Περιφέρεια Β.Αττικης

Η αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης

By  | 

Γ. Πατούλης: «Με οργανωμένο σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις είμαστε στο πλευρό των Ρομά για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν»

Τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού covid-19 στους καταυλισμούς, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρομά βρέθηκαν στο επίκεντρο διευρυμένης τηλεδιάσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε από την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ».

Στην τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε παρέμβαση ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ενώ συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες  Λ. Κοσμόπουλος, Λ. Κεφαλογιάννη, Σ. Αντωνάκου, Α. Λεωτσάκος, Θ. Αυγερινός, Θ. Βαθιώτης, καθώς και οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μ. Ζέρβα, Θ. Κατσιγιάννης και Γ. Κεχρής. Επιπλέον έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γ. Σταμάτης, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι περιοχών που διαβιούν ρομά καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Νομικός Σύμβουλος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ Η. Γιαννόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες βρίσκεται στο πλευρό των Ρομά και συνεργάζεται στενά με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και τον Πρόεδρό της Β. Πάντζο, με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωσή τους, την άρση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού. Επιπλέον αναφέρθηκε  στην ανάγκη καταγραφής και χαρτογράφησης των Ρομά, καθώς υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που δεν είναι δικαιούχοι κοινωνικών προγραμμάτων όπως είναι τα ΤΕΒΑ και χρήζουν επισιτιστικής βοήθειας. Ο κ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων για να μπορέσουν να παραμείνουν οι Ρομά ασφαλείς κατά την περίοδο της πανδημίας και επανέλαβε ότι «θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την εξασφάλιση των αναγκαίων εργαλείων που θα δώσουν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διανομή γευμάτων κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όπου υπήρξε δημιουργική συνεργασία με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ προκειμένου να φθάσουν τα γεύματα σε όσους τα είχαν ανάγκη.  

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος αρμόδια για θέματα Ρομά Μ. Ζέρβα έχει αναλάβει από την αρχή της θητείας της, με δική του εντολή να συντονίσει όλες τις αναγκαίες δράσεις. Η κ. Ζέρβα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι τώρα η Περιφέρεια, τονίζοντας ότι για το ζήτημα της πανδημίας, από την πρώτη φάση ζήτησε με γραπτή επιστολή της από τους δημάρχους και από τα κέντρα παραρτημάτων Ρομά,  ενημέρωση για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του Covid-19 και προτάσεις πρόληψης για πολίτες Ρομά που διαβιούν τόσο σε παραπήγματα, όσο και στον αστικό ιστό της πόλης.

Επίσης σημείωσε ότι η ίδια προσωπικά έχει προβεί σε ενημέρωση και παράδοση υγειονομικού υλικού. Στις σχετική δράση συμμετείχε επίσης η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, εκπρόσωποι συλλόγων και διαμεσολαβητές. Με πρωτοβουλίες της Περιφέρειας έχουν πραγματοποιηθεί απολυμάνσεις, διανομές τροφίμων ενώ υλοποιήθηκαν και αυτοψίες. Η κ. Ζέρβα αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοβουλίες που πραγματοποιήθηκαν όπως η διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, η διανομή χορηγίας από εταιρία κρεάτων, η διανομή γευμάτων Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα και το κατασκηνωτικό πρόγραμμα διάρκειας 10 ημερών. Τέλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λήψης νέων δράσεων, καθώς και στην διεύρυνση του κατασκηνωτικού προγράμματος και στην υλοποίηση πιλοτικών δράσεων για τη στήριξη της γυναίκας, των σπουδαστών και των μαθητών μέσω υποτροφιών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Β. Πάντζος, αφού έκανε αναφορά στις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν χιλιάδες Έλληνες Τσιγγάνοι σε διάφορους καταυλισμούς, τόνισε ότι έχει άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα κατά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης πρότεινε τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να συντονίζονται οι δράσεις και οι ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds