Άρθρα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

By  | 

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1996.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας αυτής, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα ξεχωριστό τηλεοπτικό τεκμήριο, το οποίο προβάλλει την ιστορία της τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Το βίντεο περιλαμβάνει τα τηλεοπτικά σήματα που προβλήθηκαν από το δίκτυο Τηλεόρασης της Υ.ΕΝ.Ε.Δ (από το 1972). Πρόκειται για τα σήματα του δικτύου της τηλεόρασης της Υ.Ε.Ν.Ε.Δ., καθώς και τα σήματα που προβάλλονταν πριν από την έναρξη των διαφορετικών ζωνών του τηλεοπτικού προγράμματος, όπως οι παιδικές εκπομπές, οι εκπομπές για τη γυναίκα, οι ξένες σειρές και ταινίες κλπ. Τα τηλεοπτικά σήματα αυτά, κινούμενα σχέδια με φιγούρες, μέσα από μια χιουμοριστική διάθεση επιδιώκουν προβάλλουν το ποικίλο ψυχαγωγικό πρόγραμμα του σταθμού, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τη ραγδαία εξάπλωση της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η παραγωγή των σημάτων ανήκε στη Διεύθυνση Κινηματογραφίας της ΥΕΝΕΔ. Σχεδιαστής των σημάτων ήταν ο Άκης Ψάιλας, με τη συμβολή του Δημήτρη Μπενίση στην τρυκέζα.

Να σημειώσουμε, πως η επίσημη έναρξη της τηλεόρασης στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 1966, από το Κανάλι 5 του Πειραματικού Σταθμού Τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ)και το Κανάλι 10 της Τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ). Οι πρώτες τηλεοπτικές μεταδόσεις του ΕΙΡ έλαβαν χώρα από το Μέγαρο του ΟΤΕ της οδού 3ης Σεπτεμβρίου, ενώ ο Σταθμός Τηλεόρασης της ΓΥΣ, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του εξέπεμπε, από το κτήριο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίο του Άρεως και από τον Ιούνιο του 1966 μέχρι το 1968 από τα Τουρκοβούνια. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα κατά την πρώτη αυτή περίοδο διαρκούσε για λίγες μόνο ώρες ημερησίως, ενώ ο τεχνολογικός εξοπλισμός για την τηλεοπτική εκπομπή ήταν υποτυπώδης. Το 1970, με το νόμο 722/1970 δημιουργείται  η Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ), στη θέση της ΤΕΔ. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, το τηλεοπτικό τοπίο αρχίζει να αλλάζει, με το πρόγραμμα να γίνεται πλουσιότερο, με ζωντανές εκπομπές, παραγωγές σήριαλ, προσφερόμενα προγράμματα και ξένες σειρές, και η τηλεόραση  αποκτά φανατικούς φίλους.

πηγή:ΕΡΤ

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds