Πρόσωπα

Η ΦΑΤΙΜΑ ΜΑΣ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

By  | 

Η Fatima γεννήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε μια οικογένεια που την θεωρεί ανθρώπινο ον, την υπολογίζει σαν ξεχωριστή προσωπικότητα, την υποστήριξε κατά την διάρκεια των σπουδών της στην ιατρική, της δίνει την ελευθερία των επιλογών της. Είναι από τις τυχερές που οι γονείς την δεν επέτρεψαν να της γίνει κλειτοριδεκτομή. Μια βάναυση πρακτική που είναι παράνομη στα Εμιράτα, αλλά δυστυχώς ακόμα πραγματοποιείται από γυναίκες και όχι από γιατρούς. Η κλειτοριδεκτομή δεν γίνεται για λόγους θρησκευτικούς παρ΄όλο που είναι πολλοί που το πιστεύουν, δεν αναφέρεται σε κανένα θρησκευτικό κείμενο. Αλλά, μέσα από αυτή την διαδικασία θεωρούν ότι εφόσον αντέχουν τον πόνο οι γυναίκες, γίνονται πιο δυνατές.

Πολλές κοινωνίες, ειδικά στην Αφρική, τα κορίτσια που δεν έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων θεωρούνται μίασμα και δεν γίνονται αποδεκτές από την τοπική κοινωνία. Ο πόνος, σωματικός και ψυχικός, δεν θεραπεύεται ποτέ. Είναι ένα τραύμα που κανείς δεν μπορεί να το γιατρέψει και τα κορίτσια που το βιώνουν δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια, δεν μπορούν να μιλήσουν και προτιμάνε πολλές φορές να σωπάσουν. Το 2012 ο ΟΗΕ απαγόρευσε αυτή την βάναυση πρακτική. Δυστυχώς όμως με την εξάπλωση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη αυτή η πρακτική βρίσκει ακόμα οπαδούς. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η διακήρυξη του Σουδάν, ότι βάζει τέλος στον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων και ελπίζουμε να εφαρμοστεί.Η ενημέρωση των γυναικών για τα δικαιώματα τους πρέπει να συνεχισθεί έτσι ώστε μέσα από αυτή να υπάρξει ενδυνάμωση και να μην γίνεται καταπάτηση της ελευθερίας τους. Ας ελπίσουμε ότι στην επόμενη γενιά των γυναικών η βάναυση αυτή πράξη θα έχει εξαλειφθεί.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds