Εκδηλώσεις

«Εργαζόμενοι ψυχαναλυτικά την εποχή του κορωνοϊού»: ΕΕΨΨ, 17-18 Απριλίου 2021

By  | 

Στις 17 και 18 Απριλίου 2021 πραγματοποιείται το ΧVΙΙ Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ). Φέτος, τόσο η κεντρική του θεματική, όσο και ο τρόπος διεξαγωγής του είναι προσαρμοσμένα στην καινούρια πραγματικότητα που επιβάλλει η πανδημία COVID-19. Το Συμπόσιο απευθύνεται, τόσο σε ειδικούς του χώρου της ψυχικής υγείας και συναφών επιστημών, όσο και σε φοιτητές των αντίστοιχων επιστημονικών πεδίων.

XVII Διαδικτυακό Συμπόσιο
Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας

Τίτλος: Εργαζόμενοι ψυχαναλυτικά την εποχή του κορωνοϊού
Πότε: Σάββατο 17 Απριλίου 10:00-19:00 και Κυριακή 18 Απριλίου 10:00-14:00
Συμμετοχή: 40 € (επαγγελματίες ψυχικής υγείας) και 20 € (προπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες)
Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής: Τετάρτη 14 Απριλίου
Πληροφορίες, εγγραφές: www. psychoanalysis-psychotherapy.gr , τηλ: 2107712901, Εmail:hspp.gr@gmail.com
Το πρόγραμμα αναλυτικά ΕΔΩ

   Για το θέμα του Συμποσίου

   Όταν πριν ένα χρόνο ξεσπούσε η πανδημία COVID-19, μια βίαιη και καθολική ανατροπή εισέβαλε στη ζωή μας. Παρότι οι πανδημίες είναι ένα φαινόμενο με ιστορικότητα, για τις δικές μας ζωές συνιστά σήμερα μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που επηρεάζει καθοριστικά την κλινική μας εργασία ως ψυχαναλυτές και ψυχαναλύτριες, δημιουργώντας απρόβλεπτες καταστάσεις, καταργώντας βεβαιότητες και κεκτημένα. Αναλυτές/τριες και αναλυόμενοι/ες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα συνθήκη: Είτε απουσιάζουν οι δια ζώσης συνεδρίες, είτε πραγματοποιούνται αλλά με τη χρήση προστατευτικών μέσων, τα οποία υπογραμμίζουν –έστω και άρρητα- τον κίνδυνο που συνιστά η παρουσία του άλλου.

   Η εξωτερική πραγματικότητα της πανδημίας κινητοποίησε ασυνείδητα σενάρια καταστροφής και απώλειας, ενώ η κοινή συνθήκη της και για τα δύο μέλη του θεραπευτικού ζεύγους οδήγησε σε μια κατοπτρική ταλάντωση του ψυχισμού θεραπευτή/τριας και θεραπευόμενου/ης και σε μια -έστω μερική- ανατροπή της ασυμμετρίας της θεραπευτικής σχέσης.

   Η αναλυτική σκηνή συνεχίζει, ένα χρόνο μετά, να κατακλύζεται από αντιληπτικά στοιχεία και άγχη, που συμπαρασύρουν όχι μόνο την σταθερότητα του πλαισίου αλλά και αυτήν την ίδια την ουδετερότητα, καταστατικά μεγέθη της ψυχαναλυτικής κλινικής. Η  πανδημία, που βιώνει η ανθρωπότητα εδώ και ένα χρόνο, αναμφίβολα συνιστά ένα τραυματικό  γεγονός. Τι δυνατότητες ψυχαναλυτικής νοηματοδότησης και επεξεργασίας του τραύματος υπάρχουν, εφόσον η πανδημία ακόμη διαρκεί και ο χρονικός ορίζοντας του «εκ των υστέρων» παραμένει μακρινός; Και μήπως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ καθίσταται αναγκαίος ο από κοινού αναστοχασμός;

   Πρόκειται για κάποια από τα ερωτήματα και τις επισημάνσεις που θα απασχολήσουν το XVII Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας.

   Ομιλητές/Ομιλήτριες

   Προσκεκλημένες ομιλήτριες είναι η διεθνούς κύρους ψυχαναλύτρια Μαρίλια Αϊζενστάιν-Αβέρωφ και η ιστορικός, αν. Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, Κατερίνα Γαρδίκα.

Στη διεξαγωγή των εργασιών του Συμποσίου, παράλληλα, με ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια θα συμμετάσχουν διδάσκοντες και μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ) όπως οι Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης Αναστασόπουλος, Γρηγόρης Μανιαδάκης, Ευγενία Σουμάκη, Κώστας Ταλφανίδης, Βασίλης Φαλάρας κ.ά.

Επίσης, η πρόεδρος της ΕΕΨΨ Χαρά Καραμανωλάκη θα συνομιλήσει με τις προέδρους της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου Έφη Λάγιου-Λιγνού και της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Ιωάννα Ιεροδιακόνου-Μπένου για τη λειτουργία των ψυχαναλυτικών εταιρειών εν μέσω πανδημίας.

Στην αφίσα: Ανάργυρος Πασχάλης, Σχοινοβάτης σε κόκκινο, λάδι σε μουσαμά, 2016

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds