Άρθρα

Το φαρμακείο του σεισμού

By  | 

Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο του σεισμού (αχρείαστο να είναι)
Earthquake emergency kit

Φάρμακα

Είναι καλό να έχουμε όχι μόνο ένα μικρό φαρμακείο με τα απαραίτητα για παροχή Α’ Βοηθειών, αλλά να έχουμε μεριμνήσει και για τα αναγκαία προσωπικά φάρμακα μελών της οικογένειας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή του κατοικίδιου μας. Των μελών δηλαδή που παίρνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή (όπως φάρμακα για την καρδιά ,την πίεση, το σάκχαρο ) Στον Πίνακα 1 αναφέρονται ενδεικτικά τα είδη που μπορεί να περιέχει το φαρμακείο μας, αλλά η τελική επιλογή είναι υπόθεση του καθενός μας. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ειδικά αντικείμενα όπως μπιμπερό, μασέλες, εφεδρικά γυαλιά οράσεως, φακοί επαφής με τα παρελκόμενά τους κλπ.

Χρήματα

Μπορεί λόγω της έκτακτης κατάστασης να μην λειτουργούν τα ATM και οι Τράπεζες οπότε καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα ποσόν χρημάτων σε κέρματα και χαρτονομίσματα διαφόρων αξιών.

Τρόφιμα και νερό

Πρέπει να περιέχει τρόφιμα μεγάλης διάρκειας ,ψηλής θερμιδικής αξίας, και νερό για τουλάχιστον 72 ώρες, έχοντας λάβει υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες του διαιτολογίου ευπαθών ατόμων (ασθενών, εγκύων, μωρών, γερόντων) αν υπάρχουν στην οικογένειά μας και του κατοικίδιου μας.

Αντίγραφα εγγράφων -φωτογραφίες

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πακεταρισμένα έτσι ώστε να προστατεύονται από το νερό, αντίγραφα όλων των σημαντικών εγγράφων μας, όπως: ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης, πιστοποιητικά γέννησης, πιστοποιητικό γάμου, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, διαθήκες κλπ, που θα μας χρειαστούν για να δείξουμε ποιοι είμαστε αλλά και σε τι είμαστε ιδιοκτήτες. Επίσης πρόσφατες φωτογραφίες των μελών (ιδιαίτερα μικρών παιδιών- γερόντων) ώστε αν χρειαστεί να τα αναζητήσουμε να δώσουμε και τις φωτογραφίες τους εκτός των λοιπών στοιχείων. Όσοι ζουν σε μεγάλες πόλεις ή δεν γνωρίζουν ονόματα οδών – περιοχές της πόλης τους, θα πρέπει να έχουν κι έναν χάρτη της πόλης, ώστε να ξέρουν που βρίσκονται οι οδοί που η πολιτεία θα δημιουργήσει και θα λειτουργήσει υποστηρικτικές δράσεις (συσσίτιο, περίθαλψη, καταυλισμό, διανομή εφοδίων κλπ)

Σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας καταστροφής, οι ανακοινώσεις της πολιτείας θα γίνονται ραδιοφωνικά, ή μεγαφωνικά οπότε καλό είναι να υπάρχει κι ένα σημειωματάριο με μολύβι.

USB Stick ή άλλο τύπο εξωτερικής μονάδας μνήμης με τα περιεχόμενα του υπολογιστή μας (προσωπικά ή επαγγελματικά) που δεν θέλουμε να χάσουμε.

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Σε ένα χαρτί μεγέθους τηλεκάρτας , να έχουμε καταγράψει όλες τις χρήσιμες επαφές-τηλέφωνα (Δημόσιες Υπηρεσίες, οικογένεια, φίλοι, εργασία κλπ). Το χαρτάκι αυτό ή Κάρτα Επαφών καλύτερα να το έχουμε πλαστικοποιήσει και μάλιστα να το έχουμε σε τόσα αντίγραφα όσα είναι και τα μέλη της οικογένειάς μας. (Όλοι οι ενήλικες της οικογένειας θα πρέπει να έχουν μία τέτοια Κάρτα πάντα στο πορτοφόλι τους ενώ τα παιδιά στις σχολικές και αθλητικές τσάντες τους.) Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι όταν μας χτυπήσει μια καταστροφή πχ. ένας σεισμός, είναι πιθανόν να μη βρει όλη την οικογένεια συγκεντρωμένη σε ένα μέρος. Άρα θα πρέπει να έχουμε ενημερώσει από τώρα με βάση το Οικογενειακό Σχέδιο Δράσης πως θα επικοινωνήσουμε τα μέλη μεταξύ μας. Στην Κάρτα Επαφών οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε και τηλέφωνα συγγενών ή φίλων που μένουν σε διαφορετική πόλη, ώστε αν έχει πληγεί όλη η δική μας περιοχή (ο νομός μας) να μπορούμε να επικοινωνούμε όλοι «τριγωνικά» μέσω αυτών, πχ για το που βρισκόμαστε κι αν είμαστε ασφαλείς.

Σε περίοδο κρίσεων ανεξαρτήτως του μέσου το οποίο χρησιμοποιούμε ενσύρματο ή ασύρματο, ιδιωτικό ή δημόσιο, με χρέωση ή δωρεάν, πρέπει να είμαστε «λακωνικοί», δηλαδή να λέμε μόνον όσα χρειάζονται ! Μία καινούργια τηλεκάρτα και φορτιστής τηλεφώνου (αν είναι και ηλιακός ακόμα καλύτερα) είναι απαραίτητα. Σε περίπτωση που τα μέλη της οικογένειας έχουν διαφορετικούς τύπους φορτιστών, θα πρέπει να έχουμε και αντίστοιχους αντάπτορες. Εναλλακτικά ή για όσους ανήκουν σε Εθελοντικές Ομάδες ένα σετ μικρών πομποδεκτών (walkie talkie) είναι μία επίσης καλή λύση για να έχουν επαφή σε μικρές αποστάσεις. Τέλος η αποστολή μηνύματος SMS είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας που μπορεί να έχει επιτυχία όταν η άμεση επικοινωνία με το κινητό μας είναι αδύνατη.

Είδη για επιβίωση σε έκτακτη ανάγκη.

Φακός (προτιμότερος με led), ραδιόφωνο, σχοινιά, σουγιάς ή πολυεργαλείο, κλπ.

Προσωπικά είδη υγιεινής και καθαριότητας

Τα είδη αυτά (ξυριστικά, οδοντόκρεμα, σαπούνι, χαρτί υγείας, σερβιέτες) , μια αλλαξιά ρούχα και εσώρουχα είναι αναγκαία για να μας εξασφαλίσουν την υγιεινή την καθαριότητα και την ψυχολογική μας στήριξη, για όσο χρόνο βρισκόμαστε απομονωμένοι από το σπίτι μας. Σε συνδυασμό με κάποιο βιβλίο και επιτραπέζιο παιγνίδι είναι από τα εφόδια εκείνα που μπορούν να κάνουν εμάς και τα παιδιά μας να αισθανόμαστε όμορφα αυτές τις δύσκολες ώρες.

 • Γάντια μιας χρήσης LATEX.
 • Γάζες αποστειρωμένες .
 • Λευκοπλάστη (ρολό).
 • Ισοθερμική κουβέρτα .
 • Αιμοστατικό λάστιχο.
 • Μάσκα για τεχνητή αναπνοή με βαλβίδα ανεπίστροφη από PVC.
 • Υλικά για αντιμετώπιση εγκαυμάτων.
 • Ελαστικοί επίδεσμοι διαφόρων μεγεθών.
 • Τριγωνικό επίδεσμο.
 • Παραμάνες ασφαλείας.
 • Τσιρότα διαφόρων διαστάσεων.
 • Αυτοκόλλητα ράμματα.
 • Στιγμιαία παγοκομπρέσα.
 • Στιγμιαία θερμοκομπρέσα.
 • Φυσιολογικός ορός σε αμπούλες και φιάλη.
 • Φυσικά δάκρια.
 • Λαβίδα πλαστική.
 • Ψαλίδι μεταλλικό.
 • Κολάρο από αφρώδες υλικό.
 • Αναλγητικά – αντιπυρετικά.
 • Αντιόξινα για στομαχικές διαταραχές.

Νερό

Κάθε άτομο πίνει περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα, σε φυσιολογικές συνθήκες. Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, νέες μητέρες, ασθενείς και υπερήλικες χρειάζονται περισσότερο. Η σωματική άσκηση ή εργασία αυξάνουν τις ανάγκες του ατόμου. Ανάλογα λοιπόν με τον αριθμό των ατόμων της οικογένειάς μας, εξασφαλίζουμε αντίστοιχο αριθμό εμφιαλωμένων νερών σε πλαστική συσκευασία. Να έχουμε κατά νου ότι για το φαγητό και την καθαριότητα κάθε άτομο χρειάζεται επίσης άλλα 2 λίτρα νερό την ημέρα περίπου. Επίσης επειδή δεν γνωρίζουμε πότε θα αποκατασταθούν ενδεχόμενες βλάβες στο σύστημα ύδρευσης καλό είναι να είμαστε εφοδιασμένοι με ταμπλέτες καθαρισμού νερού και να είμαστε γνώστες δημιουργίας αυτοσχέδιων μηχανικών φίλτρων.

Τρόφιμα

Επιλέγουμε να αποθηκεύσουμε τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, που δεν αλλοιώνονται εύκολα, δεν χρειάζονται ψυγείο, μπορούν να καταναλωθούν άμεσα χωρίς προετοιμασία, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως : σταφίδες, ξηρούς καρπούς, σοκολάτες, όσπρια, κονσερβοποιημένα κρέατα, φρούτα και λαχανικά , γάλα σε σκόνη, καφέ, ζάχαρη. Τα υπολογίζουμε με βάση των αριθμό των μελών της οικογένειας και προσπαθούμε να τα συσκευάσουμε σε αεροστεγείς συσκευασίες ανά ημέρα (Έχουμε δηλαδή προβλέψει τι θα φάμε κάθε ημέρα για πρωινό μεσημεριανό και βραδινό και τα συσκευάζουμε όλα αυτά σε μία σακούλα αεροστεγώς κλεισμένη)

Είδη επιβίωσης

Ξεκινήστε με τα ειδικά αντικείμενα που μπορεί να χρειάζονται άτομα με ειδικές ανάγκες εάν έχετε τέτοια στην οικογένειά σας. Στη συνέχεια συγκεντρώστε όσα περισσότερα από τα παρακάτω είδη μπορείτε.

Ραδιόφωνο που να λειτουργεί με μπαταρίες.

Φακό που να διαθέτει κι εφεδρικό λαμπάκι κατά προτίμηση led.

Μπαταρίες καινούργιες για τις παραπάνω συσκευές μέσα στην συσκευασία τους. Είναι προτιμότερο οι μπαταρίες των συσκευών να είναι του ιδίου τύπου άρα εναλλάξιμες μεταξύ των συσκευών. Επαναφορτιζόμενες κι ένας ηλιακός φορτιστής θα δημιουργούσαν αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας.

Σουγιάς πολυεργαλείο, ανοιχτήρι κονσέρβας.

Υπνόσακο.

Σχοινί.

Φύλλο Πλαστικού διαστάσεων περίπου 3m X 3m.

Ισοθερμική κουβέρτα.

Αλουμινόχαρτο.

Βελόνα, κλωστή.

Σπίρτα θυέλης ή απλά σε προστατευόμενη από το νερό συσκευασία.

Σφυρίχτρα με κορδόνι λαιμού.

Ταινία συσκευασίας.

Πλαστικές σακούλες απορριμμάτων.

Σε περίπτωση ανάγκης αυτά είναι τα τηλέφωνα που όλοι καλείστε να γνωρίζετε.

Καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι κι ας μην το – τα χρησιμοποιήσουμε!


Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds