ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χριστίνα Βαρώτσου-Cristina Varotsos

By  | 

γράφει η Αγγελική Μεταξά και η Χριστίνα-Άννα Φωτιάδη

1.Ιταλίδα από τη μεριά της μητέρας της και Ελληνίδα από τον πατέρα σας, γεννηθήκατε και μεγαλώσατε  στην Αθήνα. Τι επιρροές είχε αυτός ο συνδυασμός στον χαρακτήρα σας;

Έχω μεγαλώσει και με τις δυο κουλτούρες.  Έχω επηρεαστεί εξίσου.  Η μίξη από αυτές τις δυο κουλτούρες μου δώσανε δημιουργικότητα, καλλιτεχνικά ερεθίσματα και ορίζοντες τα οποία καθρεφτίζονται στις δημιουργίες μου.

2. Πως επιλέξατε σπουδές μόδας και  γιατί επιλέξατε για τις σπουδές σας (την Ιταλία; λόγω  καταγωγής  ή επειδή έχει ταυτιστεί  ως χώρα με το design) ;

Όσο νιώθω Ελληνίδα, άλλο τόσο νιώθω Ιταλίδα, από μικρή λόγω του ότι ζούσα στην Ελλάδα ήθελα οι σπουδές μου να είναι στην Ιταλία. Επέλεξα να σπουδάσω σχέδιο μόδας στην Φλωρεντία πρώτα απ όλα επειδή εκεί είναι μια από τις καλύτερες σχολές μόδας στην Ευρώπη.  Και Όπως έχω ξανά αναφέρει η Φλωρεντία όπως λένε οι Ιταλοί είναι «la culla dell’ arte”  Δεν είναι τυχαίο πως μια απλή βόλτα στα δρομάκια της Φλωρεντίας σε μεταφέρει και σε ταξιδεύει στην ιστορία της τέχνης και σε εμπνέει σε μια καλλιτεχνική αναγέννηση.

3. Πόσο επηρέασε την Χριστίνα ως προσωπικότητα και ως επαγγελματία η Φλωρεντία;  

Η αισθητική, η τέχνη, η αρχιτεκτονική, οι άνθρωποι, η ιστορία που κουβαλάει αυτή η πόλη δεν μπορούν κανέναν να αφήσουν ανεπηρέαστο. Ήταν μια εμπειρία ζωής να ζήσω εκεί για 4 χρόνια και να σπουδάσω τέχνη της μόδας, που αυτό επηρέασε ένα μεγάλο μέρος της αισθητικής μου. Θεωρώ πως όλα αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζονται στο ρομαντικό ύφος, στην θεατρικότητα και στην διαχρονικότητα των δημιουργιών μου.

4. ‘Έχετε ένα βαρύ επίθετο από άποψη καταξίωσης και αναγνωρισιμότητας. Το καλλιτεχνικό γονίδιο «τρέχει» στις φλέβες της οικογένειας σας.  Ο  πατέρας σας , Ανδρέας Βαρώτσος, έχει σχεδιάσει τη δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων  2004, η μητέρα σας,  χορογράφος και ο θείος σας, Κώστας Βαρώτσος, γλύπτης με διεθνή καριέρα. Πόσο σας επιβαρύνει αυτό;  

Το επίθετο μου δεν μ’ επιβαρύνει.  Έχοντας ανθρώπους δίπλα μου καταξιωμένους στον χώρο των τεχνών σίγουρα όταν αποφάσισα να κάνω την δίκη μου σειρά ρούχων ήξερα μέσα μου πως θα έπρεπε να βάλω τον πήχη πολύ ψηλά και να βάλω την υπογραφή μου σε κάτι αντάξιο. Το επίθετο μου δεν μ’ επιβάρυνε, αντιθέτως είναι δώρο ζωής να έχω μεγαλώσει μέσα σε μια οικογένεια καταξιωμένων καλλιτεχνών και είχα την τύχη και την τιμή να μεγαλώσω  μέσα σε εκθέσεις, γκαλερί, ατελιέ, εργαστήρια, μεγάλα project και θεατρικές παραστάσεις και η αναγνωρισιμότητα τους στον χώρο των τεχνών με ώθησε να υπογράψω σε κάτι αυθεντικά δικό μου. 

5.Τι είναι η μόδα για εσάς, τέχνη, τρόπος έκφρασης, επάγγελμα;

Η δημιουργία μπορεί να είναι ένα δώρο της φύσης αλλά η μόδα είναι ένα έργο της τέχνης. Η τέχνη είναι ένας τρόπος έκφρασης. Η μόδα για εμένα είναι τρόπος ζωής, κατάθεση ψυχής και εσωτερική ανάγκη να δώσεις στην κάθε γυναίκα το μέσο για να εκφράσει την προσωπικότητα της.  Επάγγελμα; Κάποτε μου είπαν ο πατέρας μου και ο θείος μου, αν δεν θέλω να δουλέψω  ποτέ στην ζωή μου, να κάνω το πάθος μου επάγγελμα. Αυτή είναι η απάντηση σε όλα νομίζω… 

6. Τι σημαίνει για εσάς υψηλή ραπτική; Εξ αρχής στόχος σας ήταν τα ρούχα υψηλής ραπτικής ή προέκυψε στην πορεία;

Υψηλή ραπτική για εμένα είναι ένας τίτλος με μεγάλη βαρύτητα στον χώρο της μόδας.  Σημαίνει ποιότητα σε όλους τους τομείς, από την ποιότητα των υφασμάτων, από το χειροποίητο κέντημα, από τις ατέλειωτες πρόβες και εργάτριες στο ατελιέ, μέχρι τις μοδίστρες και πατρονίστ με μεγάλη εμπειρία στο τομέα του χειροποίητου ραφινάτος που προσπαθούν να αγγίξουν την τελειότητα στην ραφή και στην εφαρμογή του ρούχου. Μπορεί να χρειασθούν μήνες για να υλοποιηθεί μια τουαλέτα υψηλής ραπτικής.  Πάντα σκεφτόμουν ότι μια γυναίκα θα ραβόταν στο ατελιέ μου, θα έπαιρνε ένα ρούχο με υψηλή αισθητική ραμμένο  με τα καλύτερα υφάσματα που να ήταν σαν κόσμημα και να είναι μια εμπειρία για την κάθε γυναίκα να φοράει μια τουαλέτα μου και ένα μικρό ταξίδι στον ρομαντισμό και στην θηλυκότητα.

7. Σε ποια γυναίκα απευθύνεστε;  Είναι ρούχα προσιτά στην μέση Ελληνίδα ή απευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό γυναικών; Σε τι πιστεύετε ότι ξεχωρίζουν τα δικά σας ρούχα από άλλους Έλληνες σχεδιαστές ;

Ο κάθε σχεδιαστής βάζει τη σφραγίδα του και ξεχωρίζει για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους. Αυτό που επιθυμώ όπως προανέφερα είναι να μπορεί όχι μόνο να είναι ξεχωριστές οι δημιουργίες μου αλλά στόχος μου είναι οι γυναίκες που επιλέγουν να φορέσουν τα ρούχα μου να νιώθουν ξεχωριστές.

8. Ποια Ελληνίδα θα θέλατε να ντύσετε; Υπάρχει κάποια που σας εμπνέει ή σας ενέπνευσε;

Ωραία ερώτηση. Η πρώτη γυναίκα που μ’ ενέπνευσε ήταν η μητέρα μου, με τον δυναμισμό της και το ιταλικό της ταμπεραμέντο. Μεγαλώνοντας στα παρασκήνια των θεάτρων και στις πρόβες των παραστάσεων ανάμεσα σε χορευτές, ετοιμάζαμε με την μητέρα μου τα θεατρικά κουστούμια και γιαυτο τα ρούχα μου έχουν αυτή την θεατρικότητα, τον δυναμισμό και την κίνηση με τα αιθέρια υφάσματα.  Τώρα πια, κάθε γυναίκα που γνωρίζω ή παρατηρώ στον δρόμο κάτι θα μ’ εμπνεύσει πάνω της, γιατί η κάθε γυναίκα είναι σημείο έμπνευσης στα μάτια μου.

9. Πόσο επηρεάζουν τα πρότυπα της μόδας τους δημιουργούς αλλά και τις γυναίκες που δεν διαθέτουν τις σωστές αναλογίες; Στην βιομηχανία της μόδας έχει μπει το plus size. Μπορεί μια γυναίκα με παραπάνω κιλά να ντυθεί και να νιώσει όμορφα;  Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν πλέον πρότυπα και στερεότυπα στην μόδα εν έτη 2021. Στις μέρες μας πλέον βλέπουμε plus size και ανδρόγυνα μοντέλα. Τι σημαίνει σωστές αναλογίες; Πλέον βλέπουμε πολύ σωστά στον χώρο της μόδας plus size μοντέλα, βλέπουμε γυναίκες να φωτογραφίζονται με αντρικά ρούχα και άντρες με γυναικεία.  Ο κάθε δημιουργός, δημιουργεί για τον καθρέφτη της κοινωνίας και αυτή την στιγμή έχουν σπάσει όλα τα πρότυπα, στερεότυπα και ταμπέλες. Δημιουργός σημαίνει έμπνευση και πρωτοπορία. Δεν υπάρχουν σωστές αναλογίες, η κάθε γυναίκα πρέπει να νιώθει  όμορφη γιαυτό που είναι και να το εκφράζει. 

10. Για την καλοκαιρινή σας κολεξιόν χρησιμοποιήσατε δαντέλες, φιόγκους, γεωμετρικές αναλογίες, φορέματα σε επίπεδα και κίνηση.  Κάνατε μια εξαιρετική φωτογράφιση σε ελληνικό νησί και αναδείξατε με τον καλύτερο τρόπο τα ρούχα σας. Στην χειμερινή κολεξιόν τι βλέπουμε;

Η χειμερινή μου συλλογή Noir Nouveau  αποτελείται από δημιουργίες από μεταξωτά βελούδο, οργάτζες, ταφτάδες και σατέν, από χειροποίητα κεντήματα, κεντήματα από πέτρες και μεταξωτές κλωστές.  Έχει επιρροές από αισθητική «εποχής» με περίτεχνους κορσέδες, φιόγκους και σιλουέτες που αναδεικνύουν την θηλυκότητα.

11. Πόσο χρόνο περίπου χρειάζεται ένα χειροποίητο φόρεμα μέχρι να ολοκληρωθεί; Θα θέλατε να μας αναλύσετε πως γίνεται ακριβώς για να αντιληφθούμε το στάδιο της ραφής μέχρι την ολοκλήρωσής του;

Όλα ξεκινάνε από το κομμάτι της έμπνευσης και του σχεδιασμού και συνεχίζουμε με την έρευνα υφασμάτων και υλικών μέσω διεθνών εκθέσεων και δειγματισμών.. Μετά περνάμε στο στάδιο του μουλάζ που είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν στα ατελιέ υψηλής ραπτικής συνήθως. Δημιουργούμε το φόρεμα που έχουμε σχεδιάσει πάνω στην κούκλα με ένα απλό ύφασμα για να δούμε τις επιδιορθώσεις και μετά κόβουμε το σωστό πατρόν στο επιλεγμένο ύφασμα. Κάνω τις τεχνικές του χειροποίητου πλισέ,  μουλάζ και απλικάρισμα πάνω στην κουλά μέχρι να τελειοποιήσουμε την κάθε δημιουργία. Για την πρώτη πρόβα έχουμε το ρούχο τρυπωμένο στο χέρι για να γίνουν οι αλλαγές που πρέπει για να μην τραυματίσουμε τα ευαίσθητα υφάσματα και μετά ράβεται κανονικά με μηχανές και στο χέρι. Χρειάζονται αρκετές πρόβες για το πρωτότυπο, μπορεί ένα ρούχο υψηλής ραπτικής να χρειαστεί εβδομάδες και μήνες  μέχρι να τελειοποιηθεί. 

12. Πόσο επηρεάζει την υψηλή ραπτική η υγειονομική κρίση που διανύουμε;

Σίγουρα οι καιροί που διανύουμε αυτή την εποχή είναι πολύ δύσκολοι και κρίσιμοι για όλο τον κόσμο. Πιστεύω και εύχομαι πως όλοι έχουμε μπει σε μια εσωτερική αναζήτησή και αποζητάμε την αυθεντικότητα και την ομορφιά, εσωτερική και εξωτερική. Όπως ξέρουμε όλοι, σχεδόν όλα τα επαγγέλματα περνάνε μια μεγάλη υπαρξιακή, κοινωνική και οικονομική κρίση αλλά όπως είπαμε πολεμάμε, στηρίζουμε τα όνειρα μας και τις επιλογές μας έτσι ώστε να έρθει ένα καλύτερο αύριο. Θα ήθελα να προσθέσω ότι ακόμα και μεγάλοι οίκοι μόδας, καταξιωμένοι στο χώρο , αναθεωρούν και κάνουν δηλώσεις για το μέλλον της μόδας τις οποίες και υποστηρίζω, επιθυμώντας μια πιο ανθρωποκεντρική ποιοτική και διαχρονική μόδα να αναπτύσσεται στη θέση του κερδοσκοπικού fast-fashion. 

13. Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς; Πως βλέπετε τον εαυτό σας στο μέλλον;

Βλέπω τον εαυτό μου στο μέλλον γεμάτο έμπνευση και δημιουργικότητα, να συνεχίζω να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα. Να εξελίσσω τις δημιουργίες μου και να συνεχίσω να ντύνω γυναίκες που θέλουν να εκφράζουν τόσο την θηλυκότητα όσο και τον δυναμισμό τους. 

Οι φωτογραφίες των ρούχων είναι από την χειμερινή κολεξιόν της κυρίας Χρ. Βαρώτσου και την ευχαριστούμε που τις μοιράστηκε μαζί μας.https://cristinavarotsos.com/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Βαρώτσος https://www.instagram.com/c.varotsos/?hl=el


Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds