Άρθρα

ΕΛΙΝΑ ΤΖΟΥΝΟΒΑ

By  | 

Την Ελίσκα Τζουνκόβα (Eliska Junkova) τιμά σήμερα η Google με το Doodle της, «γιορτάζοντας» τα 120 χρόνια από τη γέννηση της Τσέχας οδηγού αγωνιστικών αυτοκινήτων -της «βασίλισσας» του τιμονιού, όπως την αποκαλούσαν.

Η Ελίσκα Τζουνκόβα αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 εναντίον των κορυφαίων οδηγών της Ευρώπης.

Μάλιστα το 1927 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε έναν αγώνα Grand Prix.

Η Αλζμπέτα (Ελισάβετ) Ποσιπίλοβα γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1900 στην πόλη Όλομουτς της τότε Αυστρο-Ουγγαρίας (σήμερα στην Τσεχία) Κόρη σιδερά, έδειξε από τα γυμνασιακά της χρόνια ενδιαφέρον για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, μαζί με τον τότε φίλο της και μετέπειτα σύζυγό της Βίτσεντς Γιούνεκ (1894-1928), ο οποίος την αποκαλούσε χαϊδευτικά Ελίσκα. Διατήρησε το επώνυμο του πρώτου συζύγου της και μετά τον θάνατό του.

Έκανε μαθήματα οδήγησης στην Πράγα και έγινε μια από τις πρώτες γυναίκες που έλαβε άδεια οδήγησης στη νεοσύστατη Τσεχοσλοβακία. Όταν ο σύζυγός της ξεκίνησε την καριέρα του ως οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, η Γιούνκοβα ανέλαβε καθήκοντα μηχανικού και συνοδηγού.

Ωστόσο δεν άργησε να πάρει η ίδια το τιμόνι και απέκτησε φήμη οδηγώντας μια Μπουγκάτι στις πιο δύσκολες διαδρομές της Ευρώπης. Ανέπτυξε στενή προσωπική φιλία με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, Έτορε Μπουγκάτι, ο οποίος της εμπιστεύθηκε αργότερα πολλά από τα καινούρια του μοντέλα. Αποσύρθηκε από τους αγώνες το 1928, μετά τον θάνατο του συζύγου της, στις 15 Ιουλίου κατά την διάρκεια του Γερμανικού Γκραν Πρι στην πίστα του Νίρμπουργκριγκ, στον οποίο συμμετείχε και η ίδια ως δεύτερη οδηγός.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παντρεύτηκε τον συγγραφέα Λάντισλαβ Κας και έζησε μαζί του στην Πράγα. Μετά την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία, το 1948, της απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα μέχρι τον 1964, επειδή ο μεγαλοαστικός τρόπος ζωής της δεν συμβάδιζε με την εικόνα του νέου ανθρώπου που ήθελε να πλάσει το καθεστώς.
Πέθανε στην Πράγα το 1994.



Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds