ΕΘΙΜΑ

ΤΑ ΦΩΤΟΚΟΛΛΥΒΑ : ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

By  | 

Τα φωτοκόλλυβα
Παλιό έθιμο της Κρήτης, αν και σήμερα είναι μάλλον ξεχασμένο στα περισσότερα μέρη με εξαίρεση κάποια μικρά ορεινά χωριά, ήταν η  παρασκευή των Φωτοκόλλυβων (βρασμένο στάρι με όσπρια) την παραμονή των Φώτων. Από τα Φωτοκόλλυβα έτρωγαν οι νοικοκύρηδες αλλά έδιναν και στα ζώα τους για καλή υγεία και καλή τύχη στο σπιτικό τους.

Η παραμονή των Φώτων είναι μεγάλη νηστεία για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι πιστοί δεν πρέπει να τρώνε ούτε λάδι, προκειμένου να μπορούν την επόμενη μέρα να πιουν αγιασμό. 

Έβαζαν, λοιπόν, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ότι τους βρισκόταν σε σπορικά (δηλαδή ότι έσπερναν οι άνθρωποι παλιά: Φασόλια, ρεβίθια, φακές, κουκιά, φάβα κ.α. Τα έβραζαν και τα έτρωγαν αλάδωτα, ενώ μ’ αυτά τάιζαν και τα ζώα τους εκείνη τη μέρα.

Τάιζαν και τα ζώα, γιατί κατά την παράδοση, το βράδυ εκείνο είναι ανοιχτοί οι ουρανοί και τα ζώα έχουν ανθρώπινη λαλιά. Με τον τρόπο αυτό θεωρούσαν οι άνθρωποι πως καλόπιαναν τα ζώα τους κι εκείνα δεν θα έκαναν παράπονα στο θεό ότι δεν τα περιποιούνται… 

Τα Φωτοκόλλυβα, λέγονται επίσης ψαροκόλλυβα και παληκάρια, ή Παπούδια ή Μαγεριά, ανάλογα με το μέρος της Κρήτης στο οποίο βρισκόμαστε.

Αυτό το πιάτο έχει ρίζες στα αρχαία χρόνια όταν με το έθιμο της πανσπερμίας (παν + σπέρμα) ήθελαν να ευχαριστήσουν τους θεούς για την καλή σοδειά και να τους εξευμενίσουν για την προστασία και της επόμενης χρονιάς των χωραφιών και των σπόρων τους.

ΥΛΙΚΑ
Τα υλικά για να γίνουν τα «Φωτοκόλυβα », είναι σπόροι (ή μαγερέματα) το στάρι είναι το βασικό υλικό αυτού του φαγητό, ρεβύθια. Για το σερβίρισμα, άνηθο, ξερό κρεμμύδι σε φέτες, προαιρετικά λάδι και λεμόνι

Αν κάποιος σπόρος δεν μας αρέσει ή δεν μπορούμε να τον βρούμε, τον παραλείπουμε.

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα όσπρια που πρέπει να φουσκώσουν στο νερό. Καλύτερα θα ήταν να βάλετε σε χωριστά μπολ τα όσπρια που αργούν να βράσουν από εκείνα που βράζουν λίγο πιο γρήγορα δεν θέλουν μούλιασμα.
Την άλλη μέρα σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε πρώτα τα ρεβίθια, μετά προσθέτουμε το στάρι και τα μπίζα, τα αφήνουμε να βράσουν μισή ώρα περίπου και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα όσπρια, αφού πρώτα τα έχουμε καθαρίσει και πλύνει καλά.
Σιγοβράζουμε μέχρι να χυλώσουν, στο τέλος προσθέτουμε και το αλάτι. Τα όσπρια αν είναι βραστερά θέλουν περίπου μια ώρα μέχρι να χυλώσουν. Σερβίρουμε είτε σαν σούπα με το ζουμί τους είτε στεγνά σαν σαλάτα και προσθέτουμε ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανό, και χυμό από λεμόνι.

Την επόμενη μέρα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό τους γίγαντες και τα φασόλια τα μέτρια να βράσουν αρχικά.

 Αφήνουμε να περάσουν τα πρώτα 40′ και βάζουμε μέσα τα κόκκινα φασόλια.Μετά από 15′ – 20′ ρίχνουμε τη φάβα. Τέλος ρίχνουμε τις φακές και αλάτι. Τα τελευταία 10′ προσθέτουμε το πλιγούρι. Κανονικά βάζουμε ολόκληρο σιτάρι στο φαγητό, αλλά εγώ αυτό είχα αυτό έβαλα. Αν θέλετε να υπάρχει ζουμί στο πιάτο φροντίστε να βάλετε αρκετό νερό στην κατσαρόλα ώστε να μείνει μια ποσότητα στο τέλος του μαγειρέματος.

Αν όμως θέλετε να μην έχει πολύ νερό το φαγητό για να γίνει σαν σαλάτα αφήστε το προς το τέλος να το πιει και να μείνει μόνο λίγο μέσα.  Το σερβίρισμα μπορεί να γίνει σύμφωνα με την προτίμησή σας. Σκέτο ή με άνηθο και κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο…. για όσους δεν τηρούν αυστηρή νηστεία προσθέτουν λαδολέμονο.


ΣΥΝΤΑΓΗ:thisauroikouzinas-syntages.blogspot.com

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds