ της Περιφέρειας Αττικής, την Εθνική Πινακοθήκη και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Στην επίσκεψη στην Πινακοθήκη παρόντες, εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, ο Υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρης, ο Γ. Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος και ο Γ. Γραμματέας Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου. Στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο την Ευρωπαία Επίτροπο συνόδευσαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο  Υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, ενώ παραβρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Λιβανός. Το έργο και τις υποδομέςπαρουσίασαν στην Επίτροπό ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αλ. Σαμαράς και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής Γ. Ρωμάνος, Γ. Μελάς, Κ. Μαχαίρα και Α. Παπαθανασίου.  Από την πλευρά της Περιφέρειας συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Δ. Δρόσης και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Αλ. Καλογερόπουλος.  

                                          Εθνική Πινακοθήκη

Πρώτος σταθμός της Επιτρόπου ήταν η Εθνική Πινακοθήκη όπου ξεναγήθηκε στους χώρους και ενημερώθηκε για τα έργα επισκευής και ανάπλασης που έγιναν, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Επισημαίνεται ότι σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης των έργων ανάπλασης και ανακαίνισης της Εθνική Πινακοθήκης, ύψους 18 εκ. ευρώ καλύφθηκε από την Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Το έργο ξεκίνησε το 2011, προχώρησε η αρχική του φάση αλλά στη συνέχεια οι εργασίες «πάγωσαν» και τελικά ολοκληρώθηκε με επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών με την αρωγή και της Περιφέρειας, τους τελευταίους 19 μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε το έργο, κατασκευάστηκαν τρεις νέοι υπόγειοι χώροι (ΚΤΙΡΙΟ Γ’), ανακαινίστηκαν τα υφιστάμενα ΚΤΙΡΙΑ Α και Β, επεκτάθηκε το κτίριο Β με προσθήκη καθ’ ύψος ενός ορόφου και κατ’ επέκταση (με προσθήκη χώρων κλιμακοστασίων, ραμπών και ανελκυστήρων), έγιναν στατικές ενισχύσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα δημιουργήθηκαν χώροι υποδοχής και διακίνησης επισκεπτών, προς τους χώρους μονίμων ή περιοδικών εκθέσεων, πωλητήριο, γκαρνταρόμπα, αμφιθέατρο, χώροι περιοδικών εκθέσεων αλλά και μόνιμων συλλογών, χώροι διοίκησης, βιβλιοθήκη και εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης, χώροι αποθήκευσης έργων τέχνης και φύλαξης πολύτιμών αντικειμένων.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του επισήμανε μεταξύ άλλων: « Σήμερα είχαμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να υποδεχθούμε εδώ στο ολοκαίνουριο και σύγχρονο κτίριο της Εθνική Πινακοθήκης την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων E. Ferreira. Αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού ολοκληρώσαμε ένα έργο που  αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πατρίδα και το Λεκανοπέδιο, προσελκύοντας καθημερινά χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Για εμάς υποδομές που ενισχύουν το πολιτιστικό κεφάλαιο της Αττικής, είναι προτεραιότητα καθώς διευρύνουν ουσιαστικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της, συμβάλλουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε και προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιούμε ήδη  συναντήσεις με την Υπ. Πολιτισμού με αφορμή το επόμενο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 και τα έργα που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Περιφέρεια Αττικής θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πόρους και από το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργων πνοής που στοχεύουν στην ανάδειξη, την προβολή και τη διάχυση του πολιτιστικού μας πλούτου».

          Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

Ακολούθως η κα E. Ferreira επισκέφθηκε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, όπου με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής -ΠΕΠ Αττικής (2007-2013) και (2014-2020)- ύψους 11.5 εκ. ευρώ, ανακατασκευάστηκαν τα νέα σύγχρονα κτίρια του. Στο πλαίσιο αυτόσε χώρο ιδιοκτησίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε η επισκευή, η αποκατάσταση και ανακαίνιση 5 κτιρίων που χρονολογούνται περίπου στο 1930, συνολικής έκτασης 4.300 m2, ενώ πραγματοποιήθηκε και  ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα,  στο πλαίσιο του έργου, υλοποιήθηκε και η κατασκευή δύο νέων κτισμάτων. Α) Η πλήρης κατασκευή του υπογείου της προσθήκης στο υπάρχον κτίριο 3Α και ο εκσυγχρονισμός των εργαστηρίων που υπάρχουν στο οικόπεδο Β ηλεκτρομηχανολογικοί και λοιποί υποστηρικτικοί χώροι και

Β) Η πλήρης κατασκευή του υπογείου της προσθήκης στο υπάρχον κτίριο 4Β (κτίριο 4Α), στο οποίο προβλέπονται οι απαιτούμενοι για τον εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων που υπάρχουν στο οικόπεδο Α ηλεκτρομηχανολογικοί και λοιποί υποστηρικτικοί χώροι.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψης της Επιτρόπου στα δύο εμβληματικά αυτά έργα ο κ. Πατούλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Αττικής θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πόρους και από το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση έργων πνοής που στοχεύουν στην ανάπτυξη και την ευημερία. Ο τρόπος που υλοποιούμε το ΕΣΠΑ υπηρετεί το συνολικό εθνικό σχεδιασμό για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα. Με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Είναι η δική μας συμβολή, σε μια ευρωπαϊκή, εθνική και τοπική προσπάθεια, που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και υπηρετεί τις ευρωπαϊκές αρχές κι αξίες, το ευρωπαϊκό μοντέλο ζωή».  

Η κ. Ferreira αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από τη χώρα μας στην υλοποίηση έργων τα οποία μάλιστα σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ τόνισε ότι διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Για το λόγο αυτό υπογράμμισε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σημαντικό σχέδιο. Το πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο έχει μια πολυετή χρηματοδότηση συνοχής η οποία ξεκινάει το 2021 και φτάνει μέχρι το 2027. Όπως είπε η χώρα μας είναι η πρώτη που ανταποκρίθηκε με γρήγορους ρυθμούς στην κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων και θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υποβολή τους.  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της συνοχής υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να συμβάλει η Ε.Ε. στην προσπάθεια να γίνει η ζωή των πολιτών περισσότερο βιώσιμη και παραγωγική.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds