Ιατρικά Θέματα

Ποιά είναι η ιδανική ηλικία για να κάνουμε παιδί ;

By  | 

Γράφει: ο Δρ. Κατσανδρής Λεωνίδας Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες υπάρχει θέμα υπογεννητικότητας, ενώ παρατηρείται μια αύξηση του μέσου όρου ηλικίας απόκτησης του πρώτου παιδιού. Τα φαινόμενα αυτά έχουν κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις. Σχετίζονται με την αλλαγή του ρόλου της σύγχρονης γυναίκας, η οποία στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σπουδάζει και εργάζεται, καθώς και με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Ο μέσος όρος της απόκτησης του πρώτου παιδιού στην Ελλάδα έχει φτάσει στα 31 έτη, ενώ πλέον πολλές γυναίκες αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν μετά τα 35 ή και μετά τα 40.

Οι γυναίκες γεννιούνται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωοκυττάρων ( περίπου 4- 5.000.000 ). Μέχρι την εφηβεία τα περισσότερα από αυτά έχουν καταστραφεί μέσω ατρησίας και η αναπαραγωγική ζωή ξεκινά με 200.000 ωοκύτταρα κατά προσέγγιση. Σε κάθε εμμηνορυσιακό κύκλο ωριμάζουν περίπου 20 ωοθυλάκια, εκ των οποίων μόνο ένα ( επικρατές ωοθυλάκιο ) θα φτάσει στην ωοθυλακιορρηξία απελευθερώνοντας ωάριο στην σάλπιγγα. Τα υπόλοιπα οδηγούνται σε ατρησία. Στο τέλος της αναπαραγωγικής ζωής, στην εμμηνόπαυση παραμένουν στις ωοθήκες περί τα 1000 ωοκύτταρα.

Σταδιακή μείωση της γονιμότητας παρατηρείται από τα 25 – 30 έτη. Αντιληπτή αρχίζει να γίνεται από τα 35. Από τα 40 και μετά η ποιότητα και ποσότητα των ωαρίων που προκύπτουν εκπίπτει και πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν ζήτημα υπογονιμότητας.

Επομένως, ιδεατά, πρέπει η προσπάθεια απόκτησης παιδιού να ξεκινά πριν τα 35. Σε γυναίκες κάτω των 35, θεωρούμε ότι υπάρχει ζήτημα υπογονιμότητας μετά από ένα χρόνο ελεύθερων επαφών χωρίς να επιτευχθεί κύηση. Μετά τα 35 το χρονικό διάστημα αυτό περιορίζεται στους 6 μήνες.

Εκτός από την αυξανόμενη δυσκολία να επιτευχθεί εγκυμοσύνη με την πάροδο της ηλικίας, που σε αρκετές περιπτώσεις ειδικά σε γυναίκες άνω των 40 θα οδηγήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση, υπάρχει και το ζήτημα της αύξησης της πιθανότητας χρωμοσωματικών ανωμαλιών του εμβρύου και άλλων επιπλοκών της κύησης που συνοδεύουν την αυξημένη ηλικία της μητέρας. Γυναίκες άνω των 40, είθισται να κάνουν αμνιοπαρακέντηση προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα συνδρόμου Down ή άλλων χρωμοσωματικών ανωμαλιών.

Συμπερασματικά, η μικρότερη ηλικία της γυναίκας, σχετίζεται τόσο με ευκολότερη επίτευξη εγκυμοσύνης, όσο και με λιγότερες επιπλοκές στην κύηση.

Πρέπει εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και η απόκτηση παιδιού είναι επιθυμητή, οι προσπάθειες να ξεκινούν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Σε περίπτωση που μία γυναίκα επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά στο μέλλον αλλά δεν πληρούνται οι απαραίτητες συνθήκες ( π.χ. δεν υπάρχει σύντροφος ), υπάρχει η εναλλακτική της κρυοσυντήρησης ωαρίων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί η γυναίκα να τεκνοποιήσει με δικά της ωάρια με εξωσωματική γονιμοποίηση αργότερα, εάν δεν είναι εφικτή η φυσική σύλληψη λόγω μείωσης των ωοθηκικών εφεδρειών.

Τα άρθρα του ιστοτόπου μας είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την υγεία σας, συμβουλευθείτε ιατρό.

Απόφοιτος Τοσιτσείων Αρσακείων Σχολείων Εκάλης. Life Coach - Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλος του H.I.C. (Hellenic Institute of Coaching)- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Πιστοποιημένη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καλλιτεχνών, θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, συναυλιών και πολυχώρου Τέχνης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, Ραδιοφωνική Παραγωγός, Αρθρογράφος, Content Creator, Social Media Manager, Εθελόντρια.

Ακολουθήστε μας!


This will close in 10 seconds