Ιατρικά Θέματα

Δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

By  | 

Η 10η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1994 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας».

Το 10-12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών με διαρκώς ανοδικές τάσεις πάσχει από ψυχικές ασθένειες και μόλις το μισό από αυτούς προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού.

Ειδικά σε περιόδους κρίσεως όπως η παρούσα που διανύει η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, η σημερινή μέρα αποκτά μία ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό.

Σε αυτή την κρίσιμη υγειονομική συγκυρία οι απαιτήσεις σε υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας αυξάνονται και γίνονται πιο σύνθετες. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να στηριχθούν ψυχολογικά οι πολίτες αυτή την περίοδο ως Περιφέρεια Αττικής, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110 της Περιφέρειας και του ΙΣΑ, από την αρχή της πανδημίας, προσφέρουμε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και καθοδήγησης από εξειδικευμένους επιστήμονες, με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας και της συναισθηματικής τους υγείας.

Οι ψυχιατρικοί ασθενείς είναι μία ευάλωτη ομάδα ασθενών, που δεν μπορούν να αντιδράσουν και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Γι αυτό χρειάζονται καθημερινή υποστήριξη στο πλαίσιο μιας κατάλληλα δομημένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας που θα προβλέπει σχέδιο πρόληψης και περίθαλψης των ασθενών με ψυχική νόσο. Το πιο σημαντικό είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ και η προαγωγή της ψυχικής υγείας, ενισχύοντας τους προστατευτικούς ιατροκοινωνικούς παράγοντες και μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου.

Ως Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την υγεία των Ελλήνων πολιτών και θα συμβάλουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, στην πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, στην ουσιαστική υποστήριξη των οικογενειών των ψυχικά πασχόντων και στη συνεχή ενημέρωση του πολίτη για τα θέματα της ψυχικής υγείας.

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημόσιες Σχέσεις,Content Creator, Social Media Manager, Αρθρογράφος, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds