ΒΙΒΛΙΟ

Οι 40 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο μου

By  | 

Μαριέττα Αυγερινού Βαμβακά

Λιανική τιμή: 12 ευρώ + ΦΠΑ

Σελ. 58

ISBN: 978 618 5456-18-4

Το βιβλίο γράφτηκε στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, τον Απρίλιο του 2020 και ήταν ένας τρόπος επικοινωνίας της συγγραφέως με την εγγονή της τη Δάφνη.

Ένα βιβλίο για παιδιά, αλλά και μεγάλους, οι οποίοι με την ευκαιρία θα θυμηθούν.

1946. Νοέμβριος. Στο τριώροφο σπίτι της Νόνας, Κρίτωνος 11 και Αστυδάμαντος γωνία, θα φιλοξενηθούν επί 40 μέρες, κλεισμένοι, για να είναι  Όλοι Μαζί, εκείνες τις μέρες του Εμφυλίου, πέντε οικογένειες, δηλαδή είκοσι άτομα, ενώ στον τρίτο όροφο έμεναν 14 στρατιώτες του Ε.Λ.Α.Σ.

Απόσπασμα του βιβλίου, από τη συγγραφέα του: https://www.youtube.com/watch?v=iqOsOtUgzSk

Έγραψαν για το βιβλίο:

Τα βιώματα ενός παιδιού της Κατοχής, της κυρίας Μαριέττας Αυγερινού Βαμβακά, από τον εμφυλιοπολεμικό εγκλεισμό των Δεκεμβριανών, γραμμένα για να διαβαστούν από ένα άλλο παιδί, την εγγονή της, που επίσης άθελά του φορτώθηκε με τις εμπειρίες του υγειονομικού εγκλεισμού (κορωνοϊού), είναι από μόνο του ένα αξιοπρόσεχτο ανάγνωσμα. Σίγουρα η εγγονή της θα βγει κερδισμένη από ένα αφήγημα για τον παρελθόντα χρόνο, που γράφτηκε για να διαβάζεται εύκολα από ένα παιδί, θα βγει όμως διπλά κερδισμένη, γιατί θα ανακτήσει κάτι ακόμη πιο σημαντικό, τα παιδικά χρόνια της γιαγιάς της, τα ανεπανάληπτα. Εγώ πάλι, στο αφήγημα της κ. Βαμβακά, αναγνώρισα μια αυθεντική και άδολη, ιστορική μαρτυρία. Το διάβασα σαν να ήταν γραμμένο για μένα.

Βασ. Παναγιωτόπουλος

Ιστορικός

Ευχαριστούμε τη μικρή Δάφνη που ήταν η αιτία η γιαγιά της, η Μαριέττα Αυγερινού, τώρα, τη χρονιά του κορωνοϊού, να θυμηθεί και να προσφέρει στην Ελληνική Λογοτεχνία αυτήν την υπέροχη νουβέλα ενός άλλου αποκλεισμού, όταν η γιαγιά ήταν κοριτσάκι και μαντρώθηκε με την οικογένεια της τα χρόνια του εμφυλίου στο σπίτι της δικιάς της «Νόνας» (η γιαγιά στα ιταλικά).

Ήταν 40 μέρες που τις περιγράφει με τρόμο, χιούμορ, σουρεαλισμό και βαθύτατη ανθρωπιά.

Όποιος το διαβάσει νομίζω πως θα καταλάβει αυτά που λέω. Τις ευχαριστούμε και τις δύο (και τη Δάφνη και τη Μαριέττα).

Βασίλης Βαφέας

Σκηνοθέτης

Βιογραφικό:  Η Μαριέττα Αυγερινού γεννήθηκε στην Αθήνα.

Εργάσθηκε εφτά χρόνια στην εφημερίδα «Η Βραδυνή», στη γυναικεία στήλη γενικού ενδιαφέροντος της «Κας ΑΛΦΑ». Τον ίδιο καιρό, δημοσιεύονταν διηγήματά της στη Φιλολογική Βραδυνή.

Από το 1986 και το 1989, στη Βραδυνή και στη Βραδυνή της Κυριακής, στα πλαίσια του Ελεύθερου Ρεπορτάζ, δημοσιεύονται άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος: Φεμινισμός-Κακοποιημένη γυναίκα-Οικολογία-Παιδί-εφηβεία.

Την ίδια περίοδο κρατά τη στήλη «Ελλάδα είναι κι αυτά» απ’ την οποία προβάλλονται κυρίως προβλήματα της επαρχίας.

Παράλληλα και μέχρι το 1980, συνεργάζεται στο ραδιόφωνο (Ε.Ι.Ρ.) και γράφει τις εκπομπές: «Η ώρα της Αγρότισσας» (1957-1960), «Νοσταλγίες-Αναμνήσεις» (1957-1960).

Από το 1963 έως το 1980 γράφει τις παιδικές εκπομπές: «Κοντά στη μανούλα», παραμύθια για παιδιά προσχολικής ηλικίας, «Κόκκινη Κλωστή δεμένη…», θεατροποιημένα δικά της παραμύθια, «Θεατρικά έργα για μεγάλα παιδιά».

Στο χώρο του παιδικού βιβλίου, εμφανίζεται με την «Τιμωρία της σφήκας» (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ 1979). Ακολουθούν: «Η Κατερίνα η αντισταχτοπούτα» (εκδόσεις ΑΙΧΜΗ 1980), «Ο φυλακισμένος που… κλαίει» (εκδόσεις Α.Σ.Ε. 1982) και «Τα τούβλα ξυπνήσανε», το 2007, από τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ. Το 2007, επανεκδόθηκε «Ο φυλακισμένος που κλαίει», επίσης από τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ.

Εκδόσεις Φίλντισι

Ξανθίππου 123, Παπάγου, 210 6540170www.filntisi.grinfo@filntisi.gr

Απόφοιτη Ελληνογαλλικής Σχολής "Αγιος Ιωσήφ", Καθηγήτρια γαλλικών, πολύγλωσση και με διδακτική εμπειρία και εξιδείκευση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία(ΕΚΠΑ), αρθρογράφος, πρόσκοπος, εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds