ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ

By  | 

Με το χριστουγεννιάτικο δέντρο να σηματοδοτεί τις γιορτινές μέρες και τις μυρωδιές των γλυκών να αναδίδονται από παντού, προετοιμάζοντας την ατμόσφαιρα για την ημέρα των Χριστουγέννων, ο νους των παλιών Σπετσιωτών γυρίζει στο παρελθόν, στις ένδοξες αλλά και στις μαύρες μέρες, θυμούνται, συζητούν, συγκινούνται, θυμώνουν και, τελικά, νιώθουν υπερήφανοι, γιατί μέσα από τις κακουχίες ο τόπος έβρισκε τρόπο να βγει νικητής. Τα Χριστούγεννα έφερναν πάντα στο νησί τους ξενιτεμένους, ακόμη και τότε που η ζωή των Σπετσών ήταν περιορισμένη στο Καστέλι με τις τρεις βυζαντινές εκκλησίες: την Παναγία ή Κοίμηση της Θεοτόκου, με τις παλιές αγιογραφίες, που ήταν η μητρόπολη του νησιού, την Αγία Τριάδα, με το περίφημο τέμπλο της, και τον Ταξιάρχη.

Οι γειτονιές ζωήρευαν, γέμιζαν παιδιά με φωνές και γέλια, τα διάφορα ομαδικά παιχνίδια έδιναν κι έπαιρναν, ο κύκλος, το πάρτα όλα, οι γυάλες, τα καρύδια, τα βολάκια, τα μήλα, τα κεραμιδάκια…

Παλιότερα η λειτουργία των Χριστουγέννων άρχιζε στις 4 τα ξημερώματα και τελείωνε στις 8 το πρωί. Οι οικογένειες, μετά την εκκλησία, μαζεύονταν στο σπίτι, όπου η μάνα ή η γιαγιά προσέφερε γλυκά σε όλους και μεζέδες στους μεγάλους, μέχρι την ώρα του οικογενειακού γεύματος. Οι πατροπαράδοτες κιούρλιες (τηγανίτες) με μπόλικο ντόπιο θυμαρίσιο μέλι δεν έλειπαν από κανένα σπίτι, όπως και τα χριστόψωμα ή ψωμίες, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, που επιμελώς είχαν παρασκευαστεί τις προηγούμενες ημέρες. Οι πιτσιρικάδες ήταν πανευτυχείς, γιατί όλο και κάποιο δωράκι θα αγόραζαν για τους ίδιους και την οικογένειά τους, αφού είχαν μαζέψει το δικό τους χαρτζιλίκι τραγουδώντας τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι σε όλο το νησί. Με το άνοιγμα της ημέρας οι γειτονιές ζωήρευαν, γέμιζαν παιδιά με φωνές και γέλια, τα διάφορα ομαδικά παιχνίδια έδιναν κι έπαιρναν, ο κύκλος (τρεις κύκλοι με κέρματα), το πάρτα όλα (σβουράκι), οι γυάλες (γκαζές), τα καρύδια, τα βολάκια, τα μήλα, τα κεραμιδάκια κ.λπ.

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds