Άρθρα

Την χρονιά που το σύστημα κατέρρευσε και έφερε Εμφύλιο Πόλεμο στις ΗΠΑ

By  | 

1860.Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Του Αλέξανδρου Τσίγγου

Ο Ρεπουμπλικανικός Βοράς, καταφέρνει να αναδείξει για πρόεδρο έναν Ρεπουμπλικάνο. Τον Αβραάμ Λίνκολν. Κύριο θέμα σύγκρουσης με τον Δημοκρατικό Νότο η πολιτική χειραφέτηση των μαύρων και ο τερματισμός του θεσμού των Σκλάβων.

Οι δυο προηγούμενοι πρόεδροι, προερχόμενοι από τον Νότο δεν έχουν καμιά συμπάθεια προς το κίνημα αυτό και φροντίζουν να το μεταθέτουν προς επίλυση κάποια στιγμή στο μέλλον, δηλώνοντας την αντίθεση τους.

Ο εκβιομηχανισμένος βοράς λοιπόν δε μπορεί να ανεχθεί μέσα από το κίνημα των Ευαγγελιστών, που διδάσκουν την ελευθερία του κάθε ανθρωπίνου πλάσματος από τον Θεό και έχουν συγκροτήσει το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων το 1854.

Έξι χρόνια πριν την έναρξη του Αμερικανικού εμφύλιου. Αφορμή στην ίδρυση του, το μπλοκάρισμα της επέκτασης του θεσμού των Σκλάβων στο Κάνσας και την Νεμπράσκα.

Ο Καλβινιστικός Νότος δε μπορεί να δεχθεί αυτούς τους νεωτερισμούς.

1860 Αποτελέσματα εκλογών

ΥποψήφιοςΚόμμαΕκλεκτορικοί ψήφοιΨήφοι
Αβραάμ ΛίνκολνΡεπουμπλικάνος1801.866.452
John C. BreckinridgeΔημοκρατικός72847.953
Τζον ΜπελΣυνταγματική Ένωση39592.906
Στίβεν Α. ΝτάγκλαςΔημοκρατικός121.382.713

Με την ηγεσία των Δημοκρατικών αποφασίζει την απόσχιση των Νότιων Πολιτειών.

Οι ΗΠΑ εκείνη την περίοδο έχει διαρραγεί στην μέση.

Δύο θρησκευτικά κινήματα αποτελούν το ιδεολογικό περίβλημα της σύγκρουσης, που καλύπτει την αντίθεση δύο διαφορετικών οικονομικών συστημάτων.

Ο Ευαγγελικός, Εκβιομηχανισμένος Βοράς των Πόλεων, με τους νεωτερισμούς στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την διασκέδαση, το τραπεζικό σύστημα, την ηθική και την κοινωνία πιο φιλελεύθερη, από την μια σε σύγκρουση

Με τον Καλβινικό συντηρητισμό του Αγροτικού Νότου, τον έντονο διαχωρισμό στις κοινωνικές τάξεις, τους γαιοκτήμονες και τους αγρότες, τους σκλάβους των φυτειών και το κοινωνικό στάτους της παράδοσης, αποτυπωμένο στην πρωτεύουσα του το Charleston.

Πόσο διαιρεμένη είναι σήμερα η Αμερική ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά, θρησκευτικά, οικονομικά, ίσως φαίνεται ότι στο κενό του παραπάνω χάρτη, που δεν υπάρχουν ακόμα την εποχή εκείνοι οι Πολιτείες του Μέσου, μπορεί να φανεί ότι ο Τραμπ έχει νικήσει σε όλες τις αγροτικές περιοχές, της εργατικές περιοχές ενώ ο Μπάιντεν στα μεγάλα Αστικά Κέντρα των ακτών του Ειρηνικού και του Ατλαντικού.

Αλέξανδρος Τσίγγος

Ο Αλέξανδρος Τσίγγος είναι λογοτέχνης, ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης.

Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/AlexandrosTsiggos

πηγή:https://www.metrosport.gr/sti-chronia-poy-to-systima-katerreyse-kai-efere-emfylio-polemo-stis-ipa-311531

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds