Άρθρα

Theatre enCorps Collectif

By  | 

Στόχος να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, για την ωφέλεια και του υποαντιπροσωπευμένου πλυθησμού (π.χ. προβλήματα νεολαίας, γυναίκες, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ) στον σύγχρονο σύνθετο κόσμο μας.

Λίγα λόγια σχετικά με την εταιρεία Theatre enCorps Collectif

Η εταιρεία Theatre enCorps παράγει καινοτόμες διεπιστημονικές παραστάσεις από το ντεμπούτο της το 1989 υπό τη διεύθυνση της χορογράφου / χορεύτρια Ana Sanchez-Colberg. Η εταιρεία έχει λάβει διεθνή βραβεία όπως το MAP 2019 στις ΗΠΑ. Το 2019 για τον εορτασμό της τριάντα έτους επετείου της, η εταιρεία ξεκινά εκ νέου ως Theatre enCorps Collectif σε αναγνώριση της ανάγκης να επανεξετάσει το όραμά της και να επανατοποθετήσει το έργο μέσα στις προκλήσεις της ζωής στον 21ο αιώνα. Η παραγωγή και παρουσίαση καλλιτεχνικών παραστάσεων και έργων υψηλού επιπέδου, που σκοπό έχουν τη συμβολή στην επέκταση και προώθηση της συνεισφοράς των τεχνών και δημιουργικών διαδικασιών στην αντιμετώπιση πολύπλοκων κοινωνικών προβλημάτων, και με τον τρόπο αυτό τη βελτίωση και εμπλουτισμό της ζωής των μελών του κοινού και των συμμετεχόντων. Η εταιρεία με το έργο της στοχεύει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, για την ωφέλεια και του υποαντιπροσωπευμένου πλυθησμού (π.χ. προβλήματα νεολαίας, γυναίκες, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ) στον σύγχρονο σύνθετο κόσμο μας.

Το 2019 η καλλιτεχνικός διευθυντής Ana Sanchez-Colberg του Theatre enCorps, με καλεί να γίνω συν-καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας στο πλαίσιο της διαδικασίας για την επανέναρξη της εταιρείας ως Theatre enCorps Collectif στην Ελλάδα.

Σχετικά με τη Ντέμη Παπαθανασίου

Η Ντέμη Παπαθανασίου έχει αναδειχθεί ως ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ελλάδας για την ποικιλομορφία και την ένταξη του χορού. Παρόλο που έχουν ανοίξει δρόμοι προς την ένταξη στην Ελλάδα, αυτοί παραμένουν περιορισμένοι στον τομέα του επαγγελματικού χορού: δεν υπάρχουν ευκαιρίες για άτομα με αναπηρία να συμμετάσχουν στο χορό στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και ακόμη λιγότερο, ευκαιρίες για εξειδίκευση στη χορογραφία. Οι περισσότερες  χορευτικές δραστηριότητες ανήκουν σε έργα που βασίζονται στην κοινότητα και, με λίγες εξαιρέσεις, τείνουν να καθοδηγούνται από τους χορευτές και τους ερμηνευτές. Τα κτήρια των θεάτρων εξακολουθούν να μην έχουν κατάλληλη πρόσβαση, ο όρος «λογική στέγαση» χρησιμοποιείται ως μέσο για να αποφευχθεί η ανάληψη δράσης και όχι να εξερευνηθούν τρόποι για να καταστεί δυνατή η δημιουργία νέων «καταλυμάτων» και έτσι να ενεργοποιηθεί η κοινωνική αλλαγή.

Σχετικά με το έργο “You Walk

Το You Walk είναι το επόμενο έργο μου, για τη Theatre enCorps Collectif, μεγαλύτερο σε όραμα και πεδίο. Η δουλειά παίρνει ως έμπνευση τους στίχους από το τραγούδι της Lauri Anderson «You walk … και δεν το παρατηρείτε πάντα, αλλά συνεχώς πέφτετε. Με κάθε βήμα… πέφτετε… ”το έργο δημιουργείτε για να εξερευνήσει κρυμμένα στοιχεία που συνεχίζουν να εμποδίζουν το δρόμο προς την ένταξη και την ποικιλομορφία. Ποικίλα σώματα γίνονται ορατά στα μάτια της κοινωνίας αλλά είναι αόρατα στην υποδομή της, «όταν οι χορευτές δεν βλέπουν« οι ίδιοι »να εκπροσωπούνται στην ευρύτερη χορευτική υποδομή, στη συνέχεια αφήνονται να αναρωτιούνται αν« ανήκουν »εκεί» Marsh (2016).

Το έργο εξετάζει τη δέσμευση μου να αμφισβητεί κρυμμένες κανονιστικές δομές στη σύγχρονη χορογραφία. Ενδιαφέρεται να επιδιώξει δράση που διαλύει στάσεις που λειτουργούν αόρατα ενάντια στη συμπεριφορά χορού χωρίς αποκλεισμούς. «Περπατάτε…» στρέφεται στην πρόσβαση και κατοίκηση του χώρου του χορευτή με διαφορετικές ικανότητες. Το έργο ρωτά: πώς κατασκευάζουμε ενεργά έναν χώρο ώστε τα διάφορα σώματα να είναι παρόντα και ορατά, με αντιπροσωπεία και συμμετοχή στη δημιουργία της σύγχρονης κοινωνίας μας;

Κίνδυνοι και προκλήσεις

Ο κύριος κίνδυνος είναι η μη επίτευξη του στόχου της χορηγίας μας, καθώς οι πηγές υποστήριξης για χορό και αναπηρία στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένες.

Το έργο χρηματοδοτείται εν μέρει από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της χρηματοδότησης «Φεστιβάλ και Πολυθεματικές Εκδηλώσεις».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Τheatre enCorps Collectif είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η δωρεά σας εκπίπτει φόρου. Εάν χρειαστεί, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Στο παρακάτω link του Kickstarter μπορείτε να ενισχύσετε οικονομικά το έργο, καθώς επίσης και να με ακούσετε να μιλάω για το έργο και  το καλλιτεχνικό όραμα μου.

https://www.theatreencorpscollectif.com/current-work

demy.papathanasiou@gmail.com

Τηλέφωνο: +306941655581

Ως συν-καλλιτεχνικός διευθυντής της Theatre enCorps Collectif θα ήθελα να σας ενημέρώσω για το επόμενο έργο που χορογραφώ και συμμετέχω. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς ζητάμε την οικονομική σας ενίσχυση για την παραγωγή του έργου.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds