ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΤΕΛΛΑ ΠΙΕΡΗ

By  | 

Με μια μοναδική ερμηνεία για την αξία της «ένταξης», «του ζούμε σε αρμονία» η βραβευμένη αρχιτέκτονας, Δρ. Στέλλα Πιερή  μιλάει για την φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής του αρχιτεκτονικού γραφείου Pieris. Architects, πως προάγει το «ευ ζην» καθώς και για το νέο υδατοδρόμιο Αττικής.

Η Στέλλα Πιερή , μαζί με τον αδελφό της Πιέρο Πιερή είναι ιδιοκτήτες του γραφείου Pieris.Architects που δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Λευκωσία και Λονδίνο. Έχει δημιουργήσει ένα πλούσιο portfolio σημαντικών έργων και κατακτήσει υψηλές διακρίσεις σε διεθνείς Διαγωνισμούς Αρχιτεκτονικής. Μέσα από τον σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου στην Ελευσίνα, το γραφείο εισάγει ένα νέο τύπο υποδομής μεταφορών ο οποίος συνδέει την εμπειρία του ταξιδιού με τον πολιτισμό.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν αρχιτέκτονα στις μέρες μας?

Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη και η επιστήμη  μέσω της οποίας διασφαλίζουμε ότι οι πόλεις και τα κτίρια που κατοικούμε προάγουν τον τρόπο που επιθυμούμε να ζήσουμε τη ζωή μας: είναι η διαδικασία εκδήλωσης των αντιλήψεων της κοινωνίας μας στον φυσικό κόσμο. Η ζωή εξελίσσεται και καθώς εξελίσσεται η ζωή, οφείλουμε να σχεδιάζουμε πόλεις και κτίρια, τα οποία ταιριάζουν και βελτιώνουν τον τρόπο που θέλουμε να ζήσουμε.  Με αυτή την έννοια, ως αρχιτέκτονες έχουμε μια εκπληκτική δύναμη και μια μεγάλη ευθύνη για τη δημιουργία του «αύριο». Η σύνδεσή μας με το φυσικό περιβάλλον είναι απαραίτητη για την διασφάλιση της υγείας και της ευεξίας.

Έχετε γεννηθεί και ζήσει στην Αθήνα, ποιες είναι οι σκέψεις σας για την πόλη;

Όταν σκέφτομαι την Αθήνα, σκέφτομαι τη βιωσιμότητα ως μοναδική επιλογή. H τεχνολογία δεν πρέπει να θεωρείται ως απειλή για την ποιότητα ζωής και την αισθητική, αλλά μάλλον ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να προστατευθεί και αναδειχθεί ο «πλούτος» της πόλης. ‘Όπως όλες οι πόλεις έτσι και η Αθήνα είναι μια πόλη σε συνεχή εξέλιξη, υπάρχουν λοιπόν απεριόριστες δυνατότητες αλλαγής αυτού που τώρα υπάρχει και δεν μας ικανοποιεί. Στα έργα μας επιδιώκουμε η φύση να επανασυνδεθεί με τον πυκνό αστικό ιστό της πόλης και να τον ‘καταλάβει’ με οποιονδήποτε τρόπο σε οριζόντια ή κάθετη ανάπτυξη.

 Πως εξυπηρετείται λοιπόν η τέχνη του  ευ ζην από την αρχιτεκτονική ;

Το Ευ ζην  είναι η αντίληψη των αισθήσεων μας… είναι η αναπνοή, το γέλιο, η ξεκούραση,  χαλάρωση, η ικανοποίηση, η πληρότητα, η δημιουργικότητα στην εργασία, η επαφή με την γη,  ο περίπατος,  είναι το αγνάντεμα στον ορίζοντα, ένα ηλιοβασίλεμα, ο ύπνος κάτω από τα αστέρια… είναι οι συνδέσεις μας με τους άλλους τον εαυτό και την φύση… είναι η συμμέτοχή μας στην ζωή!  Στο γραφείο Pieris.Architects, ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο της κατανόησης της μορφής, του όγκου, της αναλογίας και της συνειδητοποίησης του χώρου, προσεγγίζουμε την αρχιτεκτονική δηλαδή με μια αισθητηριακή λογική με στόχο πάντα να αντιμετωπίσουμε μέσω του σχεδιασμού τόσο τις ψυχικές όσο και τις πρακτικές επιπτώσεις του χώρου στους χρήστες. Σχεδιάζουμε κτίρια που περιλαμβάνουν νόημα, συγχωνεύονται με το περιβάλλον, σχετίζονται με τη φυσική και ανθρώπινη οικολογία, αγκαλιάζουν το φως της ημέρας, αναπνέουν, σέβονται τη φύση και επιδιώκουν να συλλάβουν την απείρως δυναμική ουσία του χώρου.

Ποια  είναι  η αφετηρία σχεδιασμού του Υδατοδρόμιου;

Βασιζόμενοι στο ότι η Ελευσίνα είναι ετυμολογικά αλλά και ιστορικά συνδεδεμένη από την αρχαιότητα με την έννοια της μετάβασης, ως απόρροια του μύθου της Περσεφόνης αλλά και της λατρείας της θεάς Δήμητρας, η αρχιτεκτονική μας πρόταση συνδέει την εμπειρία του ταξιδιού στο νέο Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο με την αλλαγή των εποχών, τον μύθο και τον τόπο. To κτίριο αναπτύσσεται γραμμικά κατά μήκος της προβλήτας ενώ στο λιμένα περιστρέφεται, ανεβαίνει και γίνεται διώροφο. Ο όγκος του  κτιρίου διαπερνάται από αίθρια με ενδημικά φυτά από όλα τα μέρη της Ελλάδας με τα οποία γίνεται σύνδεση,  ενώ η κυκλική διάταξη χαρίζει στον ταξιδιώτη  θέα 360° προς τον Σαρωνικό, τον κόλπο και την πόλη της Ελευσίνας.

Εξηγήστε μας με ποιο τρόπο θα βοηθήσει στην αναμόρφωση και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του λιμένα Ελευσίνας;

Τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για την περιοχή θα είναι πολλαπλά. θα συμβάλει στη δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας και σίγουρα θα προσελκύσει νέες τουριστικές επενδύσεις αλλά και ανάπτυξη υποδομών κατά μήκος του εγκαταλελειμμένου έως σήμερα λιμένα Ελευσίνας. Σίγουρα οι νέες πολιτιστικές δράσεις θα προκαλέσουν νέα εισροή επισκεπτών ενισχύοντας την τοπική οικονομία και θα δώσουν μια νέα πνοή σε μια υποβαθμισμένη περιοχή που παρά την ιστορία και τον πλούσιο συμβολισμό της βρίσκεται σε παρακμή.  Είναι επίσης και περιβαλλοντικά ωφέλιμο, αφού μετουσιώνοντας την φιλοσοφία του γραφείου Pieris.Architects, συντελεί στην ανάπτυξη της οικοσυναισθηματικής νοημοσύνης των επισκεπτών συνδέοντας την εμπειρία του ταξιδιού με τη φύση.

Πως προσδιορίζεται ο αειφόρος χαρακτήρας του κτιρίου;

Το νέο κτίριο θα έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και μέσα από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα εξασφαλίζει χαμηλές ενεργειακές καταναλώσεις και χαμηλό κόστος λειτουργίας.  Το φυτεμένο δώμα που το καλύπτει θα επιδρά στην ρύθμιση των θερμοκρασιών του εγγύτερου περιβάλλοντος και στην  προστασία και αύξηση της βιοποικιλότητας της περιοχής. Η κατάλληλα σχεδιασμένη διπλή όψη θα επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα προς τον ορίζοντα και τη θάλασσα και θα εξασφαλίζει φυσικό φωτισμό – αερισμό, καλή εσωτερική ποιότητα αέρα,  ακουστική, θερμική και οπτική άνεση.

Ποιο είναι το όραμα σας για το έργο αυτό;

 Το όραμα είναι το νέο κτίριο του Μητροπολιτικού υδατοδρόμιου να αποτελέσει τοπόσημο και μέσα από την αρχιτεκτονική αλλά και τις πολυδιάστατες πολιτιστικές λειτουργίες που θα στεγάσει να λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών, πρότυπο αειφόρου σχεδιασμού και καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Τέλος, πιστεύουμε ότι  θα συντελέσει στην σταδιακή αναγέννηση του περιβάλλοντος του αποτελώντας το πρώτο στάδιο προς την περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής του λιμένα.

*Η οποιαδήποτε αναδημοσίευση του άρθρου θα πρέπει να περιέχει την πηγή προέλευσης

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds