Γειτονικοί Δήμοι

Δύο σημαντικά θέματα για το Δήμο Πεντέλης επιλύονται μέσα από το πολεοδομικό νομοσχέδιο

By  | 

Το πολεοδομικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή 4/12, περιέχει δύο σημαντικές ρυθμίσεις για δύο ουσιαστικά θέματα που απασχολούν το Δήμο μας.

(α) Δεν μπορεί να γίνει άρση απαλλοτρίωσης για δασικές εκτάσεις, διάταξη που αφορά το Δήμο μας, σε σχέση με το Δάσος Παπαδημητρίου.

Στο άρθρο 91, παρ. 1, ρητά προβλέπεται ότι εξαιρούνται από τις περιπτώσεις που μπορεί να γίνει άρση απαλλοτρίωσης, οι δασικές και προστατευόμενες εκτάσεις, καθώς και οι προστατευόμενες περιοχές από τις διατάξεις περί ρεμάτων. Συνεπώς με τη διάταξη αυτή, δεν μπορεί οι φερόμενοι ιδιοκτήτες του χώρου του Παπαδημητρίου να ζητήσουν άρση απαλλοτρίωσης για το Δάσος Παπαδημητρίου.

Η διάταξη αυτή, φέρνει πλέον το Δήμο μας, ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση του χώρου.

(β) Με σχετική τροπολογία, δίνεται προσωρινή 3ετής άδεια λειτουργίας για ακόμα 6 σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Αττική. Αντίστοιχη διάταξη προηγούμενου νόμου του 4685/2020, αφορούσε άλλες 25 περιπτώσεις στην Αττική.

Έτσι ρυθμίζεται προσωρινά το καθεστώς λειτουργίας του χώρου του Σταθμού Μεταφόρτωσης που εδώ και πάνω από μια 10ετία, χρησιμοποιούνταν από όλες τις δημοτικές αρχές για μεταφόρτωση αποβλήτων. Η λειτουργία του χώρου θα συνεχίσει να γίνεται με καλύτερους όρους, με μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος χώρου και χωρίς κίνδυνο να βρεθούν κατηγορούμενοι αιρετοί και υπάλληλοι του Δήμου που κάνουν το αυτονόητο  καθήκον τους, να διατηρούν την πόλη μας καθαρή.

Θυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο χώρο μεταφέρονταν κλαδιά και ογκώδη από τους δρόμους της πόλης και στη συνέχεια μεταφορτώνονταν για να οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Με δεδομένο, ότι όλη αυτή η διαδικασία που εκτελείται χρόνια στο ίδιο σημείο δεν μπορεί να έχει νόμιμο χαρακτήρα, ο Δήμος μας εκμεταλλεύτηκε τη σχετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που με νομοθετική παρέμβαση χορήγησε προσωρινή άδεια λειτουργίας για τρία έτη σε όλους τους σταθμούς μεταφόρτωσης στην Αττική.

Η διοίκηση του Δήμου χαιρετίζει αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Είναι προς το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών.

Για δε τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης, η διοίκηση του Δήμου θα συζητήσει το θέμα θεσμικά, για το βέλτιστο τρόπο λειτουργίας του χώρου, αλλά και για τη μελλοντική λύση του θέματος διότι η προσωρινή άδεια λειτουργίας είναι μόλις για 3 χρόνια.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds