Άρθρα

Το έμβλημα της Γαλλικής Δημοκρατίας «δακρύζει» απέναντι στην κρατική και αστυνομική βία

By  | 

Με παρέμβαση ανώνυμης ομάδας καλλιτεχνών, η τοιχογραφία δέκα μέτρων της «Μαριάν», του εθνικού συμβόλου της Γαλλικής Δημοκρατίας, που βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα, εμφανίζεται πλέον με κόκκινα δάκρυα ως απάντηση στην κυβερνητική πολιτική και την αστυνομική βία. «Η Μαριάν κλαίει», ενώ οι τρεις λέξεις του γαλλικού ρητού «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» έχουν σβηστεί με λευκό χρώμα.

Μία τοιχογραφία συνολικού ύψους 10 μέτρων, η οποία απεικονίζει τη «Μαριάν», το εθνικό σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας και δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 2016 από τον Shepard «Obey» Fairey, εμφανίζεται πλέον δακρυσμένη μετά από παρέμβαση ανώνυμης ομάδας καλλιτεχνών ως απάντηση στην κυβερνητική και αστυνομική βιαιότητα στη χώρα.

Όπως μεταδίδει το RT, o Fairy δημιούργησε την εικόνα στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015 στο Παρίσι, ενώ η τοιχογραφία εγκαταστάθηκε στo 13ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας τον επόμενο χρόνο. Το ίδιο έργο του Fairy διακοσμεί, μάλιστα, και το γραφείο του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν.

Μία ομάδα ανώνυμων καλλιτεχνών με παρέμβαση της πρόσθεσε στο πρόσωπο της τοιχογραφίας «Μαριάν» κόκκινα δάκρυα, ενώ το ρητό της Γαλλικής Δημοκρατίας «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» έχει σβηστεί με λευκό χρώμα. Πρόκειται για μια κίνηση διαμαρτυρίας, που φέρει τον τίτλο «η Μαριάννα κλαίει», ενάντια στην κυβέρνηση και την αστυνομική βία.Το γαλλικό, διαδικτυακό περιοδικό για τον αστικό πολιτισμό, «Hiya!» κάλεσε την περασμένη βδομάδα τους καλλιτέχνες να αντιταχθούν μέσω της δημιουργικότητας τους σε ό,τι θεωρούν ως επιδείνωση του κοινωνικού και πολιτικού ιστού της χώρας. Η παρέμβαση αυτή συνιστά μία από τις πρώτες πρακτικές «απάντησης» στο εν λόγω κάλεσμα του περιοδικού.

Σημειώνεται πως λίγες εβδομάδες νωρίτερα χιλιάδες πολίτες της Γαλλίας κατέκλυσαν τους δρόμους της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τον Νόμο περί Ασφάλειας της κυβέρνησης Μακρόν. Παρ’ ότι η κυβέρνηση, δια στόματος του ίδιου του Προέδρου της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποσύρει ένα από τα επίμαχα άρθρα του νόμου, το άρθρο 24, οι πολίτες ζητούσαν να αποσυρθούν όλα τα άρθρα που λογοκρίνουν τον Τύπο.

thepressproject.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds