Πρόσωπα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ:ΖΩΓΡΑΦΟΣ

By  | 

1)Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς, ώστε να σας γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος.

Η ζωγραφική, είναι για μένα, η ζωή μου! Είμαι πατέρας 2 παιδιών και η ζωγραφική είναι το τρίτο μου παιδί!

2)Ποια είναι η θεματολογία που θα δει κάποιος στα έργα σας;

Η θεματολογία που μπορεί να δει κάποιος στα έργα μου αφορά την ελληνική μυθολογία, θαλασσογραφίες, θρησκευτικά, χριστιανικά επεισόδια αλλά και θέματα γενικού περιεχομένου κατά παραγγελία.

3)Tι αποτελεί πηγή έμπνευσης για ένα ζωγράφο;

Για ένα ζωγράφο πηγή έμπνευσης αποτελεί η φύση, η ίδια η ζωή και ότι μας περιβάλλει. Τα πάντα βρίσκονται εκεί μέσα περιμένοντας να τα ανακαλύψεις. Φυσικά και ένας ζωγράφος μπορεί να εμπνευστεί από κάποιον άλλον καλλιτέχνη, οποιασδήποτε εποχής και τεχνοτροπίας.

4) Τι είδους τεχνική – τεχνικές χρησιμοποιείτε στα έργα σας;

Η τεχνική με την οποία ξεκίνησα να ζωγραφίζω ονομάζεται «alla prima», δηλαδή, ζωγραφική απευθείας στον μουσαμά με το χρώμα, χωρίς προσχέδια και μολύβια, έχοντας ως βασικό υλικό το λάδι σε λινό καμβά.

5) Βλέποντας κάποιος τους πίνακες σας, θα μπορούσε να πει, ότι ορισμένα έργα θα μπορούσαν κάλλιστα να συγκριθούν με έργα κλασικών ζωγράφων. Πως νιώθετε γι’ αυτό;

Υπερηφάνια! Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας! Μέγιστη τιμή για μένα!  Θεωρώ ότι είναι τεράστια τιμή για ένα σύγχρονο ζωγράφο της εποχής μας, να παρομοιάζουν τα έργα του με τους κλασικούς ζωγράφους της Αναγέννησης. Μόνο περήφανος μπορώ να νιώθω…!  Εξάλλου το συγκεκριμένο είδος τέχνης το λάτρεψα και το σεβάστηκα από την πρώτη στιγμή που το πρωτοαντίκρυσα και είναι το είδος που θα εκπροσωπήσω μέχρι το τέλος της πορείας μου!

Ελευθέριος Κλουβάτος

6) Πόσο χρόνο σας παίρνει να ολοκληρώσετε έναν πίνακα μεγάλων διαστάσεων με τόσες λεπτομέρειες και στοιχεία;

Ο χρόνος που χρειάζεται ένας πίνακας για να ολοκληρωθεί έχει να κάνει πάντα με την θεματολογία και τις απαιτήσεις που έχει, ανάλογα με την κλίμακα και το μέγεθος φυσικά. Το κάθε έργο είναι διαφορετικό από το άλλο. Δηλαδή υπάρχει έργο που χρειάστηκε ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί και άλλο έργο που βρίσκεται στο τέταρτο έτος δημιουργίας του και είναι ακόμα ανολοκλήρωτο. Άρα λοιπόν θα έλεγα ότι ο χρόνος που χρειάζεται ένα έργο είναι συνήθως υποκειμενικός.

7) Το θέμα το έχετε εκ των προτέρων στο μυαλό σας ή σας βγαίνει στην πορεία; (Αφήνετε την έμπνευση σας να σας οδηγήσει;)

Ναι, υπάρχουν θέματα που τα επιλέγεις εσύ ο ίδιος, από εσωτερική ανάγκη, οπότε  χρειάζεται φυσικά έμπνευση, φαντασία αλλά και μελέτη, για να τα αποτυπώσεις σε έναν καμβά, όπως επίσης και θέματα που δεν τα επιλέγεις εσύ, αλλά… σε επιλέγουν εκείνα! Η έμπνευση είναι εκείνη που σε οδηγεί και εμείς απλοί συνοδοιπόροι στα μονοπάτια της τέχνης.

8) Υπάρχουν φορές που να μην σας αρέσει κάτι και να το σταματάτε ή να το τροποποιείτε;

 Φυσικά και συμβαίνει! Όταν ζωγραφίζεις, έχοντας μια εικόνα φαντασίας στο μυαλό σου,  χωρίς προσχέδια και μολύβια, υπάρχουν φορές που θα σταματήσεις ή θα τροποποιήσεις ένα έργο. Τα πάντα εξαρτώνται από την έμπνευση…, πέραν της εμπειρίας και της γνώσης. Η έμπνευση είναι το πλέον απαραίτητο συστατικό για έναν καλλιτέχνη.

9) Εκτός από ταλέντο, που είναι προϋπόθεση, τι άλλο χρειάζεται για να είναι κάποιος επιτυχημένος ζωγράφος και να τύχει αναγνώρισης;

Ο ζωγράφος, εκτός από το ταλέντο του, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, θα πρέπει να είναι πάντα σεμνός και ταπεινός. Οφείλει πρωτίστως, να θεωρεί τον εαυτό του υπηρέτη της τέχνης και όχι την τέχνη υπηρέτη του εαυτού του. Θεωρώ ότι ο καλλιτέχνης θα πρέπει να είναι αφοσιωμένος στον σκοπό του, να είναι σταθερός στο ύφος του με υπομονή και επιμονή και να επιδιώκει τη διαρκή εξέλιξη του. Να δίνει τον καλύτερο του εαυτό και να μοιράζεται αυτό το υπέροχο δώρο που του δόθηκε από το Θεό, με τον υπόλοιπο κόσμο.

10) Διαβάζετε τις κριτικές που σας κάνουν; Επηρεάζεστε θετικά ή αρνητικά;

Φυσικά και οι κριτικές που δέχομαι με επηρεάζουν! Παίρνω δύναμη και ενέργεια για να συνεχίσω και διορθώνω ότι είναι απαραίτητο. Ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη που εισπράττω αλλά και για το σεβασμό που προσεγγίζουν τα έργα μου. Το γεγονός ότι αρέσει ιδιαίτερα στο κοινό αυτό, το κατά τα άλλα ξεχασμένο, είδος της τέχνης, έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον! Η Αναγεννησιακή τέχνη ήταν και θα είναι πάντα διαχρονικής αξίας!

11) Πιστεύτε ότι τη σημερινή εποχή και λόγω των καταστάσεων που ζούμε, με τον πολιτισμό να αποκλείεται από την καθημερινότητα μας, υπάρχει χώρος για την ζωγραφική; Είναι μια καλή ευκαιρία για τον κόσμο να στραφεί περισσότερο προς αυτή την μορφή τέχνης;

Νομίζω ότι η τέχνη πάντα έβρισκε τον χώρο και τον χρόνο για να επιβιώνει μέσα στην κοινωνία όσο δύσκολες και αν ήταν οι εποχές. Εξάλλου, η ανθρωπότητα έχει αποδείξει κατά το παρελθόν της, ότι μέσα από τα δύσκολα, οι άνθρωποι φιλοτέχνησαν τα πιο σπουδαία και σημαντικά έργα. Πιστεύω ότι στη σημερινή εποχή, η κοινωνία που ζούμε έχει μεγάλη ανάγκη από τέχνη. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία ο κόσμος να ασχοληθεί με αυτή την μορφή τέχνης, η οποία ήταν και θα είναι πάντα διαχρονική στο πέρασμα των αιώνων.

12) Τα νέα παιδιά ασχολούνται με την ζωγραφική; Δεν εννοώ αν ζωγραφίζουν που όλα λίγο ως πολύ το κάνουν, αλλά αν δίνουν χώρο στο να γνωρίσουν σε βάθος αυτή τη μορφή τέχνης;

Πιστεύω ότι όλο και περισσότερος κόσμος στην εποχή μας ανεξαρτήτως ηλικίας ασχολείται με την ζωγραφική αλλά και με την τέχνη γενικότερα και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο! Όσον αφορά τα νέα παιδιά, ως γνωστόν, τα πάντα ξεκινάνε από την παιδεία την οποία και πρέπει να  λαμβάνουν από μικρή ηλικία. Κατ’ επέκταση λοιπόν, το μεγαλύτερο βάρος το έχει η ίδια η κοινωνία, η οποία και θα πρέπει να μυεί τις νέες γενιές σε αυτό το υπέροχο αλλά κατά τα άλλα δύσκολο και ξεχασμένο είδος τέχνης.

Αννίτα Πατσουράκη


13) Που μπορεί να δει κάποιος τα έργα σας; Εκθέτεις κάπου έργα σου αυτό τον καιρό;  

Εκθέτω δύο έργα μου, από τη σειρά ιστορικού περιεχομένου, που φιλοξενούνται  στην έκθεση με τίτλο «Τριήρεις-τα ξύλινα τείχη της ελευθερίας και των αρχών της δημοκρατίας» στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα «2500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας». Η έκθεση είναι σε περιοδεία από τον Οκτώβριο 2019 έως και τον Απρίλιο 2020 στο «Village» στο Δήμο Νίκαιας, από τον  Απρίλιο έως και τον Ιούλιο 2020 στη Διεθνή Έκθεση «Ποσειδώνια 2020» και από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο 2020, παρουσιάζεται στον Αρχαιολογικό χώρο της Στοάς του Αττάλου.

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, της Εφορίας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και σημαντικών φορέων.

Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας δεν ολοκληρώθηκαν όλα τα στάδια της έκθεσης που αναβλήθηκαν κι ελπίζουμε να παρουσιαστούν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.                                                                             

Ταυτόχρονα, για το 2021, προετοιμάζομαι για την παρουσίαση ατομικής, αναδρομικής μου έκθεσης, σε επιμέλεια και προώθηση του εικαστικού του έργου, από την Ιστορικό Τέχνης, Αννίτα Πατσουράκη.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds