Θέατρο

«Εφτά καραντινάτες ιστορίες»

By  | 

Ζωντανά από τη Βίλα Ζωγράφου

Μια διαδικτυακή θεατρική παράσταση

19/ 20 Δεκεμβρίου 2020 και 16/17 Ιανουαρίου 2021

Ώρα 20:30

Δωρεάν ηλεκτρονική προβολή

Για να παρακολουθήσετε διαδικτυακά τις παραστάσεις στο κανάλι μας πατήστε εδώ

Το Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, σε συνέχεια των πολιτιστικών πρωτοβουλιών του και με στόχο να μη χαθεί η επαφή με την τέχνη, δίνει φωνή σε ιστορίες που γράφτηκαν μέσα στην καραντίνα, με την παράσταση «Εφτά καραντινάτες ιστορίες» – Ζωντανά από τη Βίλα Ζωγράφου, στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2020 και 16 και 17 Ιανουαρίου 2021, με δωρεάν είσοδο στο κανάλι (https://www.youtube.com/channel/UCw7bo5XTCkpc2pxpmCE1Z3g).

ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Εφτά ηθοποιοί συναντιούνται στη Βίλα Ζωγράφου, το πολιτιστικό σπίτι-στέκι της περιοχής και δραματοποιούν ιστορίες συγγραφέων εμπνευσμένες από τις μέρες του αναγκαστικού περιορισμού, σε μια θεατρική άσκηση καραντίνας, προσφέροντας μια ανάσα αισιοδοξίας, μια στιγμή συμπαράστασης στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε Δήμο της Αθήνας.

Ο Δημήτρης Καραβιώτης, ο Θανάσης Κουρλαμπάς, η Σοφία Πανάγου, η Αλεξάνδρα Παντελάκη, η Θεοδώρα Σιάρκου, η Γιάννα Σταυράκη, ο Τάσος Σωτηράκης και ο Κίμων Γρηγοράκης (φωνή παιδιού) διηγούνται τις ιστορίες των Σάκη Σερέφα, Γιώργου Χρυσοβιτσάνου, Όλγας Μοσχοχωρίτου, Κώστα Ποντικόπουλου, Κατερίνας Ανωγιαννάκη, Καρίνας Βέρδη και Αγγελή Καναπίτσα.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΙΑΡΚΟΥ

Ιστορίες του Μάρτη και του Απρίλη του 2020, ιστορίες που έχουν φιλοξενηθεί σε θεματικές εκδόσεις, από τους εκδοτικούς οίκους «Άπαρσις», «Εύμαρος» και «Περιοδικό των Δικηγόρων», μεταμορφώνονται σε θεατρικές αφηγήσεις, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

ΤΑΣΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ

Οι ήρωες της παράστασης, είναι άνθρωποι καθημερινοί, που περνούν τις μέρες του εγκλεισμού παρέα με τις ιστορίες τους και τον εαυτό τους. Μεταφέρουν τους καημούς τους, ζουν τις δυσκολίες τους, αντιμετωπίζουν με χιούμορ ή αυτοσαρκασμό την κατάσταση, θυμώνουν, ερωτεύονται, συγχωρούν, γιατρεύονται. Κάπου εκεί ίσως αναγνωρίσουμε κάτι από τη δική μας ιστορία, από την ιστορία ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που είναι οι δικοί μας άνθρωποι, που είμαστε οι δικοί τους άνθρωποι.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΝΑΓΟΥ

Έτσι, η γυναίκα που μέσω καραντίνας κακοποιείται από το σύζυγό της και παίρνει παιδί, σκυλί, γατί, και τον εγκαταλείπει, συναντιέται με τη Ζαφείρα, το πρώην πρεζάκι, που μέσα στην καραντίνα της δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει την ανιψιά της, που δεν την αφήνουν να δει. Οι ιστορίες τους συναντούν τον κυνικό, μπαλκονάτο τύπο που πεθαίνει για ένα ποτάκι και παρεούλα, τον φοβητσιάρη πενηντάρη που απολυμαίνει τα πάντα, εκτός από τη μοναξιά του, την αστή κυρία που απορρίπτει τη νέα εκσυγχρονισμένη Αθήνα αλλά το χέρι μέσα στο ασθενοφόρο της το κρατά η νεαρή Αφγανή ενοικιάστρια,  την ηλικιωμένη που την καλεί σε ραντεβού-γεύμα μέσω της σιδερώστρας των ρούχων ο ηλικιωμένος απέναντι. Και όλοι αυτοί συναντιούνται με την πιο θλιβερή ιστορία, αυτή του ποδοσφαιρόφιλου παππού από το Μπέργκαμο, ο οποίος μυεί τον εγγονό του στο ποδόσφαιρο και στην αγαπημένη του ομάδα την Αταλάντα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει «νιώθω την υποχρέωση τώρα περισσότερο από ποτέ να στηρίξω έμπρακτα την αξία του πολιτισμού. Έτσι, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, φροντίζει να δίνει στους πολίτες του όλες τις δυνατότητες εκείνες που εξασφαλίζουν από την ασφάλεια  του σπιτιού τους να έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις που θα μας διατηρήσουν  δημιουργικούς, χαμογελαστούς και εφοδιασμένους με τη δύναμη της θετικής ενέργειας και της αισιοδοξίας» (ακολουθεί επισυναπτόμενη η δήλωσή του).

ΓΙΑΝΝΑ ΣΤΑΥΡΑΚΗ

Η Βίλα Ζωγράφου

Ο Δήμος Ζωγράφου πήρε το όνομά του από την οικογένεια Ζωγράφου, που έζησε στη βίλα, που βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής. Η βίλα που ανήκει πλέον στο Δήμο -ύστερα από μακρά προσπάθεια- αποτελεί το πολιτιστικό σπίτι και το σημείο συνάντησης όλων των δημοτών, είτε για επιμόρφωση μέσω σεμιναρίων και διαλέξεων, είτε για μαθήματα στο ωδείο, (που φιλοξενείται στη Βίλα), είτε για να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, οι οποίες πραγματοποιούνται στον προαύλιο χώρο. Λόγω της πανδημίας φυσικά όλα έχουν αναβληθεί. Αλλά, επειδή στην τέχνη δεν ταιριάζει η σιωπή, επειδή η ανάγκη επικοινωνίας γίνεται μεγαλύτερη, λόγω της κατάστασης που βιώνουμε, η βίλα ζωντανεύει με πολιτισμό, με τέχνη, με τους ηθοποιούς, να μοιράζονται μαζί μας ιστορίες, κρατώντας ζωντανή την επαφή, την αλληλεγγύη, την ελπίδα, την αισιοδοξία.

ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΤΗ

Συντελεστές

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Επιμέλεια κειμένων-Οργάνωση παραγωγής: Σοφία Αδαμίδου

Πρωτότυπη Μουσική: Θεόδωρος Λεμπέσης

Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Παπαδοπούλου

Επιμέλεια παραγωγής: Νίκος Μπλέκας

Σκηνοθεσία βίντεο: Στέφανος Κοσμίδης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Οικονόμου

Ηχοληψία: Αλέξανδρος Κανέλος

Επικοινωνία:art ensemble

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ

* Ευχαριστούμε τις εκδόσεις «Άπαρσις» και «Εύμαρος» για την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων των κειμένων, που χρησιμοποιούνται στην παράσταση.

Σύνθεση παράστασης:

Ο θεός και ο Γείτονας της Όλγας Μοσχοχωρίτου

με την Αλεξάνδρα Παντελάκη

Ζαφείρα, η Ζάφα της Καρίνας Βέρδη

με τη Σοφία Πανάγου

Μπέργκαμο-Κούρβα-Πιζανί Ρέκβιεμ του Κ. Ποντικόπουλου

με τον Δημήτρη Καραβιώτη

Μια ώρα από τη ζωή του Κλεάνθη Ι. Ντενίση, του Αγγελή Καναπίτσα

με τον Θανάση Κουρλαμπά

Τι βλέπουν τα Κιάλια του Γιώργου Χρυσοβιτσάνου

με τον Τάσο Σωτηράκη

Απαγόρευση Κυκλοφορίας της Κατερίνας Ανωγιαννάκη

με τη Θεοδώρα Σιάρκου

Σπάω την καραντίνα, έτσι; του Σάκη Σερέφα

με τη Γιάννα Σταυράκη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΗ

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Ακολουθεί το μήνυμα του κ. Γιώργου Γιαννακόπουλου:

Αγαπητοί συνδημότες,

Η ιδιάζουσα συγκυρία που βιώνουμε λόγω της πανδημίας (covid-19) δεν μπαίνει εμπόδιο στην επιθυμία μας, την ανάγκη μας και την πρόθεσή μας να στηρίξουμε τον πολιτισμό και τους ανθρώπους που τον υπηρετούν, αντίθετα, ενισχύει ακόμα περισσότερο τη διάθεσή μας να παράγουμε τέχνη, ως αντίδοτο στις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε.Ως Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, νιώθω την υποχρέωση τώρα περισσότερο από ποτέ να στηρίξω έμπρακτα την αξία του πολιτισμού. Έτσι, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, φροντίζει να δίνει στους πολίτες του όλες τις δυνατότητες εκείνες που εξασφαλίζουν από την ασφάλεια του σπιτιού τους να έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις που θα μας διατηρήσουν δημιουργικούς, χαμογελαστούς και εφοδιασμένους με τη δύναμη της θετικής ενέργειας και της αισιοδοξίας.Με αίσθημα ευθύνης και στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έχουμε ως σκοπό και προτεραιότητα να προσφέρουμε στους δημότες ποιοτική ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ψηφιακών εκδηλώσεων, για να διατηρήσουμε όλοι μαζί την επικοινωνία και την ενεργή δράση.Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε και εγκαινιάζουμε τις ψηφιακές εκδηλώσεις στον δήμο μας που θα υλοποιηθούν για 1η φορά με θέμα: «Εφτά καραντινάτες ιστορίες» – ζωντανά από τη Βίλα Ζωγράφου.Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις στη σελίδα του Νομικού Προσώπου στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube. Κλείνοντας, δεσμεύομαι προσωπικά, ότι στρατηγικός στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την προσαρμογή, διαμόρφωση και βελτίωση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων αναβάθμισης της ψηφιακής εξέλιξης και των υπόλοιπων υπηρεσιών μας, με σκοπό την ασφαλή «ανέπαφη» επαφή των δημοτών μας, για να τροφοδοτούμε την ζωή και την καθημερινότητα μας με λειτουργικά και δημιουργικά κίνητρα. Εύχομαι από καρδιάς καλές γιορτές, με υγεία και αγάπη σε όλους μας!

Γιώργος Γιαννακόπουλος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημόσιες Σχέσεις,Content Creator, Social Media Manager, Αρθρογράφος, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds