ΒΙΒΛΙΟ

Παύλος Μεθενίτης

By  | 

Άδειο άλογο


Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εύμαρος το Άδειο άλογο, το πέμπτο μυθιστόρημα του συγγραφέα και δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πρόκειται για ένα παράξενο μυθιστόρημα, άγρια τρυφερό, ευγενικά βλάσφημο, σαρκαστικά ανθρώπινο. Είναι ένας παραληρηματικός εσωτερικός μονόλογος ενός αϋπνιακού πενηντάρη, μια ολόκληρη νύχτα, μέχρι το ξημέρωμα.

Ο ήρωάς του, ο Ηλίας Πανταζής, είναι ένας μονόχνοτος, πικρόχολος, οργισμένος, βωμολόχος, μισογύνης και μισάνθρωπος τύπος που τα έχει χάσει όλα. Για να το αντέξει, για να βγάλει τη νύχτα, αφηγείται παράξενες ιστορίες στον εαυτό του, θυμάται περιστατικά της ζωής του, αναχαράζει ό,τι τον πληγώνει και τον διασκεδάζει και, βέβαια, φαντασιώνεται εκδίκηση. Είναι μία ακόμα από τις απασφαλισμένες χειροβομβίδες, που η Κρίση έσπειρε δίπλα μας και περιμένουν ένα ελάχιστο κάτι για να εκραγούν.

Όμως, σαν γνήσιο τέκνο της βλάσφημης Γενιάς της Μεταπολίτευσης, ο Ηλίας Πανταζής ξέρει και να σαρκάζει: τους άλλους, αλλά κυρίως τον εαυτό του. Κι αυτή η χλεύη, αυτή η βγαλμένη γλώσσα προς τα όσια και τα ιερά, προς τα σοβαρά και τα θέσφατα, είναι η μόνη σανίδα σωτηρίας, που πάνω της γαντζώνεται η ανθρωπιά του.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Παύλος Μεθενίτης είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Συνεργάζεται από το 1990 με περιοδικά, εφημερίδες, ιστοσελίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς  σταθμούς, ως αρθρογράφος, ελεύθερος ρεπόρτερ, κινηματογραφικός και τηλεοπτικός συντάκτης, κειμενογράφος, ερευνητής και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Ενδεικτικά αναφέρονται ο Ταχυδρόμος, το Αντί, το GK της Καθημερινής, το ΒΗΜΑ Μen , η Ελευθεροτυπία, το Έθνος, το Documento και το News 24/7. Από τις αρχές Μαΐου του 2019 συνεργάζεται με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Η τηλεοπτική εκπομπή του γενεαλογικής και ετυμολογικής έρευνας «Από πού κρατά η σκούφια μας», μετά από δυο σεζόν στη Δημόσια Τηλεόραση, μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο από τους ραδιοσταθμούς 105,5 Στο Κόκκινο και το Ραδιόφωνο 24/7.

Από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη του 2018 συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με την ιστοσελίδα news24/7, υπογράφοντας τις καθημερινές στήλες «Σκουφάκια» και «Λέξη της Ημέρας».

Το 2012 κέρδισε, μαζί με τον σκηνοθέτη, το Βραβείο Σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» για  την ταινία μικρού μήκους «Παγόβουνο».

Τον Νοέμβρη του 2019 έλαβε τιμητικό έπαινο σε λογοτεχνικό διαγωνισμό που προκήρυξε η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος για την Επανάσταση του 1821. Το διήγημά του συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν».

Ένα διήγημά του έχει λάβει το Πρώτο Βραβείο το 2002 στο διαγωνισμό «Αντώνης Σαμαράκης», και πολλά άλλα έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη έχουν εκδοθεί τέσσερα μυθιστορήματα με την υπογραφή του: «Η συνέντευξη» (2010), «Η Μαμά» (2008), «Aμανίτα Μουσκάρια» (2007) και  «Ο άλλος» (2005). Επίσης,  το βιβλίο του «Αμανίτα Μουσκάρια» έχει εκδοθεί ως γκράφικ νόβελ, με σχέδια του Θανάση Πέτρου, από τις εκδόσεις Γνώση.

Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Ευάννα Βενάρδου και έχει ένα γιο.

Στοιχεία έκδοσης: σχήμα: 14χ21, σελίδες: 192, τιμή: 12 ευρώ (με ΦΠΑ)

ISBN 978-618-5162-73-3

Για περισσότερες πληροφορίες: Εκδόσεις Εύμαρος, Eλευθερίας 2, Ταύρος.

Τηλ. 210-9708.811, 6984-911.622, fbpage:  Εκδόσεις Εύμαρος  –  Evmaroslibro

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds