Άρθρα

Συνέδριο Μελιού & … Συνεργατισμού

By  | 

Το Σάββατο, 12 Δεκ 2020, από 10.00-14.00 & 18.00-19.30 και την Κυριακή, 13 Δεκ 2020, 10.00-14.00 διεξήχθει διαδικτυακά το 11ο e-Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι στο διαδίκτυο στο www.greekhoneyfestival.gr.

Το πρόγραμμα του 11ου e-Συνεδρίου περιλαμβάνει δεκατέσσερις (14) εισηγήσεις το Σάββατο πρωί (10.00), έξη (6) εισηγήσεις στο Σάββατο απόγευμα (18.00) και δεκατέσσερις (14) εισηγήσεις την Κυριακή πρωί (10.00).

Η Οργανωτική Επιτροπή με πρόεδρο τον Δρ Ν. Κατσαρό (π. Πρόεδρο ΕΦΕΤ, Δ/ντή Διατροφολογίας & Διαιτολογίας New York College) και μέλη τους: Ν. Εμμανουήλ (Ομότ. Καθ Γεωπονικού Πανεπ. Αθηνών), Β. Ντούρα (Πρόεδρο Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας), Δρ Φ. Χατζήνα (Δ/ντρια Μελισσοκομίας & Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) & Ε. Ψαχούλια (Οικονομολόγο, Υπεύθυνη Συνεδρίου Ελ. Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας) κατάφεραν να εντάξουν τριάντα τέσσερις (34) εισηγήσεις στα παρακάτω θέματα.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 12 Δεκ 2020. Πρωινή Συνεδρία: 10.00, Μέλι & Χρωστική Καραμελόχρωμα, Το Ελληνικό Σήμα και η Αγορά Μελιού, H Mέλισσα στην Aρχαία Eλληνική Γραμματεία, Προϊόντα Μέλισσας ενάντια στην Covid -19, Σύγχρονες Τεχνολογίες για την Αξιοποίηση & Ανάδειξη Μελισσοκομικών Προϊόντων, Παραγωγή Καινοτόμων Εκχυλισμάτων Πρόπολης & Ενσωμάτωσή τους σε Τρόφιμα, Διατροφικά Συμπληρώματα & Καλλυντικά, Ο Μελισσοκόμος ως Επιχειρηματίας, Τουρισμός & Μελισσοκομία μέσα από την Εμπειρία του Προγράμματος BeePathNet, Μέλισσα, Μέλι & άλλα Προϊόντα της Μέλισσας, Μια Αλυσίδα Αξίας με Σημαντικές Θετικές Επιπτώσεις στην Υγεία, στην Οικονομία & στο Περιβάλλον, Δρόμοι της Μέλισσας: Ταυτοποίηση και Ανάδειξη του Ελληνικού Μελιού, Βοτανική Προέλευση του Μελιού: Αυτοματοποιημένες Τεχνικές Γυρεοσκοπικής Ανάλυσης, Ενδελεχής Χημική Ανάλυση & Πολυπαραμετρική Στατιστική ως Εργαλείο, Τεκμηρίωσης της Αυθεντικότητας του Ελληνικού Μελιού & την Πιστοποίηση, Βιοδιερεύνηση Ελληνικών Μελιών: Απομόνωση & Χαρακτηρισμός Βακτηρίων με Αντιμικροβιακό Δυναμικό

ΣΑΒΒΑΤΟ, 12 Δεκ 2020, Απογευματινή Συνεδρία: 18.00 Παραγωγή Μελιού στην Ορεινή Ελλάδα: Μετά το Έλατο, τί; Μελισσοκομικά προϊόντα της γεωγραφικής περιοχής των Πρεσπών, Χαρτογράφηση Μελιού Νησιωτικής Ελλάδας – Η Περίπτωση της Σύρου, Η Πορεία της Διακίνησης του Μελιού στην Ελλάδα το 2020 και οι Μελλοντικές, Προοπτικές στο Μέλι από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», Ελληνική Μελισσοκομία: Μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού Τομέα στην Ελλάδα, Οι Μέλισσες της Ελλάδος: Ερευνώντας, Εκπαιδεύοντας, Αξιοποιώντας.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 13 Δεκ 2020, Πρωινή συνεδρία:  10.05, Οι Ελληνικές Κυψέλες & η Συμβολή τους στην Εξέλιξη της Παγκόσμιας Μελισσοκομίας, Η Συμβολή της Βιολογικής Μελισσοκομίας στην Αναγεννητική Γεωργία & στη Διατήρηση της Βιωσιμότητας του Πλανήτη & της Κοινωνίας, Πρότυπα & Πιστοποίηση Μελισσοκομικών Προϊόντων – Αναγκαιότητα & Σημασία, Η Μελισσοκομία στη Μάνη, Βιολογία του Βαρρόα & Αναγκαιότητα Μετρήσεων Ποσοστού Προσβολής, Μελισσοκόμος – Βαρρόα: 1 – 0, Μελίσσια σε Αστικό Περιβάλλον-Η Περίπτωση του ΙΓΕ, Προϊόντα με Βάση το Μέλι & Νέες Νομοθετικές Εξελίξεις στην ΕΕ, Ο Ρόλος του Μελιού & των Προϊόντων Μέλισσας στην Μεσογειακή Διατροφή, Το Παρόν & το Μέλλον της Μελισσοκομίας στην Κρήτη, 12.45 – 13.00 Μόνος ή ΜΑΖΙ; Ιδιώτης ή Συνεργαζόμενος; Η Διαχείριση της Διακινδύνευσης στην Τυποποίηση Μελιού, Μοριακή Ενεργοποίηση Aντιοξειδωτικών Bιταμινών & Φυσικών Αντιικών στη Μελισσοκομία, Η Μέλισσα στον Κρητομυκηναϊκό Πολιτισμό.

Την Κυριακή, 13 Δεκ 2020, στις 12.45 (έως 13.00) θα προσεγγισθεί το ερώτημα: Μόνος ή ΜΑΖΙ; Ιδιώτης ή Συνεργαζόμενος; στο διαδίκτυο στο www.greekhoneyfestival.gr.

Ο λαός λέει «μόνος μπορεί να πας πιο γρήγορα, αλλά μαζί σίγουρα θα πας πιο μακριά».

Μακροοικονομικά και ιστορικά μπορούμε να διακρίνουμε τους τελευταίους αιώνες: (1) την επικράτηση της Δημόσιας Οικονομικής (Φεουδαρχία, κράτος, πουγκί…) τα έτη 1400-1800, (2) τα έτη 1800-2050 επικράτησε η Ιδιωτική Οικονομική (εταιρείες, τράπεζες, αγορά …) και (3) ακολούθως φαίνεται ότι θα επικρατήσει η Κοινωνική Οικονομία (Συνεργατισμοί, ελληνικοί συνεταιρισμοί, αλληλόχρεα κεφάλαια, ιδρύματα κλπ).

Το «ΜΟΝΟΣ» ανταποκρίνεται κυρίως στην ιδιωτική οικονομική και στην επίτευξη ατομικού οικονομικού κέρδους, ενώ ο όρος «ΜΑΖΙ» αποτυπώνει καλύτερα μορφές της Κοινωνικής Οικονομίας, με κύριο εκφραστή τους Συνεργατισμούς, οι οποίοι στην Ελλάδα ονομάζονται «Συνεταιρισμοί». Οι Συνεταιρισμοί είναι δομές για την ικανοποίηση των αναγκών ΜΟΝΟ των μελών τους. Όλα τα άλλα είναι συγκαλυμένες μορφές εταιρειών, ή συνειδητή προσπάθεια νόθευσης, αλλοίωσης και απαξίωσης των συνεταιρισμών, ώστε να παύσουν να υπάρχουν …

Αν ηθική είναι οι κανόνες για την επιβίωση της κοινωνίας, και αν οι κυριότεροι παράγοντες επιβίωσης είναι η διατροφή και το υγιεινό περιβάλλον, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι όταν τα νομίσματα (χρήμα) είναι ο σκοπός μιας επιχείρησης, αυτός ο σκοπός είναι θεμιτός και νόμιμος, αλλά είναι ανήθικος, καθόσον ΔΕΝ συμβάλει στην επιβίωση της κοινωνίας, παρά μόνο εμμέσως και αν …

Οι επιχειρήσεις είναι (1) επιχειρήσεις της Δημόσιας Οικονομικής (όπως Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία, Οργανισμοί κλπ), είναι (2) επιχειρήσεις της Ιδιωτικής Οικονομικής (Εταιρείες ΟΕ, ΕΕ, ΕΟΕ, ΑΕ, ΙΚΕ, ΑΜΚΕ κλπ) και είναι (3) επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας (Συνεταιρισμοί, Ηθικές Τράπεζες, Αλληλόχρεα Κεφάλαια κλπ).

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο, μετά από 250 χρόνια πλήρους επικράτησης στην Ελλάδα της Ιδιωτικής Οικονομικής, να μπορούμε να προσεγγίσουμε εύκολα τις έννοιες του Συνεργατισμού, αλλά υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι στην περιοχή που γεννήθηκε η έννοια του «ιδιώτη», η οποία στην αρχαία Ελλάδα ταυτιζόταν με την σημερινή έννοια όπως διατηρήθηκε στην αγγλική γλώσσα «idiot» … θα υπερισχύσει ο συνεργατισμός για την επιβίωση της κοινωνίας.

Διότι στην Ελλάδα, ως προμαχώνας του δυτικού πολιτισμού, είναι απαραίτητο να υπερισχύει ο συνεργατισμός. Άλλωστε οι μελισσοκόμοι, ως φροντιστές σμηνών μελισσών, ζούνε καθημερινά την συλλογική οργάνωση των μελισσών …

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds