Γειτονικοί Δήμοι

ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

By  | 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ
ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το «Χατζηπατέρειο» Κέντρο Αποκατάστασης και Στήριξης Παιδιού (Κ.Α.Σ.Π.) εξειδικεύεται στην αποκατάσταση παιδιών με εγκεφαλική παράλυση και  συνοδά προβλήματα. 

Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει το σύνολο των ιατρικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, μεθόδων, τεχνικών και υποστηρικτικής τεχνολογίας ή άλλων βοηθημάτων, που απαιτούνται για κάθε παιδί ξεχωριστά. Η παρέμβαση παρέχεται από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα, με σκοπό τη βελτίωση του συνόλου των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του παιδιού με αναπηρία. Στην πολυδιάστατη και συντονισμένη αυτή προσπάθεια συμμετέχουν παιδίατροι, παιδονευρολόγοι, ορθοπεδικοί, οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και ειδικό βοηθητικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Συγκεκριμένα, το Ημερήσιο Πρόγραμμα λειτουργεί καθημερινά 07:00 – 14:00 αποκλειστικά για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και άλλα συνοδά προβλήματα. Τα παιδιά μεταφέρονται από και προς τις εγκαταστάσεις του Κέντρου με ειδικά προσαρμοσμένα σχολικά λεωφορεία. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο Κέντρο, παρέχονται ομαδικό πρόγραμμα ειδικής διαπαιδαγώγησης και ατομικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, παράλληλα με ψυχολογική υποστήριξη και ιατρική παρακολούθηση εξατομικευμένα για κάθε παιδί. Στους γονείς και τις οικογένειες παρέχεται συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη. 

Επιπρόσθετες υπηρεσίες όπως εκπαίδευση στη σίτιση, την προσωπική φροντίδα και την ατομική υγιεινή, είναι διαθέσιμες ανάλογα με τις ανάγκες ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων κάθε παιδιού. Παρομοίως, τακτικές κατ’ οίκον επισκέψεις του επιστημονικού προσωπικού συμβάλλουν στη λειτουργική διευθέτηση του χώρου όπου διαβιούν τα παιδιά, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις κινητικές, αισθητηριακές και γνωστικές δεξιότητες των παιδιών, ενώ προγράμματα θεραπείας μέσω των τεχνών (μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία) ή της επαφής με τα ζώα, τη φύση και το περιβάλλον και άλλα προγράμματα εκπαίδευσης και αναψυχής πλαισιώνουν το δομημένο πρόγραμμα της αποκατάστασης. 

Επίσης, στις εγκαταστάσεις του Κ.Α.Σ.Π. λειτουργεί ανεξάρτητο Πρόγραμμα Ειδικής Διαπαιδαγώγησης για την προετοιμασία και σχολική ένταξη παιδιών προσχολικής ηλικίας. Το πρόγραμμα αυτό είναι απόλυτα εξατομικευμένο στις ανάγκες κάθε παιδιού. Απευθύνεται σε μαθητές που εμφανίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσγραφία, δυσαναγνωσία και γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες με ήπια νοητική αδυναμία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα, αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς, ψυχοκινητική καθυστέρηση και εγκεφαλική παράλυση.

Παράλληλα, λειτουργεί ανεξάρτητο Πρόγραμμα Εξωτερικών Θεραπειών, για ατομικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και ιατρική παρακολούθηση παιδιών που φοιτούν σε Ειδικά Δημοτικά Σχολεία.

Παράλληλα, στο Κ.Α.Σ.Π. λειτουργούν τα ακόλουθα:

  • Πρόγραμμα τηλεϊατρικής με τον διακριτικό τίτλο «Τηλε-ΚΑΣΠ». Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2003 με επίκεντρο τις οικογένειες που διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας,. Σκοπεύει στην ιατρική, θεραπευτική και παιδαγωγική στήριξη των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση και στη συμβουλευτική οικογένειας. Υλοποιείται με ψηφιακά μέσα, μέσω διαδικτύου, και απευθύνεται σε οικογένειες χωρίς εύκολη πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης της αναπηρίας.
  • Τράπεζα Ειδικών Βοηθημάτων. Σκοπός της Τράπεζας είναι η συγκέντρωση, φύλαξη και δανεισμός ειδικών βοηθημάτων, απαραίτητα για τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση παιδιών με κινητική αναπηρία. Με την καθοδήγηση των θεραπευτών του Ιδρύματος, η Τράπεζα δίνει στις οικογένειες τη δυνατότητα επιλογής και κατάλληλου βοηθήματος για το παιδί τους χωρίς κόστος, για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο για την αποκατάσταση της αναπηρίας.
  • Τράπεζα Τροφίμων. Η Τράπεζα Τροφίμων λειτουργεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Σε εβδομαδιαία βάση προμηθευόμαστε νωπά, κατεψυγμένα και συσκευασμένα τρόφιμα παντός είδους, είναι καταχωρημένα σε ειδική φόρμα Δελτίου Παραλαβής. Τα τρόφιμα διατηρούνται σε ειδική Αποθήκη Τροφίμων που λειτουργεί εντός του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας, εξοπλισμένη με μεγάλα ψυγεία και καταψύκτες και ειδικά ράφια για την τοποθέτηση των προϊόντων. Δύο φορές ανά εβδομάδα, τα τρόφιμα διανέμονται κατ’ οίκον στις οικογένειες των ωφελούμενων μαθητών του Κέντρου Αποκατάστασης (ΚΑΣΠ), αξιοποιώντας τα δρομολόγια με τα σχολικά λεωφορεία του Ιδρύματος. 
  • Πρόγραμμα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (Αίθουσα Snoezelen). Πρόκειται για ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και θεραπείας, που πλαισιώνεται από εξειδικευμένους Εργοθεραπευτές και Ειδικούς Παιδαγωγούς σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με σκοπό τον επαναπρογραμματισμό των αισθητηριακών λειτουργιών του παιδιού, ως μέσο της γενικής αποκατάστασής του.
  • Εργαστήρι Ανάλυσης Βάδισης. Ξεκίνησε το 2010, ως ειδικά διαμορφωμένη δομή, που βασίζεται σε εξαιρετικά προηγμένη (state-of-the-art) τεχνολογία και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Η κλινική αξιολόγηση καταγράφει — με πολυδιάστατο τρόπο — την κίνηση του σώματος, τη μυϊκή δραστηριότητα και τις δυνάμεις που το ανθρώπινο μάτι αδυνατεί να ξεχωρίσει, συλλέγοντας και αναλύοντας δεδομένα μέσω ειδικά διαμορφωμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα δεδομένα αυτά βοηθούν τους ιατρούς ανά ειδικότητα και τους ειδικούς θεραπευτές στην ανάπτυξη ενός πλάνου αποκατάστασης των προβλημάτων στη βάδιση των ατόμων με προβλήματα κίνησης, ανεξαρτήτως αιτιολογίας και ηλικίας.
  • Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας. Πρόκειται για έναν ειδικά διαμορφωμένο ξενώνα με πέντε ανεξάρτητα τρίκλινα δωμάτια, με ατομικό λουτρό (en-suite), με κοινόχρηστους πλήρως εξοπλισμένους χώρους, ως καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα. Ο Ξενώνας έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί έως 12 άτομα ταυτόχρονα. Μέχρι σήμερα, έχει αξιοποιηθεί για τις ανάγκες οικογενειών, που διαμένουν στην περιφέρεια, και επισκέπτονται το Κ.Α.Σ.Π. για την αξιολόγηση της λειτουργικότητας ή τις θεραπείες του παιδιού τους.

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης. Στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος φιλοξενείται Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, που απευθύνεται σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και κινητικά προβλήματα. Οι μαθητές που χρήζουν ειδικών θεραπειών (φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση) κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Κ.Α.Σ.Π. Η Σχολική Μονάδα δέχεται, μεταξύ άλλων μαθητών, παιδιά που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στο Ημερήσιο Πρόγραμμα του Κ.Α.Σ.Π.

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds