Δήμος Κηφισιάς

ΚΗΦΙΣΙΑ

By  | 

Η πόλη που αγαπάμε και ζούμε

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η Κηφισιά υπήρξε τόπος παραθερισμού και αναψυχής ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια. Είναι μια πόλη που καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση αφού είναι Καλλικρατικός Δήμος (Κηφισιά, Ερυθραία, Εκάλη) και βρίσκεται στα βόρεια της Αθήνας, 17 χιλιόμετρα από το κέντρο. Η πόλη διασχίζεται από τον μεγαλύτερο ποταμό της Αττικής, τον Κηφισό και απλώνεται από την Πάρνηθα μέχρι το Πεντελικό Όρος.

Μπορεί οι εποχές να επιφέρουν αλλαγές στο τοπίο, αλλά κάποια πράγματα έχουν μείνει στις θέσεις τους. Η Κηφισιά λοιπόν, παραμένει η αρχόντισσα των βορείων προαστίων.

Μια αστική περιοχή, με σπίτια, κήπους, πάρκα, χώρους πρασίνου, μαγαζιά για ψώνια, εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία με την πιο όμορφη διακόσμηση, την καλύτερη ποιότητα και μεγάλη ποικιλία. Επίσης, η Κηφισιά είναι το μέρος που μπορεί κάποιος να βρει από την πιο ήρεμη μέχρι την πιο trendy μορφή διασκέδασης. Αυτό που αγαπάμε στην Κηφισιά είναι ο αέρας της γοητείας της που αποπνέει αλλά που δεν είναι απρόσιτος παρά την φυσική αριστοκρατική μορφή της. Κατασκευάσματα του παρελθόντος που περιέχουν στοιχεία έντονων επιρροών από τους πιο διάσημους και καταξιωμένους αρχιτέκτονες όλων των εποχών υπάρχουν παντού: από το κέντρο μέχρι τις πιο απόμερες γειτονιές της. Ο Χάνσεν, ο Τσίλερ είναι κάποιοι από τους ξένους διάσημους αρχιτέκτονες που άφησαν έντονα τα στοιχεία τους ως σήμερα.

Η Κηφισιά όμως είναι γνωστή στους ντόπιους για πολλά άλλα.
Στα 1934 ξεκίνησε ο θεσμός της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς. Εκθέτες δεν ήταν κάποιοι ανθοπαραγωγοί, όπως γίνεται σήμερα, αλλά οι ιδιοκτήτες και οι άξιοι κηπουροί των κήπων του όμορφου προαστίου ενώ τα εκθέματα ήταν φρούτα και οπωροκηπευτικά που καλλιεργούνταν σε αυτούς τους κήπους. Αρχικά τα λουλούδια ήταν ελάχιστα. Με το πέρασμα των χρόνων οι ανθοκαλλιέργειες έγιναν κύρια πηγή εσόδων για τους Κηφισιώτες. Οι περισσότερες οικογένειες το έχουν κρατήσει ως παράδοση από γενιά σε γενιά ως τις μέρες μας. Το Άλσος της, είναι το πρώτο που αντικρίζει ο επισκέπτης που καταφτάνει με το τρένο. Είναι εκεί που φιλοξενείται πάντα με φροντίδα η Ανθοκομική Έκθεση. Ένα μέρος που πλημμυρίζει από χρώματα, αρώματα, λουλούδια, επισκέπτες που συνδυάζουν όλοι την βόλτα τους με την αγορά των λουλουδιών και φυτών.

Ανηφορίζοντας, συναντάμε το συντριβάνι της πλατείας, σήμα κατατεθέν της περιοχή γνωστό ως ο «τροχονόμος» κι ας μην υπάρχει παρά μόνο το κουβούκλιο. Πιο πάνω το εμπορικό κομμάτι με τις βιτρίνες και την πιο έντονη κινητικότητα-επισκεψιμότητα. Δεξιά ανεβαίνοντας ,είναι η παλιά Κηφισιά, το ιστορικό κέντρο με το σπίτι του Γ. Δροσίνη που τώρα έχει μετατραπεί σε μουσείο και φιλοξενεί τα έργα του, ο Άγιος Δημήτριος, η μητρόπολη της πόλης, με την πλατεία του, τα στενά δρομάκια που κρύβουν υπέροχα σπίτια από το παρελθόν σε μια συνύπαρξη με αυτά του παρόντος.

Αριστερά βρίσκουμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή σε ένα υπέροχο οίκημα με τον καταπληκτικό κήπο του και το κέντρο ΓΑΙΑ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Περπατώντας φτάνουμε στο Κεφαλάρι όπου εκεί υπάρχει το άλσος του με το συντριβάνι και πολλά αιωνόβια δέντρα. Ο χώρος παραμένει προνομιακός όμως το κουφάρι του παλιού ζαχαροπλαστείου «ΑΛΑΣΚΑ» δημιουργεί ένα κλίμα εγκατάλειψης. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος δεσπόζει στον πεζόδρομο και δίπλα η μαρμάρινη βρύση όπου παλαιότερα έπιναν νερό τα άλογα. Παντού πλατάνια και αιωνόβια πεύκα δημιουργούν ένα φυσικό στέγαστρο σαν μεγάλη προστατευτική αγκαλιά και μια αίσθηση ασφάλειας. Παλαιότερα υπήρχαν παντού αμπολές οι οποίες όμως έχουν είναι σε μικρότερο αριθμό και έκταση από το παρελθόν.

Κηφισιά δεν είναι μόνο το κέντρο, υπάρχουν πολλές γειτονιές όπως: Αλώνια, Πατσαβουρέϊκα, Στροφύλι ,Καλυφτάκη- Πανόραμα, Άστυ Αιγυπτιωτών, ΟΥΛΕΝ, Αδάμες, Βαρειές, Γράμμο-Φοίνικα, Πολιτεία Κεφαλάρι, ΚΑΤ και πολλές άλλες που σιγά σιγά θα περιγράφουμε και θα θυμόμαστε παρέα όσοι τις γνωρίζουμε ή θα τις «διδάξουμε» στους νεότερους κατοίκους της περιοχής.
Όσοι επιθυμούν και θέλουν να συμμετέχουν θα ήταν χαρά και ιδιαίτερη τιμή μας να μας καταθέσετε τις δικές σας αναμνήσεις στο mail μας.

Σας καλωσορίζουμε στην ΚΗΦΙΣΙΑ ΜΑΣ και γενικότερα στα βόρεια προάστια που θα φιλοξενούμε στο site μας.

Η περιήγηση ξεκινάει…Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds