Γέφυρα πολιτισμού

ΜΕΡΟΠΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΟΡΟΠΤΟΜΙΣΤΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

By  | 

γράφει η Αγγελική Μεταξά και η Χριστίνα Άννα Φωτιάδη

1. Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε;

Ξεκίνησα το 2004  τυχαία. Μια παιδική μου φίλη είχε γίνει μέλος, και  επειδή ήξερε το ενδιαφέρον μου για την κοινωνική προσφορά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μου πρότεινε να ασχοληθώ. Έτσι ξεκινήσαμε να συμμετάσχουμε στις συναντήσεις και στις δράσεις.

2. Τι σας ώθησε να γίνετε σοροπτιμίστρια;

Πιστεύω στο όραμα να καλλιεργήσουν οι γυναίκες και τα κορίτσια τις δυνατότητές τους, να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους, ώστε να αναπτυχθεί μια δυνατή και ειρηνική κοινωνία. Ταυτόχρονα η γυναίκα είναι αδικημένη και πρέπει να συνεισφέρουμε ώστε να ενδυναμωθεί η θέση και η ζωή της μέσα από την εκπαίδευση και τις νέες, ίσες ευκαιρίες.

3. Πόσα χρόνια συνολικά ασχολείστε;

Από τότε που συμμετείχα στην πρώτη συνάντηση ως δόκιμη, δεν σταμάτησε ποτέ να με απασχολεί. Έπειτα έγινα μέλος, και μάλιστα  όχι πολύ τακτικό, γιατί είχα λίγο ελεύθερο  χρόνο, έναν σύζυγο που χρειαζόταν υποστήριξη, μικρά παιδιά  και εργαζόμουν  ταυτόχρονα. Πάντοτε όμως επανερχόμουν, διότι πίστευα ότι πρέπει η φωνή της γυναίκας να ακουστεί και χρειάζεται να είμαστε παρούσες και συνεχώς ενεργές με νέες δράσεις.

4. Πόσοι όμιλοι υπάρχουν στην Ελλάδα ;

Υπάρχουν 26 όμιλοι συνολικά και οι 5 από αυτούς στην Θεσσαλονίκη. Οι όμιλοι δημιουργούνται ανά περιοχές. Βασικός στόχος  όμως  είναι να  πολλαπλασιάσουμε τα μέλη των ομίλων μας και το όραμά μας να αγγίξει γυναίκες όλων των ηλικιών με νέες και δημιουργικές ιδέες.

5. Πόσα μέλη έχει ο κάθε όμιλος ;

Ο όμιλος μπορεί να έχει από 12 ως 28 μέλη και, ως τώρα, είναι όλες γυναίκες. Στην Αμερική βέβαια αρκετοί άντρες δε συμμετέχουν απλά, αλλά είναι ενεργά μέλη ομίλων.

6. Τι δράσεις κάνετε και που στοχεύετε περισσότερο;

Οι δράσεις είναι να ενημερώσουμε τις γυναίκες ότι τα γυναικεία δικαιώματα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι πρέπει να διεκδικούμαι τα δικαιώματα μας. Αυτό είναι το μότο μου. Προτεραιότητά μας η παιδεία! Από το δημοτικό  ως το γυμνάσιο τουλάχιστον,  και μετά το λύκειο, με σχολεία δεύτερης ευκαιρίας με κάθε δυνατό τρόπο. Επίσης στόχος μας είναι  η δημιουργία νέων ομίλων με σκοπό να ενισχύσουν τις γυναίκες των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας Θέλουμε να στηρίζουμε τις  Ελληνίδες αγρότισσες που έχουν τόσο σημαντικό ρόλο αλλά και τόσο αθέατο στην κοινωνία. Επίσης η μάχη της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών είναι συνεχόμενη.

7. Πως μπορεί μια γυναίκα να ασχοληθεί με τον Σοροπτιμισμό; Χρειάζεται να έχει κάποια ιδιαίτερα προσόντα;

 Ο σοροπτιμισμός είναι εθελοντισμός. Κάθε γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να ασχοληθεί με τον σοροπτιμισμό αρκεί να την ενδιαφέρει, να ταυτίζεται με τις ηθικές αξίες και την αποστολή μας να ενδυναμωθεί η γυναίκα στην κοινωνία. Τέλος να υπάρχει μια συνέπεια όσον αφορά την παρουσία της στον όμιλο.

8. Για να γίνει κάποια μέλος πρέπει να είναι «δόκιμη» για κάποιο χρονικό διάστημα δεν γίνεται άμεσα. Για ποιο λόγο;

 Ο λόγος είναι καθαρά για να είναι σίγουρη, να γνωρίσει το έργο που κάνουμε, να κατανοήσει για ποιο λόγο επέλεξε να γίνει σοροπτιμίστρια, να γνωρίσει τις δημοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν στο καταστατικό μας, να μπει στο κλίμα και να δει αν της ταιριάζει. Συνήθως όσες ασχολούνται γνωρίζουν ήδη κάποια πράγματα και το επιθυμούν να εμπλακούν οπότε και γίνονται μέλη μας μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα.

9. Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Σοροπτιμισμού. Ποια είναι τα σχέδιά σας εν μέσω κορωνοϊού και  πως σκοπεύετε να τα γιορτάσετε; Κάποιες ιδιαίτερες δράσεις;

Σε σχέση με τα 100 χρόνια, οι πρώτες σοροπτιμίστριες  ξεκίνησαν για να σώσουν ένα δάσος από την αποψίλωση στην Αμερική και το πέτυχαν. Θα θέλαμε να κάνουμε μια αναδάσωση, τιμής ένεκεν,  για την πράξη τους αλλά και επειδή η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ζωή μας, είναι σημαντικό να περάσουμε αυτό το μήνυμα. Δυστυχώς λόγω κορωνοϊού θα κάνουμε διαδικτυακές ομιλίες που θα αφορούν στην επίπτωση του κορωνοϊού στις αδύναμες ομάδες και τις επιδράσεις τους στις γυναίκες. Στόχος μας είναι και θέλουμε να ασχοληθούμε με την γυναίκα αγρότισσα που είναι απομονωμένη, να γνωρίσουμε τα προβλήματά της, να την στηρίξουμε και να είμαστε δίπλα της με οποιοδήποτε τρόπο. Επίσης, θέλουμε να ενημερώσουμε τις γυναίκες για την διεκδίκηση των ίσων δικαιωμάτων στον επαγγελματικό στίβο με διάφορες διαλέξεις από καθηγητές και ειδικούς. Τέλος επιθυμούμε να ζητήσουμε στο πανεπιστήμιο να πραγματοποιήσει σοβαρές επιστημονικές έρευνες για την θέση της γυναίκας στην Ελλάδα του σήμερα.

Από 25 Νοεμβρίου ως 8 Δεκεμβρίου υπάρχει η  παγκόσμια δράση «Οrange days»  για την μη βία κατά των γυναικών και όλοι οι όμιλοι θα συμμετέχουν φορώντας πορτοκαλί μάσκες και τα περισσότερα δημόσια κτίρια όπου υπάρχουν όμιλοί μας θα φωτιστούν με πορτοκαλί χρώμα.

Επίσης, μέσα σε αυτό το διάστημα θα πραγματοποιηθούν 3 ομιλίες από εξειδικευμένους καθηγητές σε τομείς όπως η υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ενδοοικογενειακή βία.

10. Εκτός από σοροπτιμίστρια είστε μια δυναμική γυναίκα, μητέρα 3 παιδιών. Θεωρείτε ότι αυτός ήταν  ένας λόγος που σας ώθησε να ασχοληθείτε;

Ναι, το πιστεύω. Έχω συνηθίσει να παλεύω και να διεκδικώ για μια καλύτερη κοινωνία για τα παιδιά μας και ως μητέρα δυο κοριτσιών μου δόθηκε η ώθηση να το κάνω πιο εντατικά και οργανωμένα.

11.Η σχέση της Ελλάδας με τον Διεθνή Σοροπτιμισμό ποια είναι;  Υπάρχουν κοινές δράσεις;

Ναι, υπάρχουν. Συνεδριάζουμε πολύ συχνά, μια φορά το μήνα και από τότε που ανέλαβα ως Πρόεδρος των Σοροπτιμιστριών Ελλάδας, 2 φορές την εβδομάδα. Σε όλη την Ευρώπη βιώνουμε τον μαρασμό από τον κορωνοϊο ο οποίος είναι έκδηλος. Είμαστε σε συνεχή επαφή απλά είναι δύσκολος ο συντονισμός για κοινή δράση γιατί υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις. Μέσα στα σχέδιά μας είναι να φέρουμε ομάδα 20 νεαρών γυναικών από την Ευρώπη που θα κάνουν με το Πανεπιστήμιο Πάτρας μαθήματα leadership για 10 μέρες. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Πέρσι ήταν περισσότερες και πιο στοχευμένες οι δράσεις μας για την γυναίκα κυρίως την  κακοποιημένη ή που είναι μονογονέας.

12.Στην επόμενη διετία ποια προτεραιότητα θα δώσετε;

Η μη βία κατά των γυναικών και το leadership σίγουρα αποτελούν προτεραιότητα, αλλά και θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αντοχή της γυναίκας και στην γυναίκα αγρότισσα.

13.Υπάρχει ένα μήνυμα που θα θέλατε να διαδώσετε;

 Ναι, μου αρέσει «η ισχύς εν τη ενώσει» και πρέπει να υποστηρίζουμε τις γυναίκες!

ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το όραμα του Σοροπτιμισμού

Η λέξη σοροπτιμίστρια προέρχεται από τις λατινικές λέξεις «soror» (αδελφή, φίλη) και «optima» (άριστη), οι οποίες σηματοδοτούν το ιδεολογικό της περιεχόμενο.

Η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος συνεργάζεται άμεσα με το Διεθνή Σοροπτιμισμό, ο οποίος είναι ένας παγκόσμιος εθελοντικός οργανισμός που εργάζεται για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των γυναικών και των κοριτσιών. Τα μέλη του -γυναίκες σε όλο τον πλανήτη- δουλεύουν σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για να εκπαιδεύσουν, ενδυναμώσουν και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Είναι αφοσιωμένες σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες και τα κορίτσια θα πετύχουν τις ατομικές και συλλογικές δυναμικές τους, θα πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους και θα έχουν μια ισότιμη φωνή στη δημιουργία δυνατών και ειρηνικών κοινοτήτων παγκοσμίως.

Σκοποί και αξίες της Ένωσής μας είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Παγκόσμια Ειρήνη και η Διεθνής Καλή Θέληση, η προώθηση της θέσης της γυναίκας, ο εθελοντισμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας ανάμεσά μας.

Κάθε μέρα σε ολόκληρο τον κόσμο, οι Σοροπτιμίστριες εργάζονται εθελοντικά και προσφέρουν για τα εξής :

  • Εξάλειψη της φτώχειας και της διάκρισης λόγω φύλου με την εξασφάλιση των πλήρων κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των γυναικών (Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη)
  • Τέλος στη διακίνηση (trafficking) ανθρώπων και όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών (Ανθρώπινα Δικαιώματα – Θέση Γυναίκας)
  • Εξασφάλιση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για τις γυναίκες και τα κορίτσια και υποστήριξη προγραμμάτων και πολιτικών για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών (Υγεία)
  • Βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό, υγιεινή και βασικούς πόρους διατροφής (Περιβάλλον)
  • Καταστολή των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής και ένταξη της βιωσιμότητας στις προσωπικές επιλογές και τις κυβερνητικές πολιτικές και προγράμματα (Περιβάλλον)
  • Αντιμετώπιση των αναγκών των γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια και μετά τις ένοπλες συγκρούσεις και τις φυσικές καταστροφές (Διεθνής Καλή Θέληση και Κατανόηση)
  • Προώθηση ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων, διαπολιτισμικής και διαφυλετικής ανοχής, καταδίκη όλων των μορφών γενοκτονίας και τρομοκρατίας (Διεθνής Καλή Θέληση και Κατανόηση)
  • Εξασφάλιση της ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση σε όλη τη διάρκεια της ζωής (Εκπαίδευση)
  • Διευκόλυνση της προώθησης των γυναικών σε θέσεις διοίκησης, πολιτικής και θέσεις λήψης αποφάσεων (Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη)

Οι Αξίες μας

  • Διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ηθικών αξιών σε επαγγελματικό επίπεδο και στη ζωή γενικότερα
  • Προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα η προώθηση της θέσης της γυναίκας
  • Ανάπτυξη της έννοιας της φιλίας και της αίσθησης ενότητας μεταξύ των Σοροπτιμιστριών όλων των χωρών
  • Διατήρηση ζωντανού του πνεύματος του καθήκοντος και της ανθρώπινης κατανόησης.
  • Συμβολή στη διεθνή κατανόηση και στην παγκόσμια φιλία
  • Ανθρώπινα δικαιώματα για όλους
  • Παγκόσμια ειρήνη και διεθνής καλή θέληση
  • Προώθηση των γυναικείων δυνατοτήτων
  • Ακεραιότητα και δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων
  • Εθελοντισμός, διαφορετικότητα, φιλία

Η οποιαδήποτε αναδημοσίευση του άρθρου προϋποθέτει την πηγή προέλευσης

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds